Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wed niet tegen de Zwitserse franc

23 Februari 2019 - Joost Derks

De Zwitserse franc staat in de financiële markten bekend als een veilige haven. Waaraan heeft de munt die status eigenlijk verdiend, en welke richting gaat de franc kiezen?

Ben je op zoek naar een schuilplaats in angstige beurstijden? Dan hoef je niet verder te kijken dan de Zwitserse franc. Net als goud, heeft de munt de status van een veilige haven en dat lijkt op het eerste oog niet meer dan terecht. Het land heeft een stabiel politiek systeem, sterke financiële sector en behoudende centrale bank. Geen wonder dus dat deze munt in het verleden flink opveerde in spannende tijden.

Kort door de bocht
Uiteindelijk stak de Swiss National Bank een stokje voor een nog verdere stijging, en klinkte de munt daarom vast aan de euro. Toen dat beleid in januari 2015 werd losgelaten, schoot de munt als een razende met 25% omhoog. Sindsdien heeft de Zwitserse franc die winst echter geleidelijk weer helemaal prijsgegeven.

Al is het te kort door de bocht om dat volledig toe te schrijven aan de positieve stemming op financiële markten. Dan zou je verwachten dat de munt tijdens de beurspaniek in de laatste weken van 2018 behoorlijk zou stijgen. Echter, in werkelijkheid was de winst (ten opzichte van de euro) een magere 2%. Verliest de franc zijn status als een veilige haven?

Verrassende oorzaak
Een analyse van de Zwitserse vermogensbeheerder 'Vontobel' toont dat de rally van de munt na 2008 een verrassende oorzaak had. Zo becijferde de bank dat een groot deel van de opmars indertijd niet het gevolg was van instroom van buitenlandse beleggers en instituten die zochten naar een schuilplaats.

In plaats daarvan had de munt de wind in de rug van diverse Zwitserse investeerders, welke hun geld in hun eigen, veilige land investeerde in plaats van over de grens. De 550 miljard franc die zij terugsluisden naar Zwitserland, komt volgens het onderzoek van Vontobel bijna precies overeen met het bedrag waarmee de balans van de SNB in die jaren groeide.

Nieuwe rol voor de franc
Nu veel Zwitsers hun vermogen weer veilig in eigen land hebben, ligt het voor de hand dat het koersverloop van de Zwitserse franc in de toekomst vooral een weerspiegeling is van de economie. Na een sterk 2018, stevent het land af op een wat minder 2019. Dat is met name het gevolg van een lagere vraag naar Zwitserse machines en luxegoederen vanuit China.

Het zou zomaar kunnen dat de exportsector van Zwitserland een van de belangrijkste winnaars wordt van het handelsakkoord dat de Verenigde Staten en China waarschijnlijk binnenkort sluiten. Ondanks de relatieve rust op de financiële markten, lijkt het dan ook niet verstandig om nu tegen de franc te wedden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden