Opinie: Herre Bartlema

'Mestbeleid moet zich richten op precisiebemesting'

15 November 2017 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Nederland kampt met het probleem van regionale overschotten aan mineralen. Daarvoor is het huidige mestbeleid ontwikkeld. Echter, dit beleid blijkt behoorlijk fraudegevoelig en irrationeel, gezien de huidige stand van de techniek. Dat ondermijnt het draagvlak en dat is ongewenst, want gebrek aan draagvlak bevordert fraude.

Auteur: Herre Bartlema

De erkenning vanuit organische mest geëxtraheerde plantenvoeding als kunstmestvervangers, voor de toepassing bij precisiebemesting, zal meer draagvlak opleveren voor het mestbeleid. Gelukkig wordt daar wel hard aan gewerkt.

Alle betrokkenen achten de verplichte afvoer van mineralen en het betalen voor de aanvoer daarvan in de vorm van kunstmest nodig voor de gewasproductie, zien het als irrationeel bij de huidige techniek van mestverwerking en achten het nodig bij de snelle adoptie van de precisiebemesting die nu plaatsvindt.

Noodzakelijk voor nitraat-, fosfaat- en klimaatbeleid

Precisiebemesting is noodzakelijk
De toepassing van precisiebemesting wordt gezien als noodzakelijk, zowel door de overheid als door het bedrijfsleven. Het is noodzakelijk voor het slagen van het nitraat-, fosfaat- en klimaatbeleid van de landbouwsector. Het levert telers bovendien geld op. Het is bewezen en beproefd in het Programma Precisielandbouw, dat de overheid en het bedrijfsleven van 2010 tot 2015 hebben uitgevoerd; als gevolg van de afspraken die gemaakt zijn in het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren uit 2008.

Precisiebemesting vindt plaats met vloeibare anorganische en organische meststoffen, die emissiearm (in alle opzichten) op stoeptegelniveau in de wortelzone geïnjecteerd kunnen worden. Dit op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid en in de juiste vorm; in relatie tot de behoefte van het gewas. Door fabrieksmatige bewerking van de organische mestoverschotten kan zowel kwalitatief als kwantitatief aan de vraag naar deze precisiemeststoffen worden voldaan. Dat wordt bewezen in het project 'Kunstmestloze Achterhoek'. Daarmee krijgt de circulaire duurzame hoogproductieve landbouw vorm.

Mestbeleid richten op precisiebemesting
Het ligt dus voor de hand om het mestbeleid nog verder te richten op de bevordering van de precisiebemesting met circulaire meststoffen. Dat zal wel ten koste gaan van het huidige hoge verbruik aan korrelvormige kunstmest, geproduceerd met fossiele energie en gepaard gaande met een hoge milieubelasting (zowel bij productie als bij de toediening). Dat wordt ook gerapporteerd in het Convenant. 

Het is een hard gelag voor de hoogst efficiënte kunstmestsector en voor de gasafzet, maar het is helaas niet anders.

Over de auteur van deze opinie
Herre Bartlema is onderdeel van Netwerk Smart Fertilization. Dat netwerk organiseert, in samenwerking met LTO Noord, verschillende projecten en informatiebijeenkomsten over precisiebemesting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
kempenboer 15 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876568/mestbeleid-moet-zich-richten-op-precisiebemesting][/url]
Zou het niet een idee zijn onderhand om net als België op perceelsniveau het nitraatoverschot te monitoren? Dan sla je toch alle mogelijke onpraktische stappen over?
peter 15 November 2017
bij wet mag vanaf 2020 nog maar 40kilo fosfaat in de hoogste norm per hectare.

En zich dan af vragen waarom er mest FRAUDE is??

Boeren moeten 100.000euro voor een hectare grond betalen en hebben NIETS te zeggen over hun EIGENDOM!

1Hoe toedienen,hoeveel toedienen en wanneer ze de mest uit moeten rijden.
2wanneer ze mogen ploegen of NIET mogen ploegen.
3Wanneer een groenbemester MOET ingezaaid zijn en WELKE soorten dit moet BEVATTEN.

met deze KOLDER bedenken hebben mensen werk, die het werk van de boer 7 dagen per week24uur per dag eind verantwoording NIET willen doen.

In de tijd van 1940 wisten ze raad met deze groepen die niet willen werken en maar willen profiteren van het BEDROG!!
Drent 15 November 2017
Goed verwoord peter
Marcel 23 November 2017
Alle koeien verplicht opstallen op zandgrond geeft al een sterk verminderde nitraat uitspoeling, daarbij de gronden bemesten op de gewaskundige norm, zodat we weer gezondere gewassen kunnen telen zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn! En het belangrijkste, de eigenaar van de grond laten beslissen over de teelt die hij wil uitvoeren en hoe hij de grond optimaal wil bemesten voor een gewasopbrengst die de teler wenst te behalen...! Dan heb je het vakmanschap weer als leidend, en niet de beklemmende regelgeving, die tevens onrechtmatig is!!
concludeur 24 November 2017
Spoor aan spoor met de ketsplaat alles eronder verven.
concludeur 24 November 2017
Als je dan netjes spoort is het ook precisie
Leon 24 November 2017
concludeur schreef:
Als je dan netjes spoort is het ook precisie

De vraag is of jullie wel sporen? Ik hoor hier geluiden van: we moeten 100.000€ geven voor een ha. grond. Iemand die dat doet, daar hoef je geen medelijden mee te hebben.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden