Christopher Halloran / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Zo saboteert Trump zijn eigen herverkiezing

5 December 2019 - Joost Derks

De Amerikaanse president Donald Trump trekt momenteel de aandacht met tegenstrijdige berichten over de handelsoorlog. In plaats daarvan zou hij zich wat meer moeten richten op de verslappende economie in eigen land.

President Trump wekte begin deze week verbazing met de opmerking dat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten zomaar eens kan doorsudderen tot na de verkiezingen van 2020. Meestal doet de zittende president er juist alles aan om ervoor te zorgen dat de economie in een verkiezingsjaar zo goed mogelijk draait. Deze uitspraak leidde dan ook tot speculaties dat de president erop rekent dat zijn kiezers het belangrijker vinden dat hij niet met zich laat sollen, dan dat de economie goed groeit. Die speculaties konden echter snel de prullenbak in.

Kinderachtig
Op de NAVO-top bleek echter dat Trump wel degelijk met zich laat sollen. In een uitgelekte video van een receptie op Buckingham Palace is te zien (en te horen) hoe de Canadese premier Justin Trudeau met zijn Britse, Franse en Nederlandse ambtsgenoot grappen maakt over een heel lange persconferentie van Trump. Nadat hij met die video werd geconfronteerd, noemde hij zijn Canadese collega een man met 2 gezichten. Daarna ging hij meteen met het vliegtuig terug naar huis. Ook in een ander opzicht is de theorie over de harde lijn van Trump onderuit gehaald.

Woensdag 4 december vertelde hij namelijk doodleuk dat de gesprekken met China goed lopen en dat een eerste overeenkomst in zicht komt. De aandelenmarkten kregen door deze uitspraak een enorme duw in de rug. Maar, inmiddels zijn de haarscheurtjes in de economie van de Verenigde Staten wel steeds beter zichtbaar. Woensdag werd namelijk ook bekend dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven in november met 67.000 is toegenomen. Dat is fiks minder dan de 121.000 in oktober, terwijl economen op een groei van 150.000 hadden gerekend.

Handelsconflict doet pijn
Het is echter met name de gang van zaken binnen de dienstensector die zorgen baart, want in dit segment zwakte de groei opnieuw af. Een goede dienstenmarkt is belangrijker dan ooit, gezien de industriesector voor de vierde maand op rij kromp. Onder meer de onzekerheid rond het conflict met China doet de industriesectoren pijn. Als de groei in de Amerikaanse dienstensector hapert, komt een recessie in 2020 wel heel dichtbij.

De Federal Reserve doet er natuurlijk alles aan om dat te voorkomen. De handelaren prijzen nu al een kans in van 70% dat de rente in 2020 verder verlaagd wordt. Dat blijkt niet alleen uit de Fed-futures op de CME-beurs, maar ook aan de dollar. De Amerikaanse munt is deze week met circa 1% gedaald, ten opzichte van de euro. Als die trend doorzet, dan zal de lang gekoesterde wens van Trump (een zwakkere dollar) toch uitkomen. De keerzijde is echter dat de kans op een herverkiezing een stuk kleiner is als de Amerikaanse economie echt begint te sputteren.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox