Rijksoverheid

Nieuws Mest

Schouten: 'Mestbeleid invoeren duurt 10 jaar'

9 September 2020 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Landbouwminister Carola Schouten trekt 10 jaar uit voor het invoeren van het door haar gewenste mestbeleid. Rond 2030 moet de omslag zijn voltooid. Zij rekent op een toename van mestbewerking, in combinatie met stalaanpassingen. Als voorbeeld kijkt Schouten naar de pluimveehouderij, met de centrale mestverwerkingsfabriek in Moerdijk.

Dit vertelt de minister in een interview in het AD. Schouten heeft gisteren (8 september) een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin zij de contouren onthult van het nieuwe mestbeleid dat zij voor ogen heeft. Hierin heeft de veehouder 2 opties. Of een volledig grondgebonden bedrijf die alle mest (eventueel in een samenverwerkingsverband met akkerbouwers) afvoert op het eigen land. Of alle mest afvoeren en verwerken, ook als je daar eventueel een deel van kunnen afvoeren op eigen land.

In de praktijk betekent dit dat intensieve bedrijven in bijvoorbeeld de varkenshouderij hun mest dus moeten afvoeren. "Bij voorkeur naar dezelfde mestverwerker", zo geeft zij aan, daarbij verwijzend naar de mestverwerkingsfabriek in Moerdijk. "Dat werkt in de praktijk prima." Grootschalige mestverwerking heeft volgens Schouten ook als voordeel dat zij meststoffen kunnen maken die qua samenstelling zijn afgestemd op de behoefte van de boer. Hierdoor kan volgens haar maatwerk voor elke bodem worden geleverd.

Afname stikstofuitstoot
Ook gaan agrarisch ondernemers investeren in stalaanpassingen om mest sneller uit de stal te halen en te scheiden in een dunne en dikke fractie. Dit leidt volgens haar tot een hogere en duurzamere kwaliteit van de mest. "En dat is ook goed nieuws voor de stikstofuitstoot die hierdoor afneemt." Ook leidt het nieuwe mestbeleid volgens haar tot een verbetering van de waterkwaliteit.

Volgens Schouten is het nieuwe mestbeleid het resultaat van 2 jaar onderzoek en vele gesprekken met alle partijen in de keten. Het moet volgens haar uiteindelijk leiden tot een sterke versimpeling van het beleid met minder tot geen uitzonderingsposities. Het wordt in het najaar besproken in de Tweede Kamer. Ook kondigt zij aan met de sector hierover in gesprek te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Henri 9 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10889112/schouten-mestbeleid-invoeren-duurt-10-jaar]Schouten: 'Mestbeleid invoeren duurt 10 jaar'[/url]
We zijn met MACE in 2009 gestart om een grootschalige mestverwerking te krijgen. Zijn nu inmiddels op de 4e lokatie bezig om een vergunning te krijgen. Zou nu maar alvast beginnen met aanvragen meisje Schouten, succes!!
Abonnee
Freddie de Groot 9 September 2020
"Grootschalige mestverwerking heeft volgens Schouten ook als voordeel dat zij meststoffen kunnen maken die qua samenstelling zijn afgestemd op de behoefte van de boer. Hierdoor kan volgens haar maatwerk voor elke bodem worden geleverd."

Schouten beseft blijkbaar niet dat veel meststoffen al goed passen wat betreft samenstelling. We moeten in Nederland wel concurreren tegen import producten, maar idiote regelgeving dreigt ons weer volledig uit de markt te prijzen. Dat geld zowel voor de akkerbouw als voor de veehouderij.
Abonnee
drent 9 September 2020
zeg dat wel, we kunnen prima zelf een mix maken in de silo afgestemd op onze grond die weer anders is als elders in Nederland. Ze kunnen dan beter de subsidie die aan de mestverwerking wordt gegeven aan de boer geven voor bouw mestsilo, voordeel ook dat er veel minder transport over de weg nodig is met al zijn uitstoot
Kjol 9 September 2020
Er gaat veel veranderen de komende jaren, mestverwerking geeft ook kansen voor export van nieuwe producten. Daarnaast zal er minder aanbod komen van mest door sanering van de veehouderij.
Abonnee
roel 11 September 2020
beste kjol
Wij hebben al een mest tekort als je geen kunstmest meer gaan gebruiken maar verwerkte mest. EXport is een illusie in de toekomst met dit beleid. Daarnaast ben ik zeker geen voorstander van bewerking want je maakt dus weer een nieuwe economie die veel energie verbruikt. Wij kunnen als veeboeren door goede diverse stalsystemen en betere samenwerkingen de mestbehoefte van akkerbouwers prima voorzien van de vraag. Er gaat zo onwijs veel geld de verkeerde kant op in dit land
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden