Matt Smith Photographer / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Amerika kiest, Trump verliest?

5 Juni 2020 - Joost Derks - 3 reacties

De Amerikaanse economie maakt de zwartste periode door sinds de Grote Depressie van 1929. Bovendien zijn in veel steden onlusten uitgebroken na de dood van George Floyd. De kansen op een herverkiezing van president Donald Trump worden met de dag kleiner.

Op dinsdag 3 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. In de peilingen bouwt de Democratische kandidaat Joe Biden de afgelopen weken langzaam, maar zeker zijn voorsprong op Trump uit. Hij spreekt zich duidelijk uit tegen racisme, terwijl Trump vooral verdeeldheid lijkt te zaaien. Bovendien valt het bij veel Amerikanen verkeerd dat de president zich weinig aan lijkt te trekken van de coronarisico’s.

Hij wil bijvoorbeeld de Republikeinse conventie perse in een vol stadion houden. Dat moet gebeuren in North Carolina, maar de autoriteiten daar hechten meer waarde aan het voorkomen van een superbesmettingsevent dan het te vriend houden van Trump. Wat mogen we eigenlijk verwachten als Joe Biden president wordt?

Een echte boef
Wie hoopt dat de internationale verhoudingen dan snel weer verbeteren, komt mogelijk bedrogen uit. Het is bijvoorbeeld lang niet zeker dat Biden de strijdbijl gaat begraven in de handelsoorlog met China. Bij een campagnebijeenkomst eind februari, vertelde hij dat hij in zijn periode als vice-president onder Barack Obama meer tijd had doorgebracht met Xi Jinping dan met welke wereldleider dan ook.

De Chinese leider heeft het volgens hem helemaal niet op met democratie. Hij zou eigenlijk een echte boef zijn. Daarmee slaat Biden een heel andere toon aan dan in het verleden. Hij vertelde 4 jaar geleden nog bevriend te zijn met Jinping. En vorig jaar zou de opkomst van de Chinese economie helemaal geen bedreiging vormen voor de Verenigde Staten.

It’s the economy
Voor financiële en valutamarkten zijn de economische maatregelen van de Amerikaanse president uiteraard van groter belang dan het internationale beleid. De afgelopen jaren heeft Trump op allerlei manieren geprobeerd om de economische groei verder op te stoken, bijvoorbeeld via belastingverlagingen.

De kans is groot dat Biden in dit opzicht zelfs nog een stapje verder gaat. Als gevolg van de coronapandemie is de werkloosheid opgelopen tot veruit het hoogste niveau sinds de Grote Depressie. Aangezien het sociale vangnet een stuk minder uitgebreid is dan in Europa, is het van groot belang dat de economie snel een flinke impuls krijgt.

Wordt de wens van Trump vervuld?
Als tientallen miljoenen Amerikanen langere tijd onvoldoende inkomsten hebben voor het betalen van huur, hypotheek en voeding is de schade namelijk niet te overzien. Democraten zijn traditioneel bereid om meer en vaker direct bij te springen, terwijl Republikeinen er liever op vertrouwen dat onevenwichtigheden vanzelf verdwijnen als de economie de vrije hand krijgt.

Voor de coronacrisis probeerde Trump bijvoorbeeld nog het programma voor voedselbonnen stop te zetten. Als Biden de verkiezingen wint en de economie nog niet op stoom is wanneer hij op 20 januari 2021 het Witte Huis betrekt, is de kans groot dat hij een enorm stimuleringsprogramma ontvouwt. In dat geval worden ook de inflatieverwachtingen aangewakkerd en kan de dollar wat onder druk komen te staan. Dan komt de wens van een zwakkere munt die Trump al jarenlang koestert, misschien toch nog uit.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
3 reacties
Jokertje 9 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10887642/amerika-kiest-trump-verliest]Amerika kiest, Trump verliest?[/url]
Ik denk dat Amerikanen heel goed in staat zijn om een waarde oordeel te geven over Trump.

Als we kijken naar de situatie voor de Corona crisis, dan was dat een extreem positieve gang van zaken voor Amerika, met de laagste werkeloosheid sinds de depressie, de meeste bedrijvigheid en vooral een groot vertrouwen bij het Amerikaanse bedrijfsleven.

Het tarieven opleggen van Trump heeft duidelijk WEL een positief effect gehad op de economie terwijl de Democraten dit ten zeerste afkeurde omdat het Amerika in een isolement zou brengen en de Economie ten gronde zou richten.

De EU (grootste tarief oplegger na China ter wereld) riep moord en brand over hun eigen tarieven die betwist werden door Trump, en dit naar China toe doen was onverstandig.

Nu is men er achter dat het inderdaad een stupide systeem was door WEL tarieven te accepteren van China maar er zelf geen op te leggen.

Men is er nu ook achter dat het hoogst onverstandig is om cruciale zaken zoals medicijnen maar ook andere zaken, te laten produceren door andere mogendheden zoals China en India.

Men wilt het niet bekennen maar de wereld politiek is hard veranderd door Trump, Democraten zijn noodgedwongen 180 graden om moeten gaan op diverse zaken, maar toch zou Trump het niet goed doen.

Verleden keer liep de liberale pers voorop met pols die winst voor Hillary betekende, en nu is de start ook al daar.

Ik denk dat er toch weer een andere uitslag kan komen dan gewenst door Liberaal Amerika, en dat komt doordat de kiezer de vorige keer ook anders besliste.

Voor al die complot denkers van wereldorde enz enz, het gevaar zit zeer zeker meer op links dan op rechts.....
FB 9 Juni 2020
De verkiezingen worden beslist door de 10 á 15 % twijfelende zwevende kiezers die bij wijze van spreken pas in het stemhokje beslissen. Er kan dus nog van alles gebeuren voor november.
Annemarie 13 Juni 2020
Beangstigend hoe Trump hier de Jodenster krijgt en onze
Democratie verworden is tot een dictee van nieuwslezers.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox