Shutterstock

Opinie Joost Derks

Brexit: is de oplossing echt zo simpel?

28 Maart 2019 - Joost Derks - 2 reacties

De brexit kreeg woensdag 27 maart een verrassende wending, want de Britse premier Theresa May beloofde namelijk dat ze opstapt wanneer het Lagerhuis instemt met het akkoord dat zij met Europese Unie (EU) heeft gesloten. Is het afwenden van een chaotische, harde brexit echt zo simpel?

Na maanden van onderhandelingen met de EU en een wekenlange strijd in het Britse Lagerhuis, was een ordelijke brexit woensdagavond binnen handbereik. May zei namelijk dat ze haar functie als premier neerlegt als een meerderheid in het Lagerhuis zich achter haar akkoord schaart. Ze komt daarmee tegemoet aan de kritiek van haar partijgenoten, want die vinden dat ze te veel concessies heeft gedaan. Met haar vertrek is de weg vrij voor een premier die meer pro-brexit is en een harde lijn kiest bij het formaliseren van de afspraken.

Exit van May
Tientallen leden van het Lagerhuis spraken vervolgens hun steun uit voor het akkoord van May; zelfs Boris Johnson, een van de meest uitgesproken tegenstanders van de premier, schaart zich nu achter het voorstel. Het Britse pond schoot omhoog tot de hoogste koers in bijna 2 jaar tijd (ten opzichte van de euro). Voordat een harde brexit is afgewend, moeten er echter nog wel 2 grote hordes worden genomen; zo heeft John Bercow vorige week aangekondigd dat hij niet toestaat dat parlementariërs voor de derde keer over dezelfde motie stemmen.

Het is dus nog maar de vraag of het May lukt een nieuwe stemronde af te dwingen. Als een meerderheid van het Lagerhuis de nieuwe wetgeving wil goedkeuren, dan valt daar vaak wel een weg voor te vinden. Het is echter lang niet zeker of die meerderheid er is. Hoewel steeds meer partijleden haar voorstel steunen, geldt dat niet voor de Noord-Ierse DUP-partij. Een onderdeel van het akkoord is dat er geen harde grens komt met Ierland, maar wel een achtervangnet in de Ierse Zee. Daarmee is Noord-Ierland in zekere zin losgesneden van de rest van Groot-Brittannië. Daar is de DUP-partij het niet mee eens.

Pond doet stap terug
Toen duidelijk werd dat May niet veel kans heeft in de nieuwe stemronde, deed het pond weer een fikse stap terug. De EU heeft Groot-Brittannië tot 12 april de kans gegeven het akkoord goed te keuren. Als dat niet gebeurt, dan volgt een harde brexit. Als je ziet hoe verdeeld het Lagerhuis is, dan is dit geen zekerheid; zo werden woensdag bijvoorbeeld al 8 alternatieve voorstellen voor de brexit weggestemd.

Waar is het Britse Lagerhuis het dan wel over eens? Ze vinden allemaal dat een vertrek uit de EU zonder goede afspraken, de slechtst mogelijke optie is. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom een lang uitstel nog steeds het meest waarschijnlijke scenario is. En het verklaart tevens waarom het pond niet nog veel verder daalt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
2 reacties
bas 29 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881849/brexit-is-de-oplossing-echt-zo-simpel]Brexit: is de oplossing echt zo simpel?[/url]
Hier zie je wat een zielige vertoning de eu nu echt is.WAAROM WAAROM loopt de eu zich het vuur uit de sloffen voor een lid dat altijd al een afkeer had van Europa.Ze zijn hadden veel liever een staat van Amerika geweest.Nou het volk heeft gesproken,dus het is klaar.Dit heeft al veel te veel gekost,zowel geld als tijd.Er is zowieso geen houden aan,begin van het eind wordt voorspeld.
Abonnee
Kjol 30 Maart 2019
Stel nou dat de Brexit voor Engeland onverhoopt toch goed uitpakt op termijn, wat blijft er dan over van de EU gedachte.....dat is de reden waarom de EU probeert de Engelsen zo slecht mogelijk ook de EU te laten vertrekken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox