Nieuws Mestfraude

Nieuw middel tegen fraude in mest

17 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 8 reacties

Om ondernemers, transporteurs en intermediaire organisaties te helpen, is er een lijst opgesteld met daarop de gehaltes die de mest kan bevatten. Onder meer brancheorganisatie Cumela hoopt hier ondernemers mee te helpen, om zodoende fraude met mest tegen te gaan.

"Ik wist het niet." Het is een excuus wanneer ondernemers zich verweren tegen onregelmatigheden rondom de mest. Het gaat dan vaak om het feit dat de gehaltes in de mest niet overeenkomen met de werkelijkheid. Om te voorkomen dat dit in de toekomst vaker voor gaat komen, is er een lijst met de gehaltes in de verschillende mestsoorten samengesteld.

Welke gehalte is acceptabel?
De lijst is opgesteld middels een samenwerking tussen Cumela, LTO Nederland, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), TLN en Rabobank. Deskundigen hebben geholpen met het opstellen van de lijst, waarna deze werd getoetst bij een aantal grote mestdistributeurs. "Met deze lijst kunnen ondernemers zien welke gehaltes acceptabel zijn", stelt Hans Verkerk van Cumela. 

Verkerk geeft aan dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook een lijst heeft, maar dat de maximale waarden op die lijst hoger zijn dan in de praktijk gezien wordt. In de toekomst kan de nieuwe lijst ook gekoppeld worden aan diverse mestsoftware, waarbij er bijvoorbeeld een signaal afgegeven wordt wanneer er onwaarschijnlijke gehaltes opduiken. 

Controles gaan door
In het veld zijn de laatste maanden verschillende controles gehouden. Die waren met name gericht op het ontdekken van illegale mestverwerking, maar er was ook aandacht voor andere zaken. Het merendeel van de boetes bij dat soort controles wordt vaak uitgedeeld wegens administratieve onvolkomenheden.

In de toekomst gaan deze controles echter nog wel verder aangevuld worden met steekproefcontroles. "Dat is iets waar vooral de sector groot voorstander van is", zo laat Verkerk weten. Het uiteindelijke doel is om de misstanden in de mest uit te bannen.

Bekijk hier de bandbreedte meststoffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
john 17 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10879660/nieuw-middel-tegen-fraude-in-mest][/url]
er mag wel een aanvulling gegeven worden op zeugenmest, als deze door de scheider is geweest is houd je een dunnen fractie over met minder dan 2 kg N en dikke fractie met meer dan 20 kg P.
Peter 17 Augustus 2018
Ook voor code 46 is het vrij eenvoudig om vrachten met meer dan 6kg fosfaat te behalen. (laatste 60cm in de put). Zeker in combinatie met eerst afzet van dunnere mest op grond dichtbij.Enige probleem is dat intermediairs deze niet goed kwijt kunnen, maar dat wil niet zeggen dat ze vrij eenvoudig behaald kunnen worden.
Nelis 17 Augustus 2018
Zolang die monstername's niet beter kloppen hoef je ook geen lijst op te stellen.
Cumela zorgt zoals gewoonlijk weer vooral voor zichzelf.
Geert 19 Augustus 2018
Laat Cumela zich zelf en haar leden eens contoleren,anders blijft het fraude.Leden die foute gehalten gebruiken royeren en aangeven. Ben zelf ook belazerd ,hoef ook geen mest meer,had onwaarschijnlijk hoge gehalten fosfaat op papier voor ontvangen mest
Geert 19 Augustus 2018
maffiapraktijken zijn het ,Cumela laat dit toe.
Joop 20 Augustus 2018
Makkelijk om met de vinger te wijzen. Zolang er ook nog collega's zijn die met kunstmest de gehaltes in de mest verhogen, blijven controles hard nodig. Deze maffiosi hebben niet in de gaten welke imagoschade voor de landbouw zij aanrichten. Boetes mogen wat mij betreft Torenhoog zijn !!
Premiumpig 20 Augustus 2018
Al dat gerotzooi ontstaat alleen als er veel schakels/belanghebbenden tussen zitten.als het rechtstreeks boer,boer gaat is dat niet,of in ieder geval veel minder.omdat het financieel veel transparanter is indertijd had je "spoor twee"als ze dat wat gebruiksvriendelijker/werkbaarder maken,is er al veel gewonnen.
geert 24 Augustus 2018
Zet op elke mestauto gewoon het woord maffia,dan weet je waar je mee te maken hebt .
leo 24 Augustus 2018
ik snap het probleem niet ,ik heb al bijna 20 jaar een mestrelatie met een akkerbouwer 125 km bij mij vandaan , ik breng de mest (vastemest) er zelf naar toe op afroep heb wel zo n duur agr app in de truck en de kosten zijn te behappen het draait allemaal op vertrouwen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden