Shutterstock

Opinie Cor Pierik

Meer vleesvervangers, betekent dat minder vlees?

19 Augustus 2019 - Cor Pierik - 16 reacties

Er is de afgelopen weken behoorlijk wat geschreven over vlees en vleesvervangers. De markt van de vleesvervangers groeit op het moment ontegenzeggelijk, maar betekent dit ook dat de vleesmarkt in een vergelijkbaar tempo krimpt?

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aangaande de slachtingen per diersoort blijkt dat zowel het aantal slachtingen als het geslachte gewicht over 2018 hoger was dan in 2017. In 2018 werden meer dieren geslacht (+3,5%) en daarnaast lag het geslachte gewicht circa 0,4% hoger. In de eerste helft van dit jaar is er 0,3% minder geslacht en lag het geslachte gewicht 0,9% lager dan 1 jaar eerder.

Geen krimp in handel
Daarentegen blijkt uit cijfers over de internationale handel dat de handel in vlees en vleesproducten geen krimp laat zien. In 2018 werd voor er €4,7 miljard aan vlees en vleesproducten ingevoerd en de export bedroeg €8,8 miljard. In de eerste 5 maanden van dit jaar steeg die importwaarde met 4% en de exportwaarde van vlees lag 8% hoger dan 1 jaar eerder. Vooral de vleesexport naar China, Japan en Vietnam stijgt fors.

Nederland, de tweede grootste landbouwexporteur ter wereld, importeert dus voor €5 miljard aan vlees en vleesproducten. Kennelijk is het voor de Nederlandse vleesverwerkers en -verkopers voordeliger om vlees in het buitenland te kopen. Daarnaast bedraagt de vleesexport bijna €9 miljard. Hiermee is vlees het op 2 na belangrijkste exportproduct in de land- en tuinbouw (na de sierteelt en zuivelsector). Het schetst de omvang en het belang van de vleessector. Het geeft tevens aan dat er in de vleessector momenteel geen sprake is van stevige krimpcijfers.

Geen veranderingen?
Dit betekent overigens niet dat er geen veranderingen optreden. Zo koopt de consument steeds vaker vlees met een duurzaamheidskeurmerk. Ook zijn er diverse initiatieven om consumenten beter te laten zien waar het vlees vandaan komt en hoe het leven van dieren eruit heeft gezien. Meer transparantie, meer beleving, meer verhalen, meer aandacht voor het dierwelzijn en meer aandacht voor de klimaatimpact moet de consument een beter beeld geven van consumptie van vlees en vleesvervangers. Het ene is niet per definitie goed en het ander slecht.

Toch blijven er nog enkele interessante vragen liggen. Als statisticus en veehouder wil ik daarnaast graag weten hoe het vleesconsumptiepatroon zich ontwikkelt. Zo blijven de volgende vragen bij mij nog rondzingen: wie kiest voor welke vleesproducten en welke vleesvervangers en waarom? Wie koopt vlees dat uiteindelijk weggegooid wordt en waarom? Wat is een eerlijke prijs voor vlees en doet de margesopbouw in de keten recht aan de risico’s en gepleegde inspanningen?

Cor Pierik

Cor Pierik is woordvoerder bij het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS). Hij schrijft met name blogs over actuele feiten en ontwikkelingen in de agrarische sector. Ook is Pierik regelmatig te zien in de rubriek 'BB Feiten'.
Reacties
16 reacties
Ton Westgeest 19 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883682/meer-vleesvervangers-betekent-dat-minder-vlees]Meer vleesvervangers, betekent dat minder vlees?[/url]
De klimaatimpact moet de consument een beter beeld geven van consumptie van vlees en vleesvervangers. Hoe dan Cor, met allemaal gemanipuleerde cijfers????

De studie van de FAO bepaalt dat 86% van het veevoer niet geschikt is voor menselijke consumptie, en als de resten van de menselijke consumptie niet door vee wordt geconsumeerd, zijn gewasresten en bijproducten een steeds grotere milieubelasting naarmate de menselijke bevolking groeit. Waar hoor je dat in de media??

Ook de cijfers wat de landbouw aan CO2 vastlegt krijgen we maar niet boven tafel.

Wat ook zeer dubieus is wat de vegaindustrie voor het klimaat betekent, het wordt ook steeds duidelijker dat de sojateelt, wat de ontbossing in het regenwoud veroorzaakt, grotendeels voor de menselijke consumptie is. Het vee krijgt bijna alleen het afval.

Ook de palmolieplantages die ook een giga aanslag op het milieu zijn is voor menselijke consumptie en gebruik. Palmolie zit namelijk overal in.
De vega producten maken ze niet voor de gezondheid van de mensen maar om er gewoon dik aan te verdienen, daarom neemt Unilever ook de vegaslager over, goed voor de aandeelhouders!

We moeten echte cijfers hebben Cor, anders blijven we doormodderen.....
Gerard Groot Koerkamp 19 Augustus 2019
Men praat steeds over vleesvervangers,maar die bestaan helemaal
niet.Vlees is gewoon vlees.Het andere is groente.
Gerrit 19 Augustus 2019
Nee Gerard dat andere (vleesvervangers) is niet gewoon groente. Was het maar waar ,dan was het tenminste nog gezond! Zie hieronder wat voor troep er allemaal in zit.

Beyond Meat The beyond burger
De nieuwste plantaardige burger: ziet eruit, wordt bereid en Smaakt als rundvlees, maar is gemaakt van erwteneiwit.

Ingrediënten: erwteneiwitisolaat (18%), water, koolzaadolie, geraffineerde kokosolie, aroma, rookaroma, stabilisatoren: cellulose, methylcellulose, arabische gom; aardappelzetmeel, maltodextrine, gistextract, zout, zonnebloemolie, gedroogde gist, antioxidanten: ascorbinezuur, azijnzuur; kleurstof: bietenrood; gemodificeerd zetmeel, appelextract, citroensapconcentraat.
Ton Westgeest 19 Augustus 2019
Niks mis mee Gerrit als je dat wil eten.....Maar beweer niet dat dit geen footprint achterlaat! Qua milieu is het waarschijnlijk nog belastender!

Als je denkt dat dit gezonder voor jouw lichaam is, eet het dan gerust maar dan moet je later niet klagen als jouw lichaam van alles gaat mankeren.
Rundvlees is namelijk rijk aan de vitamines B6 en B12 en een mineraal als zink. Daarnaast levert het vitamines B1, B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Rundvlees met gras gevoerd, bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten. Allemaal gezonde bouwstenen.
Wij zijn omnivoren, dus alles eters. Dat wil zeggen dat ons lichaam alles nodig heeft met mate.
Wil je wachten dat wij evalueren tot graseters moet je nog wel ff geduld hebben en tegen die tijd zijn, ben ik bang, er een hoop ziektes bij.
W Bemelmans 19 Augustus 2019
W e hebben net weer een grote T-Bone van ca 2 kg van een van onze
blondes uit de vriezer gehaald , die eten we met 4 man lekker op.
Laat ze maar lullen over hun vlees vervangers, wij doen er niet aan mee.
Ton Westgeest 19 Augustus 2019
Met mate, zei ik hoor......2kilo!!!
Mm 19 Augustus 2019
W. Bemelmans, ik hoop dat u zich bewust bent van het feit dat rood vlees zorgt voor een hoger risico op het krijgen van 7 soorten kanker, hart en vaatziekten en diabetes?
Er wordt te sterkste afgeraden om meer dan 135 Gr per dag te eten en u eet een pond per dag.
Sterkte....
Wim 19 Augustus 2019
En van overwerk en spijkerbroeken ook, lang leve de wetenschap.
Gerrit 20 Augustus 2019
Het probleem met vleesvervangers is, dat de grondstoffen ze ultra bewerkt zijn.

Het meest overtuigende bewijs, vastgelegd in het boek van Pollan, is dat mensen die een westers dieet eten - bestaande uit 60 procent bewerkte voedingsmiddelen - uniform ongezond zijn dan mensen die diëten eten die voornamelijk uit hele voedingsmiddelen bestaan. Zelfs als het hele voedsel veel calorieën, veel vet of veel vlees bevat, laat Pollan zien dat de mensen die het eten nog steeds minder zwaarlijvig en minder ziek zijn dan Amerikanen.

Het bewijs is niet alleen anekdotisch. Alleen al in de afgelopen maand brachten de National Institutes of Health een mijlpaalstudie uit die aantoonde dat de Amerikaanse zwaarlijvigheidsepidemie voornamelijk wordt veroorzaakt door ultraverwerkte voedingsmiddelen, en twee grote Europese studies die de consumptie van ultraverwerkte voedingsmiddelen in verband bracht met hart- en vaatziekten en de dood. Hoewel we misschien niet precies weten hoe Impossible of Beyond hamburgers worden gemaakt, vallen ze duidelijk in de ultra-verwerkte categorie. Ze werden letterlijk gecreëerd in wetenschappelijke laboratoria. Hun eiwitten zijn isolaten, mechanisch gewonnen uit hele soja en erwten. Hun vetten zijn industriële plantaardige en zaadoliën.
Mm 20 Augustus 2019
Gewoon kop in het zand steken!
Straks niet janken he!
Arjan zwiers 20 Augustus 2019
Onlangs kwam er een recent onderzoek langs in de media waar ik tot nu toe de meeste waarde aan hecht. Het is onomstotelijk bewezen dat je van leven dood gaat. Sterkte voor u allen.
Jos 20 Augustus 2019
Wat is een eerlijke prijs voor vlees. Nou als alle kosten die gemaakt zijn voor de productie tot en met de vervuiling, het verwijderen van de stikstofproduktie, de fosfaatproduktie, het opruimen van de genees en bestrijdingsmiddelen. Ik zou zeggen ongeveer €100,-/kg.
Ton Westgeest 21 Augustus 2019
Ja dat zou ik ook zeggen als ik geen verstand had of ik was te beroerd om het te gebruiken en toch wat wilde roeptoeteren.
Goed gedaan Jos, als je constant gehersenspoeld wordt door jouw groene activistische groepje is het nog begrijpelijk ook!
Er staat een goed artikel voor je in de Telegraaf van 17-08-2019 koe klimaatkampioen.
Nico van Kooten 21 Augustus 2019
@Ton Westgeest: Je stelt dat de sojateelt, wat de ontbossing in het regenwoud veroorzaakt, grotendeels voor de menselijke consumptie is. En dat het vee alleen bijna alleen het afval krijgt. Heb je hier ook bronnen van?

Het omgekeerde is namelijk de werkelijkheid, want Soja in veevoer is geen restproduct:

https://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/10/Soja-in-veevoer-geen-restproduct-1089084W/Ton Westgeest 21 Augustus 2019
. Volgens Milieudefensie is de veevoersector een drijvende kracht achter ontbossing in Zuid-Amerika.
Ja Nico als ik daar lid van zou zijn zou ik misschien hetzelfde zeggen....

Ik weet niet alles en ik kan ook niet spreken van alle soorten vee en waar het gehouden wordt, maar in de brok die ik krijg zitten alleen de schilletjes van de bonen in van de (vega) industrie.
Het onderzoek van de FAO laat ook niets aan duidelijkheid over. Het hoeft dus niet, maar wie betaalt bepaalt! en je kan het natuurlijk wel gewoon kopen.
FAO: omdat vee bijvoorbeeld afhankelijk is van begrazing en voedergewassen, heeft het vee slechts 0 nodig. 6 kg eiwit uit eetbaar voer om 1 kg eiwit in melk en vlees te produceren, wat van hogere voedingskwaliteit is.
Ton Westgeest 21 Augustus 2019
En nog een weetje Nico, in 2017 hebben de dieren aan rest producten opgevreten van de Graanverwerkende- Aardappelverwerkende- Suiker- Wei/melkprodukten-Fermentatie en gistindustrie etc.
5.500.000.000kg......... wat als dat in Rijnmond verwerkt zou moeten worden???????????
Denken ze daar wel eens aan bij de groentjes??

En maar ontkennen......

Ik ga weer maaien, lekker weer!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws CBS areaalcijfers

Kleiner aardappelareaal, fors meer gele uien gezaaid

BB TV Cor Pierik

Steeds meer groene gewasbeschermingsmiddelen

BB TV Cor Pierik

'Boeren hebben meerdere verdienmodellen nodig'

Nieuws gewasbescherming

Nederland zet 5 procent minder middelen af in 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox