Shutterstock

Opinie Joost Derks

Pas op Trump, dit doet je beleid met de dollar

19 Mei 2019 - Joost Derks

Terwijl de handelsspanningen oplopen, laat de dollar een rare beweging zien. Op de valutamarkten verliest de munt namelijk terrein. De status van de dollar brokkelt af, wat onder andere komt door de opkomst van de renminbi en het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Chinese handelsdelegatie speelt hoog spel in de Verenigde Staten. In plaats van onder de druk van de tariefsverhoging van Trump in te binden, kiezen ze voor een harde koers. De oplaaiende handelsstrijd kent voor nu vooral verliezers. In eerste plaats is dat China, want dat land moet nu elk jaar tientallen miljarden dollars aan invoerheffingen afdragen. Beleggers zagen alleen al op Amerikaanse aandelenmarkten ruim $500 miljard aan beurswaarde verdampen.

Vier op een rij
De Amerikaanse munt laat sinds vorige week vrijdag al 4 dagen op rij een waardedaling zien, vergeleken met andere belangrijke valuta's; vaak zit de dollar in de lift als de onzekerheid op financiële markten toeneemt. Net zoals de Zwitserse franc, wordt de munt gezien als een veilige haven. De gebeurtenissen van de laatste dagen wijzen er echter op dat die status heel langzaam begint af te brokkelen.

Voor een gedeelte heeft dat te maken met het groeiende belang van met name de renminbi. In allerlei opzichten legt deze Chinese munt namelijk steeds meer gewicht in de schaal. In 2018 kwamen er nieuwe olie-futures in renminbi. Een paar jaar daarvoor werd de munt ook opgenomen in het mandje van reservevaluta's van het Internationaal Monetair Fonds.

Begrotingsgat van ruim $1.000 miljard
De opmars van de renminbi komt in een stroomversnelling. Asean+3, dat bestaat uit 10 landen in Zuidoost-Azië, China, Japan en Zuid-Korea, maakt maandag 13 mei bekend dat het meer dan $240 miljard aan gezamenlijke valutareserves gaat aangehouden in renminbi en yen, in plaats van in dollars.

De positie van de Amerikaanse munt wordt tevens uitgehold door Trump. Zijn onvoorspelbare beleid maakt het voor partijen minder aantrekkelijk om vermogen in dollars aan te houden. Het begrotingsbeleid helpt ook niet mee. In het lopende jaar stevenen de Verenigde Staten af op een tekort van meer dan $1.000 miljard, net als in 2018.

Onze munt, jullie probleem
Zolang de rente niet te hoog is en de dollar de belangrijkste munt blijft, kost het de Verenigde Staten weinig moeite het begrotingstekort aan te vullen. Er is echter geen garantie dat de rente laag blijft en dat de dollar zijn populariteit behoudt. "De dollar is onze munt, maar jullie probleem", vertelde John Connally, de Amerikaanse minister van Financiën, in 1971.

Bijna 50 jaar later komt (onder meer door president Trump) het moment steeds dichterbij waarop de dollar niet langer bij afstand de belangrijkste munt ter wereld is, maar wel het probleem van de Amerikanen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox