Shutterstock

Nieuws Mest

Kritiek op nieuwe kalimijn door overaanbod op markt

18 Mei 2021

Het Australisch-Britse mijnbouwbedrijf BHP Group staat onder druk van investeerders om een groot kalimijnbouwproject in Canada te staken. De kritische investeerders wijzen naar het huidige overaanbod op de kalimarkt. De Canadese overheid daarentegen ziet het project graag doorgaan.

De kritische geldschieters vinden dat BHP Group het geld beter in andere projecten kan steken met een aanlokkelijker vooruitzicht aan rendement.  De kalimarkt is op het moment een uitdagende markt volgens verschillende partijen. Grote kunstmestbedrijven als K+S, Nutrien en Mosaic draaien niet op volledige capaciteit door de huidige lage kaliprijzen.

Andere delfstoffen brengen meer op
De investeerders verwachten voor een groot deel van het komende decennium een overaanbod van kali op de wereldmarkt. Dat gaat volgens hen ten koste van het rendement op de kalimijn. In plaats daarvan zien zij liever dat BHP investeert  in andere producten als koper of nikkel, waar de markt mede door de elektrificatie een enorme boost heeft gekregen.

De eerste fase van het ontwikkelen van de kalimijn in het Canadese Saskatchewan is begroot op $5,7 miljard en duurt volgens planning 5 jaar. De jaarproductie van de mijn komt rond de 4,4 miljoen ton kali liggen, waarbij de levensduur op 100 jaar wordt geschat.

Vraag kali juist verdubbelen
BHP heeft inmiddels al $4,5 miljard in het project gestoken, dat de eerste kalimijn voor het concern moet opleveren. BHP is onder de vorige CEO Andrew Mackenzie in de kalimarkt gestapt, als onderdeel van de strategie van meer spreiding in het portfolio. Het grootste mijnbouwbedrijf van de wereld verwacht juist dat de vraag naar kali kan verdubbelen richting 2050.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Aangeboden door FarmTrade

Door hoge kunstmestprijs alternatief op FarmTrade

Achtergrond Kunstmest

Rusland zorgt voor extra onrust op de kalimarkt

Analyse Kunstmest

Logistiek is de grootste zorg in de kunstmestmarkt

Nieuws Kunstmest

Wit-Rusland heeft lak aan sancties en opent kalimijn

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief