Column Alfred Jansen

Waterschap moet boer faciliteren in waterbeheer

11 Maart 2015 - Alfred Jansen - 1 reactie

Over precies een week zijn de waterschapsverkiezingen. Ik roep u op om te gaan stemmen, want de agrarische sector heeft belang bij een efficiënt waterschap. Een waterschap dat gericht is op de lange termijn en een waterschap die de agrarische sector faciliteert in het verbeteren van haar bedrijfsvoering.

Waterschap voor agrarische ondernemer behoorlijke kostenpost

Het waterschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer en de waterzuivering in een bepaald gebied. Het is bijzonder dat deze taken bij een apart overheidsorgaan zijn ondergebracht, maar dat geeft ook het belang van deze taak weer. Waterschappen moeten zorgen voor veiligheid en daarom moeten zij watergangen goed onderhouden tegen zo gering mogelijke kosten.

De agrarische sector is gebaat bij goed waterbeheer en betaalt daar ook watersysteemheffing voor. Voor de gemiddelde agrarische ondernemer een behoorlijke kostenpost. Daarbij komt nog dat een deel van het slootonderhoud door de agrarische ondernemer zelf moet worden gedaan. Reden genoeg om het waterschap te blijven aanspreken om de uitvoering van het slootonderhoud goed en kostenefficiënt te doen.

Bij een aantal waterschappen zie je de tendens dat het onderhoud van watergangen meer en meer bij de agrarische ondernemers c.q. grondeigenaren wordt neergelegd. Terwijl dit door het waterschap efficiënt kan worden geregeld, omdat zij de werkzaamheden geclusterd kunnen aanbieden bij een loonwerker.

Naast dat het feitelijke onderhoud bij de agrarische ondernemer wordt neergelegd, wordt er ook door het waterschap gecontroleerd. Dus als je het niet goed doet, dan kan je een reprimande verwachten. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het waterschap zijn uitvoerende taken afwentelt op de agrarische sector en in plaats daarvan zich als controlerende instantie gaat profileren. Per saldo is er dan nog geen sprake van een significante besparing. 

Boer of tuinder heeft geen behoefte aan extra controle

Het gevaar ligt op de loer dat waterschapslasten blijven stijgen en de agrarische ondernemer ook meer werkzaamheden moet verrichten.  Bovendien heeft de boer of tuinder geen behoefte aan een extra controle, vooral niet omdat hij of zij zelf belang heeft bij een goede waterafvoer en alleen daarom al voor een schone watergang zorgt.

De eisen op het gebied van waterkwaliteit worden verder aangescherpt. Dat betekent dat er kritischer naar erfafspoeling of het gebruik van mest en gewasbeschermingsmiddelen bij watergangen gaat worden gekeken. Ik vind het belangrijk dat het waterschap de agrarische ondernemer tijd en kennis geeft om dit op een goede manier in te kunnen vullen. Daarom geloof ik in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.  Dit plan is gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit en kwantiteit, waarbij de ondernemer in samenwerking met het waterschap werkt.   

Het waterschap moet de agrarische ondernemer faciliteren. Het waterschap moet haar kennis en schaalvoordelen inzetten om het de agrarische sector beter mogelijk te maken een goed gewas te verbouwen en nog duurzamer te worden. 

Alfred Jansen
De Mediaan

Alfred Jansen heeft zich beschikbaar gesteld als kandidaat voor het CDA, waterschap Vallei en Veluwe

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
1 reactie
A.Adamse 11 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10862535/Waterschap-moet-boer-faciliteren-in-waterbeheer]Waterschap moet boer faciliteren in waterbeheer[/url]
De heer Jansen zit er hier en daar een beetje naast. Waterschappen moeten zorgen voor veiligheid en daarom moeten zij dijken en keringen goed onderhouden. De watergangen moeten goed onderhouden worden om de tweede belangrijke taak te waarborgen: het beschikbaar hebben van voldoende en kwalitatief goed water. Niet teveel (wateroverlast) én niet te weinig (nodig bij droogte). Als derde kerntaak hebben de waterschappen de zorg voor de zuivering van afvalwater.
Belangrijke (wettelijke) taken, stuk voor stuk. Zeker voor land- en tuinbouw. Niet meer en niet minder. Stem daarom op 18 Maart. En stem op een partij die aan Werk aan Water voor land- en tuinbouw haar bestaansrecht ontleent.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden