Nieuws Mest

LTO en POV eisen verlenging uitrijdseizoen

27 Juli 2018 - Wouter Baan - 14 reacties

LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) verzoeken Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, om het uitrijdseizoen te verlengen. De droogte van deze zomer is het zoveelste incident dat voor vertraging op de mestmarkt zorgt.

In een brief aan Schouten schrijven Marc Calon (voorzitter LTO Nederland) en Ingrid Jansen (voorzitter van de POV) dat 2018 zich door extreme weersomstandigheden kenmerkt. Er was bijvoorbeeld tot maart sprake van vrieskou, wat een valse start van het uitrijdseizoen betekende. Het voorjaar was nat en de zomermaanden zijn juist uiterst droog. Dit alles maakt(te) het uitrijden van mest bijzonder uitdagend, waardoor er sprake is van een mestoverschot.

Langer uitrijden
Daarom vragen zij minister Schouten om het uitrijdseizoen op gras- en bouwland met 2 weken te verlengen (tot 15 september). In het verlengde daarvan dient ook de inzaai van groenbemesters te worden verlengd. Volgens Calon en Jansen kan de minister hiermee alvast anticiperen op het mestbeleid van 2019.

In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn staat namelijk beschreven dat zowel de start als de sluiting van de uitrijdperiode van drijfmest op bouwland in 2019 met 2 weken naar achteren wordt verplaatst. De uitrijdperiode is dan van 15 februari tot 15 september.

De partijen kunnen op steun rekenen van Cumela (de brancheorganisatie voor de mestintermediairs). Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond pleitte recent voor een verlenging van het uitrijdseizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Abonnee
kaaskop 27 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10879442/lto-en-pov-eisen-verlenging-uitrijdseizoen][/url]
Ik snap het niet! Als ik nou langer mag uitrijden , maar ik krijg geen extra ruimte wat heb ik er dan aan? En ik kan nu toch ook uitrijden? Dus welk doel heeft LTO hier mee?
Betuwe 27 Juli 2018
Dat u het niet snapt. Ja dat snap ik. Want uw reactie dat we nu ook mest kunnen uitrijden getuigd van weinig inzicht. De benutting is minder dan 0. De benutting half september is ook niet goed, maar toch altijd nog beter als nu
Abonnee
betweter 27 Juli 2018
dat je dit soort dingen moet vragen is al erg, dat ze dat op het ministerie zelf niet zien !! zover zijn we al afgedwaald.
ook lees ik nu over scheuren mag niet en je moet wat zaaien na de mais oogst, we liggen allemaal aan de ketting.
Hoe lang pikken we dat nog boeren?
Piet s 27 Juli 2018
Onzin om uitstel aan te vragen
Je kan nu toch prima uitrijden zonder structuurschade
Voor de rest heb ik in t verleden zo vaak mest uitgereden zonder enige benutting
Ik zie het probleem niet
Nu uitrijden, straks in september weer te nat
boomkweker 28 Juli 2018
Is het probleem niet hetzelfde als in iedere agrarische teelt.
nu planten droogte stress hebben en nu ammoniak toedienen dat planten daar op reageren en verbranden zoals iedere plant doet.
dit noemen ze teeltinzicht (ondernemerschap).
dit zijn dingen die 99% van de bevolking geen weet meer van heeft.
zolang er in de supermarkt nog genoeg te koop is, is er geen wolkje aan de lucht.
schoenmakers1 28 Juli 2018
juist boomkweker, momenteel beslist de overheid wanneer en hoeveel en hoe de mest uitgereden moet worden. Dit is van de zotte, als ik met ervaringen uit het verleden zou willen beslissen de kleine hoeveelheid die ik uit mag rijden bijvoorbeeld in december uit willen rijden, wie kan daar op tegen zijn. De boer mag alleen nog het risico dragen dat het verkeerd gaat
Ik 28 Juli 2018
En waarom mogen we volgend jaar pas na 15 februari uitrijden? Kan toch prima vanaf 1 februari zoals nu? Komt daarna vrij snel het hoofdgroeiseizoen en dus een perfecte benutting van de toegediende bemesting lijkt mij. Het verlaten naar 15 februari beperkt onnodig de plaatsinfsruimte van mest.
Harm 28 Juli 2018
NEE NEE NEE minister Carola Schouten.
De tarwe oogst is in jaren niet zo vroeg geweest stro is binnen week van het land af,tijd genoeg en hectare's genoeg om de mest te verspreiden.
Straks willen de veehouders nog compensatie voor mindere voer opbrengsten van mais en gras.
Er is zoiets als een brede weersverzekering doe je mee heb je geluk anders heb je pech(net zoals ik)
De benuttingsruimte per hectare word toch niet meer of minder het aantal te benutten hectare's waar mest op uitgereden kan worden zijn er NU.
dus NEE NEE NEE niet toegeven aan de machtige koeien en varkens lobby

Over heel de wereld waar droogte vaker voorkomt worden er dieren verkocht als er geen voer is.
Mes snijd aan 2 kanten er moeten toch minder dieren komen voor de uitstoot e.d.
schoenmakers1 28 Juli 2018
juist Harm, de ruimte is toch niet anders als hij is, als ik dan op een ander tijdstip uit wil rijden omdat dat volgens mij beter is, waarom mag ik dat dan niet?
Abonnee
truus 29 Juli 2018
waarom uitstel je kan nu toch gewoon het veld op!? als het nou nat was zou ik zeggen oke...maar nu nee die kans kunnen we beter benutten als het echt nodig is
Gewasbescherming 29 Juli 2018
Mrl onderzocht door esfa en ctbg zijn voor de consument veilig het zou zeer verstandig zijn van lto om voor de toekomst van de open teelten een goed werkend middelen pakket in handen te krijgen dat de opbrengsten gelijkblijven.dan wordt supermarkt maffia en afzet organisaties met de neus op de echte feiten gedrukt.ook zou de pov deze feiten kunnen betogen bij overleg met het ministerie van lnv 50% van ned landbouw verdient minder dan 20000€
Abonnee
Vrij grof 29 Juli 2018
Sommige graslanden zijn nu zo hard dat het onmogelijk is om de mest in de grond te brengen.
Daarom zou ik mij een langer uitrijseizoen voor grasland wel in kunnen denken.
In de akkerbouw trekken wij het land toch los en is inwerken geen probleem lijkt mij.
Joop 30 Juli 2018
Tjonge, schrikken bij het lezen van de kop: het EISEN van verlenging !! Gelukkig blijkt het toch om een (waarschijnlijk zéér nederig) verzoek te gaan. Want het ministerie heeft al vaker getoond zich bar weinig aan te trekken van onze organisaties. Ze zitten o.a. wel vaak samen aan tafel voor vitalisering platteland (varkenshouderij), maar overleg in kwestie luchtwassers is er niet geweest ( dus zijn 'onze' jongens daar boos over). e.e.a. geeft duidelijk de onderdanige positie van de landbouw - dus minister Schouten - mag het 'heel alsjeblieft' ? Please ??
bookeskook 30 Juli 2018
Vrij grof schreef:
Sommige graslanden zijn nu zo hard dat het onmogelijk is om de mest in de grond te brengen.
Daarom zou ik mij een langer uitrijseizoen voor grasland wel in kunnen denken.
In de akkerbouw trekken wij het land toch los en is inwerken geen probleem lijkt mij.

Hier valt op kleigrond weinig los te trekken, grond is als beton zo hard!
Abonnee
Vrij grof 31 Juli 2018
Stoppelland gaat met niks!! Zomerhal!!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden