Niet 61%, maar 39%

NRC stelt percentage mestfraudeurs bij

15 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 9 reacties

NRC heeft het percentage van mestfraudeurs gerectificeerd. Niet 61% van de mesthandelaren is beboet, of wordt verdacht van mestfraude, maar 39%. Deze cijfers zijn gebaseerd op een evaluatie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Echter, de uitkomst van het onderzoek van NRC, blijft nadrukkelijk overeind. Daaruit blijkt dat 64% van de mestbedrijven beboet, verdacht of veroordeeld zijn. 

'Het Mestcomplot'
NRC publiceerde zaterdag 11 november een artikel ('Het Mestcomplot'), waarin in het verantwoordingskader stond dat 61% van alle mestintermediairs de regels overtreedt; of daarvan verdacht wordt. Dit percentage is nu aangepast. NRC meldt dat uit gegevens van de NVWA over controles uit 2014 en 2015 is gebleken dat 39% van de intermediairs de regels overtreedt.

De meting in het 'evaluatieverslag naleving intermediairen' van de NVWA geeft een globaal beeld van het gedrag van een gemiddelde onderneming. Hier kwam uit dat van de 36 controles, 14 niet akkoord zijn bevonden. Daarmee komt het nalevingspercentage uit op 61%.

Veel overtredingen zijn van lichte aard

De NVWA meldt ook dat veel controles, die niet akkoord zijn bevonden, betrekking hebben op lichte overtredingen. Wanneer die buiten beschouwing worden gelaten, komt het nalevingspercentage op 75%. Dit zijn resultaten over onderzoeken in 2014 en 2015.

Eigen onderzoek 
Auteur van het NRC-artikel Joep Dohmen laat weten dat de uitkomst van het eigen onderzoek overeind blijft. NRC zocht uit welke bedrijven meermaals beboet zijn door de NVWA, verdacht werden van strafbare feiten en welke veroordeeld zijn door de bestuurs- of strafrechter. Daaruit blijkt het om 64% van de mestbedrijven te gaan.

Brabant neemt maatregelen
Maandagavond 13 november riep minister Carola Schouten LTO, POV, Cumela en Rabobank op het matje. Schouten gaf hen de opdracht om binnen 1 maand met een plan van aanpak te komen. Transportorganisatie TNL schrijft ook mee aan het plan.

Het provinciebestuur van Noord-Brabant wil geen geld besteden aan boeren die betrokken zijn bij mestfraude. Afgelopen vrijdag 10 november stemden de Brabantse Staten in met een bedrag van €75 miljoen voor ondersteunende maatregelen, om zo de veehouderij versneld te verduurzamen. 

Anne-Marie Spierings, D66-gedeputeerde, zegt tegen Omroep Brabant geen criminele organisaties te subsidiëren. Daarom richt Brabant de regels zo in dat het geld alleen bij 'goede' boeren terecht komt. Boeren moeten rekenen op strengere controles, voordat er geld wordt overgemaakt.

Rabobank laat weten alleen zaken te willen doen met klanten die zij kennen en die geen onacceptabele integriteitsrisico’s met zich meebrengen. Brancheorganisatie Cumela wil een gedragscode invoeren voor intermediairs en werkt aan een certificeringsysteem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
krulstaart 15 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876569/nrc-stelt-percentage-mestfraudeurs-bij][/url]
Helaas hebben veel boeren niet de mogelijkheid om geen zaken te doen met frauduleuze banken.
BB 15 November 2017
Dus als het provinciebestuur van brabant weet wat 'goede' en slechte boeren zijn, is het niet moeilijk. Of bedoelt ze dat ze een gekleurde bril op heeft en daar mee kijkt?
Ton Westgeest 15 November 2017
Ja Rabobank grote praatjes.....,
"Zij die zonder zonden zijn , werpe den eerste steen"
Ga je in een hoekje zitten schamen!!!!~ Jullie banken hebben fraude zo een beetje uitgevonden....
Teun 15 November 2017
http://www.groenerekenkamer.nl/6576/fraude-ook-nrc/
Ook interessant. Misschien papegaaien we het NRC wel te veel na met zijn allen. Wil niet zeggen dat daarmee alles is goedgepraat, maar een kritische kijk op nieuws is ook niet verkeerd.
pruienmaker 15 November 2017
Is er een lijst bekend van de 10 meest frauduleuze mestintermediairs.
BB maakt toch overal lijstjes van.
De grootste graanbedrijven, de meeste oppervlakte aardappelen per gemeente, waar bevinden zich de meeste koeien in Nederland?
Hier ligt een mooie taak voor BB.
jpkievit 15 November 2017
In nbrabant en limburg is in het opp water het nitraat gehalte het hoogste van ned wie weet de oplossing om controles en hand having opeen goede en goedkope manier gecontroleerd wordt
jpkievit 15 November 2017
In nbrabant en limburg is in het opp water het nitraat gehalte het hoogste van ned wie weet de oplossing om controles en hand having opeen goede en goedkope manier gecontroleerd wordt
peter 15 November 2017
De STAAT had NOOIT vergunningen mogen afgeven voor de bouw van megabedrijf , indien bedrijf niet beschikt over genoeg landbouwgrond (pacht of eigendom) in een straal van 20kilometer. de lto,banken politiek wilden graag gratis eten, om de massa mensen uit te kleden met een veel te zware hypotheek!!
Theon 15 November 2017
Wet en regelgeving maken die in de praktijk totaal niet werkt! Daar zit het grote probleem. Dit is het uitmoorden van boeren. Hoeveel grond is er naar natuur gegaan? Was dat allemaal nodig? Veel bedrijven zijn maar ergens op een kluitje gedreven. En de open ruimte natuur gemaakt! Als je het fatsoen hebt, koop je de stoppende boeren uit als er te veel zijn! En gaat de grond naar de blijvers. A.u.b. niet naar die natuurorganisaties, die verwaarlozen alles!
Rieks 16 November 2017
En ? Hoeveel grond "is er naar natuur gegaan" ?
Leg eens uit.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden