Shutterstock

Opinie Joost Derks

Ordelijke brexit geen stap dichterbij door act van May

16 December 2018 - Joost Derks - 13 reacties

De Britse premier Theresa May heeft dinsdag 11 december een motie van wantrouwen overleefd. Hierdoor komt een ordelijke brexit helaas geen stap dichterbij.

May heeft het niet makkelijk: haar partijgenoten zagen al bijna 2 jaar aan haar stoelpoten. Het is een kwestie van tijd voordat ze onderuit gehaald wordt, maar voorlopig is het nog niet zover. Dinsdagavond 11 december bleek dat het grootste deel van haar partij nog achter haar staat.

Het uitstellen van de stemronde over het brexit-akkoord had begin deze week nog wat kwaad bloed gezet binnen de partij. May koos ervoor om de stemming uit te stellen, gezien ze dreigde af te stevenen op een flinke nederlaag. Toch is ze deze week bepaald niet onbeschadigd doorgekomen.

Chaotisch vertrek
De stemronde over het akkoord is afgesteld, maar moet binnenkort toch komen. Bovendien is de steun binnen de conservatieve partij kleiner dan waar ze op rekende. Ruim 33% van haar partijgenoten zien haar liever vertrekken: 117 tegen 200.

Om de gunst van Lagerhuisleden te winnen, heeft ze toegezegd dat ze de partij niet zal leiden bij de verkiezingen van 2022. In de tussentijd staat er overigens nog veel te gebeuren. Op 29 maart stapt Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU). Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat een chaotisch vertrek.

Hopen op een wonder
De kans is klein dat het May lukt binnen enkele weken voldoende steun te krijgen binnen haar coalitie voor het akkoord dat ze met de EU heeft uitonderhandeld. Aan de andere kant heeft de EU laten weten dat betere voorwaarden er niet inzitten.

May zit klem, maar er zijn 2 lichtpuntjes. De partijregels schrijven voor dat er binnen 12 maanden geen nieuwe motie van wantrouwen kan worden ingediend. Bovendien heeft ze straks even de tijd om een goede strategie te bedenken. Op 20 december begint in het Lagerhuis het kerstreces.

Pond meet het sentiment
Het Britse pond is de afgelopen jaren een goede indicator geweest voor het sentiment rondom de brexit. Toen duidelijk werd dat May de stemming uitstelde, ging de munt met 1,5% onderuit. Sinds het voorjaar komt die schade op bijna 10%. Hoewel een klein deel van het verlies woensdag 12 december werd goedgemaakt, reageerde de koers lauw op het nieuws dat May mag aanblijven.

Het pond komt pas weer echt in beweging zodra de kans op een ordelijk vertrek uit de EU kleiner wordt (of als May plotseling een konijn uit de hoge hoed tovert). Dat laatste is niet ondenkbaar. Begin deze week bepaalde een Europese rechtbank dat Groot-Brittannië de brexit op eigen initiatief kan stopzetten. En voor May wordt een no-Brexit steeds aanlokkelijker.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
13 reacties
hans 16 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10880786/ordelijke-brexit-geen-stap-dichterbij-door-act-van-may]Ordelijke brexit geen stap dichterbij door act van May[/url]
De EU wil geen Brexit, May wil geen Brexit, the conservatives willen geen Brexit, Labour wil geen Brixit, kortom "de macht" wil geen Brexit.

Echter de britse bevolking wil voor het meerendeel wel de Brexit, terrecht naar zal blijken.

Nieuwe verkiezingen in G.B. zullen voor de bestaande macht(en) slecht uitpakken wanneer zij Brexit niet uit willen voeren.

Een harde Brexit voorspelt grote verliezen voor handelende partijen aan weerszijden, handel slechts door multinationals.

Sinds wanneer zijn wij zo begaan met de mensen die kleine ondernemingen aan alle kanten uitpersen?
Jp 16 December 2018
Hans je bent slecht op de hoogte over hoe het werkelijk zit in the UK.De meerderheid wil helemaal geen Brexit, dat zal blijken als men nogmaals een referendum uitschrijft. En er is op dit moment echt niemand gebaat bij een brexit, ook wij landbouwers niet.
hans 16 December 2018
Jp, laat je maar lekker wijsmaken door de msm (overheid en multinationals) dat de gem. Brit geen Brexit wil. Net zoals de gem. Yank Trump nooit zou willen. Brexit zal voor de Brit de manier zijn om te ontsnappen uit de slavernij der elites. Zoals de Fransman het probeert op de gele hesjes manier: weg met het uitmelken van de bevolking.
hans 16 December 2018
Jp, vwb de nederlandse landbouw, alleen schaarste kan een redelijke prijs zetten. Produceer alleen voor rijke afzetgebieden. Engeland was dat, maar zal de pond na de Brexit zakken, dan wordt het misschien een concurrent ipv klant, want goedkoper.
Jp 17 December 2018
Succes met je gele hesje Hans!
hans 17 December 2018
In welk land heeft de bevolking in enkele weken 15 miljard losgekregen van haar regering, alleen direct ten gunste van die bevolking? En het is nog lang niet over!

Jp, succes met jou adoratie aan Rutte en vooral met je wil als landbouwer te produceren voor een wereldmarkt waar het gemiddeld inkomen no steeds geen 2 dollar per dag is.
Jp 17 December 2018
En wie denk je dat die 15 miljard aan het eind van de rit gaat betalen Hans?Ff goed nadenken ?
hans 17 December 2018
Die gaan ze schrappen op subsidies aan de grote bedrijven, maar dat zul jij met je dividentbelastingdebacle in het achterhoofd wel helemaal niet snappen.
Piet s 17 December 2018
Waarom iedereen zo agresief , is niet nodig
Gewone discussie, daar heb je wat aan en niet elkaar afkammen
Jp 17 December 2018
Helemaal mee eens Piet, vlgs mij ben ik dat ook niet.
Kjol 17 December 2018
Er komt geen Brexit, het is een truc van de Engelsen om uiteindelijk de EU te verleiden om de UK meer lusten en minder lasten te geven. Heeft de iron lady eerder ook al geregeld.
hans 17 December 2018
Meer lusten en minder lasten zullen er in GB zeker komen DOOR de Brexit.
En nee, een referendum is geen speeltje daar (zoals in Nederland dus wel), de Engelse politiek zal met tegenzin toch de wil van de bevolking volgen, anders is het voor hen afgelopen.
bas 18 December 2018
Deze soap heeft al geld genoeg gekost.Er zou geen weg terug moeten zijn,nu gewoon doorpakken anders wordt zichtbaar wie er in de wereld ECHT aan de touwtjes trekken.En dat zijn niet May en/of Trump.Een club van multinationals legt Europa gewoon hun wil op.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden