Blog: Johan Geeroms

Laat de fossiele brandstof verslaving achter je

7 December 2016 - Johan Geeroms - 2 reacties

Het gebruik van duurzame energie in de landbouw valt zwaar tegen. Maar, voordat agrarische ondernemers zich gaan schamen in een hoekje, is het goed om ook eens te kijken naar de wereldtrends.

Nu de regeringsleiders in Marrakech hebben bevestigd dat we vasthouden aan de klimaatdoelen van Parijs staat vernieuwbare energie weer volop in de schijnwerpers. Maar wat betekent dat? Ondanks record-investeringen vallen de productie en winstgevendheid van groene energie bar tegen, zo blijkt uit onderzoek van de researchafdeling van Euler Hermes. Investeringen in biobrandstoffen en biomassa zijn wereldwijd in de versukkeling geraakt en dalen al acht jaar op rij met gemiddeld 15 procent. Overall stijgen de investeringen in hernieuwbare energie. Het geld gaat daarbij vooral naar zonne- en windenergie.

15

procent

dalen de investeringen in bio-energie gemiddeld

In Europa bungelt Nederland bijna onderaan als het gaat om de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie voor 2020. Voor Nederland geldt als doel dat 14 procent van het verbruik van energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2014 was dat nog maar 5,5 procent, zo meldt het CBS op basis van Eurostatcijfers.


Welke verklaring is daarvoor? In Nederland gebruiken we nauwelijks houtkachels (hout wordt ook gezien als biomassa). In Scandinavische landen is dat compleet anders. Zij hebben bossen, wij hebben gas. Vandaar dat hier in elk huis aardgasgestookte verwarming aanwezig is, danwel een gaskachel. Andere bronnen als energie uit waterkracht hebben we nauwelijks. Verder is de overheidssteun voor hernieuwbare energie bij ons minimaal in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland.

Als we inzoomen op de landbouw in Nederland dan hebben we het over een grootverbruiker als het om energie gaat. En dat geldt dan vooral voor de glastuinbouw (samen met de chemische basisindustrie de grootste energieverbruikers van ons land!). Natuurlijk gebeurt er wel iets. Bijvoorbeeld op het gebied van biomassa en warmte-terugwinning. Maar eigenlijk kun je zeggen dat de meeste agrarische ondernemers de kat uit de boom kijken. De initiatieven op gebied van 'renewable energy' zijn beperkt, zeker voor een sector die internationaal bekend staat als innovatief en efficiënt.

We moeten de verslaving aan fossiele brandstof achter ons laten

Sympathiek is het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij in Utrecht, maar ik denk dat de tijd daar is voor grotere stappen. Hoogste tijd om de verslaving aan fossiele brandstoffen achter ons te laten. En dat is best moeilijk als het goed gaat met de sector. Veel gemakkelijker is veranderen bij een stevige crisis, als het water ons aan de lippen staat. Dan moet het wel. 

De kansen zijn er nu. De International Finance Corporation (IFC, onderdeel van de Wereldbank) heeft berekend dat de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs heeft geleid tot 23.000 miljard dollar aan wereldwijde investeringsmogelijkheden om duurzame projecten te financieren. Daar moet de Nederlandse landbouw toch een flink graantje van mee kunnen pikken, lijkt mij zo.

Johan Geeroms, Senior Risk Manager Euler Hermes Nederland

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
2 reacties
Sjonnie 8 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10872553/Laat-de-fossiele-brandstof-verslaving-achter-je]Laat de fossiele brandstof verslaving achter je[/url]
Het is een weg van vallen en opstaan. Boeren hebben grond. Daar kun je windmolens op plaatsen. Mooi toch. Maar nee. In Flevoland zijn de boeren eigenaar van die molens. Op het oude land is dat niet zomaar gedaan. Wat een heisa. Het vergunningentraject eerst al. Jaaaaaren. Dan zijn vele boeren al afgehaakt. En dan zitten de energiemaatschappijen op de eerste rang. En die vangen wel de consumentenprijs voor elke opgewekte KWh. Maar de boer niet.
Zonder subsidie en fiscale voordelen is het totaal niet interessant.
De zonnepanelen op je dak. De Chinese voorraden liggen op de stallen. Lekker goedkoop. Hoe zit het met de opbrengst? Stroomprijzen zijn de laatste jaren gedaald. Hoe zit het met de terugverdientijd?
En dan de kinderziektes. De hagelbui in Someren heeft de zonnepanelen verwoest. Dat kon voorkomen worden door zonnepanelen op een standaard, die meedraait met de zon. Kost wat meer, maar nee, ons ben zunig. Bij storm gaan de panelen verticaal draaien. En het bestemmingsplan buitengebied staat het vaak niet toe, te hoog bouwwerk.
En mestverwerken? Gaat dat ook zo als bij de WKK? Dan ziet het er niet best uit.
sjaakie 8 December 2016
Nou sjonnie gelukkig is t bijna weekend he. Kan je je elende ff wegdrinken
Jan pieter 10 December 2016
Als je het als een uitdaging gaat zien is er nog zoveel mogelijk. Gas wegnemen op de boerderij geen probleem een installatie als eco200 kan dit. Gaan we rekenen gaan we denken in terug verdien tijden. Dit is zeker goed en kan het bij de meeste nog uit. Maar is er een andere optie op gas goedkoper te vervangen. Volgens mij niet. Wat heet dan verslaving rekenen met de portemonnee of ook kijken in de toekomst. En zijn er nog zoveel mogelijk heden op onze bedrijven. Gas en stroom op 0 krijgen moet makkelijk willen zelfs met terugverdien tijden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden