Nieuws Stikstof

Analyse stikstofdata RIVM duurt weken

13 Januari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De analyse van de door het RIVM vrijgegeven stikstofdata gaat enkele weken duren. Dit melden de stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim. Uit een eerste inventarisatie blijkt volgens hen dat de data 'prima bruikbaar zijn.'

Dat zegt echter nog niets over de uitkomsten van het onderzoek, haasten de organisaties in een gezamenlijke verklaring erbij te vermelden. Na een hoop soebatten, ook juridisch, kregen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim de complete dataset net na de jaarwisseling in handen. Zij laten er nu een team aan specialisten naar kijken, waarbij ook het rekenmodel Aerius/OPS onder de loep wordt genomen. Dit model is de basis waarop het kabinet tot dusver al haar stikstofbeleid op baseert.

Vragen beantwoorden
"De eerste conclusie is dat het RIVM prima bruikbare data heeft aangeleverd, waar dankzij de benodigde detailinformatie en bijgeleverde gebruiksaanwijzing, goed mee te werken is", melden de Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim. Volgens het researchteam kunnen daarmee de kernvragen van de organisaties worden beantwoord. Die gaan over:  zijn alle bronnen voldoende in beeld, is het model geschikt voor het stikstofbeleid dat nu wordt vormgegeven en welk aandeel hebben de bronnen in Natura 2000 gebied.

De volledige analyse duurt naar verwachting enkele weken en in de tussentijd wordt geen verdere informatie over het onderzoek verstrekt. "Dit ook omdat het team de vragen die het onderweg tegenkomt, eerst wil voorleggen aan het RIVM."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Flip 15 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10885272/analyse-stikstofdata-rivm-duurt-weken]Analyse stikstofdata RIVM duurt weken[/url]
In het stikstof debat lees ik niets over de twee warme en droge zomers die we achter de rug hebben.
Vroeger deden we in Februari een N onderzoek op het perceel waar de suikerbieten in dat jaar geteeld werden, dit was nodig omdat de N voorraad nogal eens verschillend was. Na een wat drogere zomer en najaar bleef er van de laatste N gift veel meer over dan anders. Daar de bietenrassen in die tijd bij een teveel aan stikstof een hogere productie in kg biet gaven te zien maar een veel lager percentage suiker bemesten wij volgens advies, het kwam wel voor dat er niets gestrooid werd.

Ik heb het sterke vermoeden dat wanneer we een paar nattere jaren krijgen het stikstof in de bodem sterk reduceert. Wanneer dit gemeten gaat worden zal men zeggen dat het door de genomen maatregelen komt.

In de jaren 90 hadden we het fenomeen zure regen, de laatste 20 jaar hebben we er niets meer over gehoord....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden