Shutterstock

Opinie Edin Mujagic

Nieuw-Zeeland het gidsland in rente en inflatie

17 Mei 2019 - Edin Mujagic - 2 reacties

Nieuw-Zeeland is in de wereld een gidsland. In 1840 sloten de Europese kolonisten een akkoord met de inheemse bevolking. Op dat moment hadden de inheemse volkeren in veel andere Europese koloniën nog nauwelijks rechten.

In 1893 gaf Nieuw-Zeeland daarnaast, als eerste land, vrouwen stemrecht. Nieuw-Zeeland is ook een gidsland als het gaat over de centrale banken. Bijna alle centrale banken zijn al ruim 2 decennia 'inflation targeters': ze mikken allen op een zekere inflatie(range) op de middellange termijn. Er is echter 1 uitzondering: de centrale bank in Nieuw-Zeeland doet dit een jaar of 10 langer. In februari 1970 nam de Nieuw-Zeelandse overheid een wet aan die de centrale bank verplichtte zich te richten op inflatie. In de jaren daarna volgden de anderen.

Minder focus op inflatie
De kans is groot dat monetaire geschiedschrijvers Nieuw-Zeeland voor de tweede keer als monetair gidsland aanwijzen. De regering van Wellington wijzigde onlangs namelijk de wet. Naast het feit dat de centrale bank een bepaald inflatiepercentage moeten nastreven, moet deze nu ook pogen maximale werkgelegenheid te bewerkstelligen. Hiermee stappen ze af van het traditionele 'inflation targeting-regime'.

Als onder meer de Fed en de Canadese centrale bank (en straks hopelijk ook de Europese Centrale Bank) hun monetaire strategie tegen het licht houden, kan dit ervoor zorgen dat ook zij hun focus op de inflatie straks versoepelen. Wanneer dat gebeurt, dan heeft Nieuw-Zeeland toch weer mooi de aftrap verzorgd. Iets dichter bij huis is een ander gebied waarop het mij niet verbaast als de Nieuw-Zeelandse centrale bank de weg wijst voor de Fed, de Europese Centrale Bank (ECB) en anderen.

Begin week 20 maakte het rentecomité in Wellington bekend de officiële rente te verlagen naar 1,5% en zette de bank de deur open voor nieuwe verlagingen. Het gaat mij niet verbazen als de Fed en de ECB hun Nieuw-Zeelandse collega’s binnen enkele kwartalen gaan volgen. Dit omdat de economische groei de laatste tijd, na een dip in de laatste maanden van vorig jaar, opgeveerd is.

Ik kijk er overigens ook niet van op als de groei voorlopig positief blijft verrassen. Echter, vanaf het einde van 2019 en het begin van 2020 houd ik wel rekening met een nieuwe groeivertraging in de Verenigde Staten. Dit omdat tegen die tijd de eerdere verhogingen van de Fed de economische activiteit beginnen af te remmen. Aangezien de Amerikanen in 2020 een nieuwe president kiezen, zie ik 2 partijen die elkaar nu niets gunnen. Zij worden het daardoor komend jaar niet eens over belastingverlagingen. Dat maakt de kans op een herverkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump groter.

Slechts 10 jaar groei
Om op het zuidelijk halfrond te blijven: ik hoop dat de Europese Unie en Verenigde Staten in economisch opzicht het Nieuw-Zeelandse buurland Australië volgen. De Australische economie groeit namelijk al sinds 1991 onafgebroken, wat de langste periode van economische expansie is sinds de economische groei wordt gemeten. De kans dat we Australië volgen, is echter gelijk aan deze stand van de ECB-rente of hooguit de Fed-rente. In de Verenigde Staten duurt de economische expansie volgende maand 10 jaar.

Het is waarschijnlijker dat mijn favoriete club FC Emmen het succes van Ajax van dit jaar overtreft en het dus via het Nederlands kampioenschap naar de finale van de Champions League schopt én die wint. Om enkele weken erna de Elfstedentocht te rijden. Die kans is groter dan dat de economische groei in de Verenigde Staten (en de eurozone) tot en met 2036 positief blijft.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reacties
2 reacties
Abonnee
Kjol 17 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882501/nieuw-zeeland-het-gidsland-in-rente-en-inflatie]Nieuw-Zeeland het gidsland in rente en inflatie[/url]
Nieuw-Zeeland is een economisch Madurodam landje, staat zelfs nog onder Roemenie qua BNP en schulden hebben ze relatief weinig.
Lijkt me sterk dat dit een gidsland is voor de grootmachten.
Abonnee
Frans 19 Mei 2019
Wat is de logica van de rente verlagen als de economie opveert?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Renteverlagingen opeens minder vanzelfsprekend'

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden