Column Alfred Jansen

Wat is het beste: dure grond of hoge pacht?

1 November 2012 - Alfred Jansen - 4 reacties

Je hoort vaak de opmerking dat grond kopen duur is. En dat is natuurlijk wel waar, de grond wordt duur betaald. Maar ieder jaar pacht betalen, loopt ook in de papieren. Vooral als je ziet hoezeer de pachtprijzen zijn gestegen de laatste 15 jaar. Wat is nu de beste keuze?

In de onderstaande grafiek heb ik de gemiddelde reguliere pacht (let wel, grijze pacht en kortlopende pacht zijn hier niet meegenomen) gedeeld door de gemiddelde koopprijs van een hectare grond en uitgedrukt als percentage. Dit percentage noemen we het directe rendement. Ter verduidelijking het jaar 1995 en 2011. In 1995 werd gemiddeld 18.000 euro per hectare betaald, de gemiddelde pachtprijs was toen 250 euro per hectare en dat resulteert in een direct rendement van 1,4 procent.

In 2011 werd gemiddeld 48.500 euro per hectare betaald, de gemiddelde pachtprijs was toen ongeveer 600 euro en dat resulteert in een direct rendement van 1,2 procent. De grafiek is een hulpmiddel bij de keuze tussen koop of pacht. Indien het directe rendement boven het gemiddelde ligt, is kopen aantrekkelijker. En als het directe rendement onder het gemiddelde ligt, is pachten aantrekkelijker.

Nu lijkt een gemiddeld direct rendement van 1,25 procent onaantrekkelijk, verpachters roepen altijd dat zij 2 procent rendement redelijk vinden. Dan wordt er echter geen rekening gehouden met het indirecte rendement, dat is het rendement door de waardeverandering van de grond. Bij grond is het indirecte rendement al lange tijd veel hoger dan het directe rendement.

Een ander belangrijk aspect is de inflatie. Stel je hebt in 1995 grond gekocht voor 18.000 euro, de pacht was toen 250 euro per hectare. Anno 2011 moet je voor die grond een pacht betalen van 600 euro, maar de aankoopprijs van de gekochte grond verandert niet. Het directe rendement op die grond is dus gestegen naar 3,3 procent! Dit komt door de inflatie, ook wel geldontwaarding genoemd. Ik denk dan ook dat de meeste verpachters makkelijk een direct rendement van meer dan 2 procent maken op hun investering in grond.

Grond heb je nodig voor je bedrijfsvoering, grond moet ten dienste staan van je bedrijf. Grond kopen is een investering voor de lange termijn, en het rendement komt ook pas na een aantal jaren maar het komt wel naar je toe. Grond pachten geeft een stukje flexibiliteit en vraagt geen investering. Ideaal voor teelten die veel vruchtwisseling vragen, agrarische ondernemers die snel willen groeien of bij bedrijfsoverdracht.  Als je grond koopt, kijk je op de dag dat je stopt wat het heeft opgeleverd. Bij pacht moet je ieder jaar kijken of het iets heeft opgeleverd.

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
4 reacties
pachter 2 November 2012
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columns/vaste-colunnisten/item/10812644/Wat-is-het-beste-dure-grond-of-hoge-pacht]Wat is het beste dure grond of hoge pacht[/url]
beste Alfred,
klopt jouw verhaal wel? Ik zie je het nergens hebben over de jaarlijkse rente over de aanschaf van de grond.
Verder vind ik het indirecte rendement iets wat erg onzeker is, immers je moet een keer voor de vrije waarde gaan verkopen. Is er een opvolger dan zal dat niet gaan gebeuren.
pachter2 13 November 2012
helemaal correct tot de laatste alinea. Deze is namelijk nogal paradoxaal . U zegt dat grond ten dienste moet staan aan het bedrijf, maar u redeneert vervolgens vanuit de investeringsgedachte. Je hebt namelijk wel die tijdshorizon. Het grote rendement komt vaak pas een generatie later en hier spreekt u dus als investeerder en eigenlijk niet als boer en zeker niet uit hoofde van een pachter. Los van het feit dat ik het volkomen met u eens ben, is dit juist het probleem. Er is op veel bedrijven (en dan al helemaal de pachtbedrijven) geen kapitaal beschikbaar om grond te kopen. Enerzijds omdat er geen bank is die mee wil zonder onderpand en anderzijds, omdat de rendementen in de sector steeds minder relatie houden met de grondprijs. Er is dus in de meeste gevallen geen keus, want er moet wel vandaag de dag ook brood op de plank komen.
jan 30 December 2012
intersssant
bunderbaas 30 December 2012
Grondprijzen zijn opgepompt door:

Dertig jaar dalende rente.

Door dertig jaar gretig grond ontrekken door overheid.

Door ruimhartig kredietbeleid van banken.

De laatste jaren betere akkerbouwprijzen of verwachtingen.

Zoektocht naar veilige havens door beleggers vanwege averij elders.

Dit heeft geleid tot:

Steeds meer schuld per eenheid bij de boeren.

Financiering vindt steeds meer plaats op basis van cashflow,aflossingsvrij en te weinig op rendement.

Steeds moeilijker bedrijfsovernamens.

Erfpachtconstrukties die een loden last bleken.

Steeds meer vasthouden van grond door de vergrijzende boerenbevolking.

De risicos:

Als er een kink in de kabel komt:

Kunnen de ondernemende boeren volgezogen met krediet dan het land van de vergrijzende collegas nog kopen, de banken en beleggers niet thuis blijken te zijn?
Ook de overheden zijn op de terugtocht.
We zien wat er op de woningmarkt gebeurt, commercieel vastgoed en niet te vergeten bij onze collegas in denemarken.
En we weten toch allemaal dat resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst en aan de lange termijn hebben we niks als we tussentijds sneuvelen.
grondminded 31 December 2012
Je kunt een hoop redenen bedenken waarom de grondprijs omhoog of omlaag kan gaan, maar niemand die het weet.
Misschien gaat de landbouwvrijstelling er wel af?
Blijven de saldo's van de akkerbouw goed?
Een ding is wel vrij zeker de trend dat de grondprijs de inflatie bijhoudt.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden