Still Youtube/FDF

Opinie Jaap Majoor

Is de LTO wel of niet voor de boeren?

26 Oktober 2021 - Boerenbusiness - 6 reacties

Ik las het interview met u, Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland (foto). U vindt blijkbaar dat het stikstofprobleem, hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door de boeren.

U staat in het blad Nieuwe Oogst niet stil bij het feit dat stikstof voor een deel bestaat uit het schadelijke NOx, een niet natuurlijke stikstof veroorzaakt door verbranding van fossiele grondstoffen, en NH3, oftewel ammoniak. Deze laatste natuurlijke stikstof hoort in de kringloop thuis: poep, lucht, neerslag, groei planten, op eten door de dieren en weer poep. Metingen van de natuurgebieden zijn niet bekend. Alleen maar aannames en veronderstellingen.

Dus of het probleem door vermesting komt, is een vraagteken. Hoe kunt u dan zeggen dat de boeren de schuldigen zijn? Uw oplossingen zijn: 1. de boeren die zogenaamd piekbelaster zijn, aanpakken. Zij moeten verduurzamen, 2. de andere boeren moeten extensiveren en 3. stoppen. Het gevolg is een fors lagere voedselproductie.

Voedsel van de hoogste standaarden
Het lijkt wel of Van der Tak is vergeten dat de boeren dagelijks het eten verzorgen voor vele miljoenen mensen. En ja, ook voor mensen die buiten onze landsgrenzen wonen. Vanwaar alleen al 40% van de totaal in ons land gemeten stikstof vandaan komt. Onze boeren produceren hier het voedsel, dat aan de hoogste standaarden in de wereld voldoet. Boeren weg in één van de meest vruchtbare delta's ter wereld, heeft als gevolg: geen eten meer. Dan moeten wij in de toekomst ons voedsel uit het buitenland importeren, waar voor de productie van voedsel heel andere - lagere - standaarden gelden.

Het is niet voor niets dat allerhande hoogwaardigheidsbekleders, vanuit alle hoeken van de wereld, naar onze meest vruchtbare delta afreizen. Om met eigen ogen te zien hoe onze boeren zo duurzaam en effectief op zo'n klein oppervlak zoveel kunnen produceren. De gevolgen van uw visie zijn dat elke hectare grond die hier verdwijnt, ertoe leidt dat in het buitenland 10 hectare grond van de natuur wordt afgenomen om dit productieverlies te compenseren.

De politiek veegt zijn straatje schoon, maar wereldwijd leidt dit tot een milieuramp. Is het buitenland in staat dit gat in de voedselproductie op te vullen? Ik betwijfel het. Europa zeker niet, want Frans Timmermans met zijn Green Deal en boer-tot-bord-plannen, doet er nog een schepje bovenop om de voedselproductie in heel Europa te verminderen.

Hoeveel actieve leden heeft LTO?
Ik heb steeds meer twijfels over hoeveel actieve leden LTO in werkelijkheid vertegenwoordigt. Sjaak van der Tak zegt dat hij het betreurt dat Farmers Defence Force (FDF) het imago van de boeren schaadt. FDF vertegenwoordigt inmiddels een meer dan grote groep boeren. Alléén FDF komt op voor de boeren en vindt het onbegrijpelijk dat de boer verjaagd wordt uit Nederland. Alleen soms wel op een wat botte toon.

Verder zegt u dat het van de zotte is om niet met elkaar te praten. Tijdens de eerste boerendemonstraties waren alle boerenorganisaties het met elkaar eens. Wie niet verder wil praten, verlaat de eenheid: juist u, Van der Tak. Nergens wordt door u gesproken over de oplossingen vanuit Californië, die nu uitrollen over heel Amerika. Dit moet toch een voorbeeld zijn voor onze overheid en u. Het FDF heeft hier zelfs een dag over georganiseerd met betrokken sprekers uit Amerika om dit hier toe te lichten. De hele Nederlandse politiek was uitgenodigd, maar er waren slechts twee personen aanwezig: JA21 en BBB. De oplossing voor het stikstofprobleem was zeker niet interessant voor u en de Kamerleden.

Schrikbarend laag vertrouwen
Onlangs bleek uit een onderzoek onder de boeren dat er nog maar 2% van de Nederlandse veehouders min of meer vertrouwen had in de politiek. 98% totaal niet. Dit is toch schrikbarend. Logisch dat de boeren ermee stoppen. Zij worden voor grote milieuvandalen en dierenmishandelaars uitgemaakt, terwijl zij juist zo hun best doen om met zo min mogelijke milieubelasting en zo diervriendelijk mogelijk ons dagelijks voedsel te produceren.

Realiseert u zich wel wat er gaat gebeuren als de boeren eens een week hun producten niet afleveren? Zodat de schappen in de winkels leeg zijn, om zo de burgers te laten merken welke betekenis de boer heeft voor onze samenleving.

Samen optrekken
Er zijn meerdere mogelijkheden om dat deel van de stikstofuitstoot, waar boeren verantwoordelijk voor worden gehouden, te reduceren. Maar dan moet de overheid het samen met onze boeren doen en niet tegen hen. Want dan komen er alleen maar verliezers uit. Dit geldt ook voor u, meneer Van der Tak. U moet samen met de andere boerenorganisaties optrekken, want uw draagvlak onder de boeren wordt door uw beleid steeds kleiner.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
6 reacties
Jokertje 26 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10894865/is-de-lto-wel-of-niet-voor-de-boeren]Is de LTO wel of niet voor de boeren?[/url]
Hoe kunnen Boeren nog vertrouwen hebben in de Politiek als ze zien dat door valse aannames en foute argumenten de voedselproduktie wordt ingekrompen.

Overal ter wereld gaan grote investeerders en bedrijven investeren in de Landbouw, omdat die dus WEL aan zien komen dat er gewoon een voedseltekort gaat komen.

Maar nee, milieu Tsaar Timmermans dramt zijn idiote ideeën gewoon door terwijl er duidelijk is dat wereldwijd het voedseltekort steeds groter wordt.

Dit is geen beleid, dit is een manier om van teveel mensen af te komen.

Gezien de omvang van Timmermans is wel duidelijk dat hij zelf een footprint heeft die die van normale mensen ver te boven gaat.

Een duidelijk voorbeeld dus hoe hij er werkelijk over denkt....
Mike 26 Oktober 2021
KLOPT @Jokertje, de Nederlandse perifirie investeerd volop de winst gemaakt bij de Nederlandse boer in de primaire productie capaciteit in het buitenland bij de concurrenten en in afzetmarkten van de Nederlandse boer.
Abonnee
Ruud Hendriks 26 Oktober 2021
Beste Jaap, waarom wil je er nog steeds niet aan dat de efficiëntie niet over de hele linie zo goed is. De P efficientie is prima, de N efficiëntie is krap 50%, de andere helft gaat water en lucht in, dus die is zeer matig. Energiegebruik per eenheid geproduceerde energie veel hoger dan halverwege vorige eeuw. NOx is niet alleen verkeer, het is ook een stof die uit zuurstofarme (rottende) mest en verdichte bodem vrij komt. Ammoniak uit dierlijke mest is niet zo natuurlijk, het is kunstmest N, dus met fossiele energie gewonnen.
Netto zijn we importeur, Nedeeland voedt niet de wereld maar de wereld voedt Nederland. Van de 3,6 miljoen ha die we eten komt 0,8 miljoen van eigen bodem.
Kritisch over beleid juich ik toe, alle reden toe, maar we moeten de feiten wel juist houden.
Abonnee
50/50 26 Oktober 2021
Je zegt het zelf, we moeten de feiten wel juist houden. Doe dat dan zelf ook!
Abonnee
cm 26 Oktober 2021
Negeren die leraar Ruud H.
Abonnee
fan van Sjaak 26 Oktober 2021
ik ben zeer onder de indruk van Sjaak vam der Tak en ben er ook van overtuigd dat we beter hem kunnen volgen dan mensen die de aansluiting bij de politieke werkelijkheid verliezen. de voorstellen voor bijv 7e actieplan nitraat zijn compleet idioot. LTO pakt dat effectiever aan dan die andere clubs. Dit artikel spoort de verdeeldheid aan.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox