Shutterstock

Nieuws Mest

Kritiek op nieuwe kalimijn door overaanbod op markt

18 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Australisch-Britse mijnbouwbedrijf BHP Group staat onder druk van investeerders om een groot kalimijnbouwproject in Canada te staken. De kritische investeerders wijzen naar het huidige overaanbod op de kalimarkt. De Canadese overheid daarentegen ziet het project graag doorgaan.

De kritische geldschieters vinden dat BHP Group het geld beter in andere projecten kan steken met een aanlokkelijker vooruitzicht aan rendement.  De kalimarkt is op het moment een uitdagende markt volgens verschillende partijen. Grote kunstmestbedrijven als K+S, Nutrien en Mosaic draaien niet op volledige capaciteit door de huidige lage kaliprijzen.

Andere delfstoffen brengen meer op
De investeerders verwachten voor een groot deel van het komende decennium een overaanbod van kali op de wereldmarkt. Dat gaat volgens hen ten koste van het rendement op de kalimijn. In plaats daarvan zien zij liever dat BHP investeert  in andere producten als koper of nikkel, waar de markt mede door de elektrificatie een enorme boost heeft gekregen.

De eerste fase van het ontwikkelen van de kalimijn in het Canadese Saskatchewan is begroot op $5,7 miljard en duurt volgens planning 5 jaar. De jaarproductie van de mijn komt rond de 4,4 miljoen ton kali liggen, waarbij de levensduur op 100 jaar wordt geschat.

Vraag kali juist verdubbelen
BHP heeft inmiddels al $4,5 miljard in het project gestoken, dat de eerste kalimijn voor het concern moet opleveren. BHP is onder de vorige CEO Andrew Mackenzie in de kalimarkt gestapt, als onderdeel van de strategie van meer spreiding in het portfolio. Het grootste mijnbouwbedrijf van de wereld verwacht juist dat de vraag naar kali kan verdubbelen richting 2050.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden