Shutterstock

Opinie Jeroom Remmers

Beter verdienmodel voor duurzame boer zo geregeld

1 Juli 2019 - Boerenbusiness - 6 reacties

Het kabinet presenteerde vrijdag 28 juni het Klimaatakkoord, waarin tot 2030 een bedrag van bijna €1 miljard beschikbaar wordt gesteld voor de landbouw. Marc Calon, de voorzitter van LTO Nederland, liet echter weten geen handtekening te zetten totdat hij zeker is dat deze financiering rondkomt.

Geschreven door: Jeroom Remmers, directeur van Tapp Coalitie.

Het ontbrekende verdienmodel voor klimaat en kringlooplandbouw ligt binnen handbereik: een eerlijke prijs voor de consumenten, te beginnen met vlees. Laat consumenten in de winkel bijvoorbeeld meebetalen aan de landbouwtransitie via een duurzaamheidsbijdrage per kilo product. De opbrengst gaat voor de helft naar een fonds voor de landbouw: dat levert €500 miljoen per jaar op.

Op BNR Nieuwsradio meldde Calon: "De land- en tuinbouw staat voor een forse investeringsopgave (van €11 miljard) om over 10 jaar aan de doelen te voldoen. Daarvan is €6,5 miljard onrendabel, ondanks een subsidie tot circa €3 miljard. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit) verdient de lof dat zij €1 miljard extra los heeft weten te krijgen bij het ministerie Financiën, maar er is nog steeds sprake van een tekort van €3,5 miljard. De boeren tekenen geen ongedekte cheques. We gaan pas tekenen als we zeker weten dat we kunnen leveren."

Onderzoek duurzaamheidsbijdrage
Het tekort waar LTO-voorzitter Calon over spreekt (€350 miljoen per jaar), kan op diverse manieren alsnog worden gevonden. Hopelijk onderzoekt LTO Nederland ook de optie van een duurzaamheidsbijdrage op vlees (€2 per kilo), waarbij wordt betaald voor de externe kosten die een product veroorzaakt (net zoals bij een CO2-tax).

Volgens onderzoeksbureau CE bedragen deze externe kosten in het geval van kip, varkensvlees en rundvlees minimaal €2 en maximaal €5 per kilo. Vlees ligt nu in het schap voor €7 tot €12 en zou dan 16% tot 28% duurder worden. Vlees voor export blijft onbelast. Slachterijen en vleesimporteurs zouden €2 per kilo vlees voor de Nederlandse markt moeten afdragen, net zoals de frisdrankproducenten en importeurs dat nu ook doen voor de frisdrankaccijns. Deze heffing kan in 2021 worden ingevoerd en levert minstens €1 miljard per jaar op.

Van dat bedrag kan de helft ieder jaar beschikbaar komen voor de Nederlandse landbouwsector: €350 miljoen per jaar voor klimaat en €150 miljoen voor kringlooplandbouw. Dat is gemiddeld €11.000 per jaar voor 45.000 landbouwbedrijven of €20.000 per jaar voor 25.000 veehouderijen. Het aardige is dat deze maatregel al steun heeft van zo'n 40 organisaties, waaronder diverse bedrijven en ook Dierenbescherming, Greenpeace en Natuur en Milieu.

Tekenen bij het kruisje
LTO Nederland hoeft dus alleen nog maar bij het kruisje te tekenen en voilà, het tekort van €350 miljoen voor klimaatmaatregelen in onze sector is geregeld. Bovendien blijft er €150 miljoen over voor de stimulering van kringlooplandbouw, waaronder meer eigen eiwitproductie en biologische landbouw. Het CLM en CE onderzoeken welke onrendabele maatregelen uit het klimaatakkoord zouden kunnen worden uitgekeerd uit het Fonds dat gevuld wordt door duurzaamheidsbijdragen van consumenten.

Agrarisch ondernemers vragen terecht om een beter verdienmodel voor duurzaamheidsprestaties. Wij bieden de Nederlandse veehouders dit op een presenteerblaadje aan. Hoe vaak is het voorgekomen dat de ngo’s jaarlijks gemiddeld €20.000 per jaar per veehouder aanbieden om te subsidiëren voor klimaat en duurzaamheid?

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
6 reacties
Abonnee
Jan 1 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883060/beter-verdienmodel-voor-duurzame-boer-zo-geregeld]Beter verdienmodel voor duurzame boer zo geregeld[/url]
Er is in de sector geen vertrouwen meer voor dit soort afspraken.
In de grensregio's gaan nu consumenten al massaal over de grens winkelen. Hoe ga je dit dan regelen?
Abonnee
Peppe 1 Juli 2019
Weer een niet boer die ons gaat vertellen hoe ik aan mijn inkomen moet komen. Maat hoogstwaarschijnlijk vanuit een ander motief handelt. Slechts de markt zorgt voor ons geld en de kosten die ik moet maken bepalen mijn inkomen. Hoe hoger mijn kosten des te geringer mijn inkomen.
Gert 1 Juli 2019
De consument... hoe gaan die die meerprijs betalen? Of is dit al een eerste stimulans om van het vlees af te stappen? Zo zie je dat straks de arme mensen geen geld hebben en ook nog eens erg ongezond worden doordat ze geen geld hebben om fatsoenlijk eten te kopen. Trieste maatregel gecreëerd door het linkse regiem! Bedankt klaver, thieme en jetten. Bedankt namens alle arme mensen die nu al niet weten rond te komen, nu ontneem je ze ook nog de gezondheid! En de supermarkt lacht zich rot... nog meer omzet!
Hermr 2 Juli 2019
Wat een figuur is dat toch weer zo'n linkse grapjas die het wel even zal vertellen hoe het moet, onvoorstelbaar deze man weet niets van landbouw
Frans 2 Juli 2019
Zijn zielige figuren welke dit prediken, vaak rijk genoeg geworden door zelfgecreëerde gesubsidieerde onzinbanen. Vervolgens Jan Modaal de les lezen en zijn laatste euro's uit de zak trekken.
Jp kievit 5 Juli 2019
De biologische landbouw 0€ premie toekennen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Opinie Kasper Walet

Effect van de 122 plannen voor klimaat schrikbarend

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox