Shutterstock

Opinie Joost Derks

Het echte brexit-spel kan nu beginnen

10 Oktober 2019 - Joost Derks

Het was bijna onvermijdelijk dat er geen brexit-akkoord zou komen op de Europese top van volgende week. De ruzies van de afgelopen dagen hebben de twijfels weggenomen. Nieuwe verkiezingen, die de weg vrijmaken voor het vinden van een echte oplossing, komen nu dichterbij.

De brexit-onderhandelingen zijn (in aanloop naar de Europese top) weer een prachtig toneelstuk. Boris Johnson leek even wat water bij de wijn te doen. In zijn voorstellen bleef Noord-Ierland bijvoorbeeld een onderdeel van de Europese markt. Daarmee ontwijkt hij het enorme struikelblok van hoe het verder moet met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Al is het wel een tijdelijk oplossing. In zijn plan krijgt het Noord-Ierse bestuur namelijk iedere 4 jaar de kans om te stemmen of ze zich willen losmaken van de Europese Unie. Natuurlijk trapte de Europese Unie niet in die val, waarna het moddergooien kon beginnen.

Nieuwe ronde
Na het telefoongesprek tussen bondskanselier Angela Merkel en premier Johnson op 8 oktober, meldde een medewerker van de Britse premier dat de Europese Unie eisen heeft aangescherpt. Merkel zou de besprekingen saboteren om zoveel mogelijk uit deze brexit-onderhandelingen te halen en andere landen af te schrikken de Europese Unie de rug toe te keren. Daarna beschuldigde Donald Tusk, de president van de Europese Unie, de Britse premier ervan dat hij alleen bezig was om een schuldige te zoeken voor het mislukken van de onderhandeling, in plaats van te zoeken naar een echte oplossing.

Johnson heeft de steun nodig van de Noord-Ierse partij DUP en van de harde brexiteers in zijn partij. Hij kan geen concessies doen wanneer het aankomt op de grens met Ierland. Aan de andere kant is Europa solidair met Ierland, dat niets voelt voor een muur. Door die tegenstelling was de kans dat er een oplossing gevonden kon worden sowieso al klein. Echter, totdat die deur definitief wordt dichtgegooid, is het voor beiden zaak om de schijn te wekken dat ze strijden voor de goede zaak. Het meest waarschijnlijke scenario is dat er geen akkoord komt op de Europese top van volgende week, waarna Johnson uitstel vraagt of opstapt. In dat geval zijn nieuwe verkiezingen in Groot-Brittannië bijna onvermijdelijk.

Voorschot op verkiezingen
De premier nam daar woensdag 9 oktober overigens al een voorschot op, door te beloven dat een no-deal-brexit bij een nieuwe verkiezing niet de boodschap wordt van de Conservatieve Partij. Ook heeft Johnson gezegd niet samen te gaan werken met de 'Brexit Party' van Nigel Farage. Jeremy Corbin, de leider van 'Labour', zinspeelde op een tweede referendum. Het is echter twijfelachtig of hij het aandurft om met die boodschap deze verkiezingen in te gaan. Deze oplossing kan kiezers naar andere partijen drijven, die zich wel duidelijk achter een brexit of een bremain hebben geschaard.

Het Britse pond doet daarbij weer een stapje terug door de onzekerheid over hoe het brexit-uitstel er deze keer uitziet en over wat daarna komt. Om straks weer op te veren zodra duidelijk wordt dat een no-deal-brexit opnieuw wordt vermeden. Wordt vervolgd…

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Nieuws Politiek

Handel in voeding EU en VK door Brexit fors gedaald

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden