Shutterstock

Opinie Johan Geeroms

Klap van 2 procent dreigt voor wereldhandel

21 September 2018 - 1 reactie

Wat de Amerikaanse president Donald Trump betreft gaan de Amerikaanse importtarieven voor Chinese producten later dit jaar omhoog naar 25%. Mocht dit doorgaan, dan krijgt de wereldhandel een klap van 2%, zo blijkt uit berekeningen van Euler Hermes.

Vanaf maandag 24 september rekenen de Verenigde Staten (VS) 10% aan importheffing op goederen uit China, met een gezamenlijke waarde van $200 miljard. President Trump heeft al aangekondigd de importheffing te verhogen naar 25% als China geen overeenkomst sluit met de VS om de spanningen aan het handelsfront te verminderen.

China heeft als reactie inmiddels nieuwe importtarieven (10%) ingevoerd voor tal van Amerikaanse producten (waarde $60 miljard), zoals vloeibaar gas. En Alibaba-baas Jack Ma heeft een streep gezet door 1 miljoen banen die het Chinese bedrijf wilde creëren in de VS.

Terug naar niveau van 1980 
De invoering van het 10%-tarief voor een grote groep Chinese producten brengt het gemiddelde Amerikaanse importtarief op 5,2%. Dat niveau werd voor het laatst bereikt in 1980. Vóór het presidentschap van Trump lag het gemiddelde Amerikaanse tarief rond de 3,5%. Als de VS het tarief van 10% verhoogt tot 25%, dan komt het gemiddelde Amerikaanse tarief uit op 6,7%.

Het heeft een negatieve uitwerking op de wereldhandel. In alle oorlogen zijn er landen en sectoren die hiervan weten te profiteren, maar over het algemeen is het negatief. Het ondernemersklimaat verzuurt, waardoor de investeringen worden uitgesteld. Het is tevens een belangrijke factor die meespeelt bij de aanstaande terugval van de westerse economieën.

Vertraging
De importheffing zit niet alleen China dwars, maar ook veel Amerikaanse bedrijven. Daarbij gaat het om een onderzoek van 2 Amerikaanse kamers van koophandel in China (AmCham China en AmCham Shanghai). Vele honderden Amerikaanse bedrijven hebben vestigingen in China. Die zien hun omzet dagelijks verder dalen. En wat te denken van de samenwerking met de Chinese overheid?

De vergunningverlening gaat opeens een stuk trager. We hebben het over de grootste Amerikaanse bedrijven. Uiteindelijk komt de rekening hiervan op het bord van de consument, onder meer doordat de inflatie door het conflict toeneemt. Heel wat CEO’s van beursgenoteerde bedrijven hebben bij Trump aangeklopt om de handelsoorlog niet op de spits te drijven. Dit vanwege de negatieve impact op hun eigen bedrijven.

Mondiale gevolgen
De importtarieven raken de economie in de volle breedte. Ook sectoren die op het eerste gezicht niet direct betrokken zijn, voelen de gevolgen van de handelsoorlog. We spreken dan over mondiale productieketens. Dus ook leveranciers van onderdelen en halffabrikaten worden meegezogen. Ook Nederland is hier onderdeel van.

Overigens zie ik ook kansen voor de Nederlandse ondernemers. Ik doel onder meer op de Nederlandse technologische kennis en de verregaande innovaties in de agri- en foodsector. Chinezen zijn er tuk op. En als ze de Amerikaanse bedrijven kunnen passeren, dan zullen ze dat niet nalaten. De een zijn dood is de ander zijn brood.

boerenbusiness.nl

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
1 reactie
hans 21 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10880010/klap-van-2-procent-dreigt-voor-wereldhandel]Klap van 2 procent dreigt voor wereldhandel[/url]
Het zijn veelal westerse mulltinationals die hun goedkope productie uit China naar de rijke landen verschepen om daar veel te duur te verkopen. Producten gaan na aftrek van kosten 2 tot 100 maal over de kop. Daarbij wordt over die giga-winst (bijna) geen belasting betaald, en al helemaal niet in de landen waar men het verdient.

Denkt U nu werkelijk dat zo'n importheffing iets in de internationale handelsstromen zal veranderen, lees verminderen? Is er een goedkoper alternatief? Het zal eerder omgekeerd zijn, net als bij boeren, bij minder winst per productie-eenheid zal men de massa vergroten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Chinese varkensprijs trekt onverwacht weer aan

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Nieuws Methaan

Zeewier voor Amerikaanse koeien als methaanremmer

Achtergrond Oekraïne

'Oekraïense landbouw is te veel op export gericht'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox