Shutterstock

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

1 Maart 2024 - Linda van Eekeres

De inflatie in Nederland komt over februari uit op 2,8%. In januari was dat nog 3,2%. Dat blijkt uit de snelle inflatieraming van het CBS. Ook de voedselinflatie neemt af: van 4,1% in januari naar 2,7% afgelopen maand.

De grootste prijsstijging was er voor diensten, die werden 4,5% duurder ten opzichte van februari 2023. In januari was die stijging op jaarbasis nog iets hoger, 4,8%. Vergeleken met januari zijn de prijzen in februari 0,6% hoger. In januari was dat ten opzichte van december 0,5%.  

De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP (de Europese methode) was in februari 2,7%. In januari was de inflatie volgens de HICP 3,1%. Maand-op-maand was de Nederlandse inflatie 0,9% volgens de Europese methode. 

De inflatie in de eurozone is met 2,6% bijna hetzelfde als die van Nederland. In januari was de inflatie in de eurozone 2,8%. De voedselinflatie in de eurozone is 4%, tegen 5,6% in januari. Op maandbasis stegen de voedselprijzen 0,1%.

In Duitsland is de inflatie met 2,7% even hoog als in Nederland. In Frankrijk stegen de prijzen in februari op jaarbasis met 3,1%, in Spanje met 2,9% en in Italië met 0,9%. België, dat een inflatie kende van 3,6%, zag de prijzen van januari op februari met 2,4% relatief hard stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden