Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), vindt het plan van aanpak om mestfraude te bestrijden een goede eerste stap. Daarnaast komt ook de overheid met een aantal maatregelen. Dat laat Schouten weten in een brief die ze woensdag 20 december naar de Tweede Kamer stuurde.
"Ik heb de partijen eerder duidelijk gemaakt dat de verantwoordelijkheid voor een cultuurverandering en het tegengaan van fraude nadrukkelijk bij de sector ligt. Ik ben blij om te zien dat zij deze verantwoordelijkheid hebben genomen. Het is een goede eerste stap", aldus Schouten.
Schouten heeft daarnaast opgeroepen om zoveel mogelijk partijen in de keten het kwaliteitskeurmerk te laten ondertekenen. Ook moet duidelijk zijn aan welke regels de bedrijven moeten voldoen om het keurmerk te verkrijgen en wie dit vervolgens gaat controleren. "Om het proces nauwgezet te volgen, heb ik alle betrokken partijen gevraagd om iedere 3 maanden bij mij aan tafel te komen."
Versterkt toezicht
De overheid zal, naast het plan van aanpak, ook met aanvullende maatregelen komen. Zo wil de overheid versterkt toezicht in risicogebieden. Er zal daarnaast ook meer worden ingezet op gerichte toezicht en handhaving in de gebieden waar mestfraude vaker voorkomt. Hiervoor zal intensief worden samengewerkt met provincies, gemeenten en waterschappen.
De hoeveelheid getransporteerde mest wordt momenteel op papier doorgegeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Dit kan tot 30 dagen na het transport. De regelgeving moet zo worden aangepast dat het mesttransport in de toekomst direct (bijvoorbeeld via een app) kan worden doorgegeven.
Daarnaast moeten frauderende bedrijven worden afgestraft. Dit kan bijvoorbeeld doordat zij dan geen subsidie meer kunnen ontvangen. RVO.nl zoekt momenteel uit of bedrijven die gefraudeerd hebben, ook daadwerkelijk subsidies hebben gekregen en kijkt of het mogelijk is om deze weer in te trekken.
Tenslotte wil Schouten uitzonderingen op bestaande regels schrappen, omdat juist deze uitzonderingen fraude toejuichen en handhaving sterk bemoeilijken. Ze wil een robuuster en eenvoudiger beleid.
Kwaliteitskeurmerk
De sector heeft aangegeven dat een cultuuromslag nodig is en zij willen daarom op korte termijn een gedragscode opstellen. Deze moeten worden ondertekend door alle partijen in de mestketen. Op die manier kunnen boeren laten zien dat ze niet met fraude bezig willen zijn en kunnen zij samenwerken met partijen die de gedragscode ook hebben ondertekend. Het niet ondertekenen van deze gedragscode kan flinke consequenties hebben, bijvoorbeeld voor het aangaan van een financiering.
Daarnaast zal de sector zelf een certificeringssysteem opzetten. Het systeem zal privaat gewaarborgd worden. Dit moet leiden tot een transparantere mestmarkt. Alleen gecertificeerde partijen kunnen dan nog met elkaar werken.
Directe verantwoording mesttransport
De mestsector geeft aan om door aanpassingen in de technologie onrealistische invoer bij de mineralenverantwoording onmogelijk te willen maken. De sector wil toewerken naar een direct verantwoording van de mesttransporten. Mogelijkheden tot fraude kunnen worden verminderd wanneer ondernemers dit vooraf digitaal melden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876996/plan-van-aanpak-mestfraude-is-goede-eerste-stap][/url]