Nieuws Ammoniak

Mesdagfonds eist verdwenen ammoniakdata op

14 Juni 2018 - 2 reacties

De 'verdwenen' ammoniakdata van Wageningen Universiteit (WUR) bleek toch niet verdwenen te zijn. In een brief aan de Tweede Kamer roept de stichting Mesdagfonds op om de 'verdwenen data' per direct beschikbaar te stellen.

Vrijdag 8 juni werd bekend dat de WUR de verdwenen ammoniakdata weer heeft gevonden. Dit betekent alleen niet dat de data direct openbaar wordt gesteld voor onderzoek, al heeft de WUR wel aangegeven dat dit op termijn gaat gebeuren. Hiermee neemt het Mesdagfonds echter geen genoegen.

Schouten moet ammoniakdata opeisen 

Via minister Schouten
In een brief aan de vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (van de Tweede Kamer) worden de Kamerleden verzocht om landbouwminister Schouten te bewegen. Dit om ervoor te zorgen dat zij de WUR verzoekt om de data per direct beschikbaar te stellen aan het Mesdagfonds. Het Mesdagfonds kan de data dan beschikbaar stellen aan onderzoekers, zodat de onderbouwing van het ammoniakbeleid getoetst kan worden.

Ook roept het Mesdagfonds de Kamer op om een diepgravend onderzoek te starten naar de gang van zaken binnen dit dossier. Met het niet juist informeren van de WUR is de rechtstaat in het geding, zo schrijft Mesdagfonds-voorzitter Jan Cees Vogelaar. Dit heeft mogelijk geleid tot onjuiste beleidskeuzes.

Jarenlange kwestie
De kwestie speelt al jaren. In 2015 verzocht wetenschapper Jaap Hanekamp aan de WUR om de brondata, afkomstig van veldproeven tussen 1997 en 2003, beschikbaar te stellen. Op verzoek van enkele Kamerleden gaaf toenmalig staatssecretaris Dijksma aan dat de brondata niet meer beschikbaar was, maar alleen bewerkingen daarvan. Dit beperkte de onderzoekers in hun onderzoek naar de basis van het Nederlandse ammoniakbeleid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
mw 14 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10878907/mesdagfonds-eist-verdwenen-ammoniakdata-op][/url]
Dit zaakje stink nog veel en veel harder dan ammoniak!!!
Hoefje 14 Juni 2018
Ja al veel vaker gehoord een stelletje linkse groene rakkers misschien.
tem 16 Juni 2018
ik hoop dat de onderzoekers dit kritisch bekijken,zodat we niet nogmaals bij de benen worden genomen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws stikstof

Landbouw stapt uit Gelders bufferzone-overleg

Analyse Stikstofstemming

Over stikstoftafels en een bloeddronken MOB

Nieuws Stikstof

ZuivelNL wil effectstudie landbouwplannen

Nieuws stikstof

Vrees voor afpakken bezit door Brabantse staleisen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox