Verwerkte en geëxporteerde mest blijft meetellen in de berekening van het overschrijden van het fosfaatplafond. Dat blijkt uit het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat Schouten vrijdag 22 december definitief naar de kamer heeft gestuurd.
Nederland heeft aan de Europese Commissie (EC) voorgesteld om verwerkte mest niet mee te laten tellen bij de vaststelling van de fosfaatproductie voor het fosfaatplafond.
Verwerkte dierlijke mest telt mee
Uit het plan blijkt dat ook verwerkte dierlijke mest, dat buiten Nederland wordt afgezet, meetelt voor het wel/niet behalen van het fosfaatproductieplafond. "De EC ziet af van onze wens. Dit door overschrijding van de fosfaatproductieplafonds in het verleden, de risico’s voor naleving van de gebruiksnormen en gebruiksvoorschriften, en de actualiteit op het gebied van mestfraude", laat Schouten weten.
In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn zijn voor het eerst plafonds per sector vastgelegd. Deze schotten waren er al, maar zijn nu definitief vastgelegd. Schouten: "Het vastleggen en handhaven van de sectorale plafonds is van essentieel belang voor het verkrijgen van een nieuwe derogatie."
Verplichte rijenbemesting na mais
Ondanks de verbeteringen in de waterkwaliteit zijn er nog steeds gebieden waar de Nitraatrichtlijn wordt overschreden. Op zand- en lössgronden wordt daarom vanaf 2021 rijenbemesting verplicht. Wel komt er meer ruimte voor fosfaatbemesting op arme gronden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10877031/mestexport-telt-mee-bij-fosfaatplafond][/url]