Shutterstock

Opinie Joost Derks

Cryptomunt bitcoin toont zijn ware aard

27 November 2020 - Joost Derks

Betaaldienst Paypal biedt gebruikers de kans om een positie in bitcoin. Dat betekent echter niet dat de cryptomarkt volwassen wordt. Daarvoor is de schaalomvang veel te klein en regulering schiet te tekort.

Het is feest op de aandelenmarkt. In Nederland is de AEX sinds eind oktober met maar liefst 13,5% gestegen. De Amerikaanse Dow Jonex Index klom eerder deze week voor het eerst ooit boven de grens van 30.000 punten uit. Het optimisme wordt vooral gevoed door het goede nieuws over de hoge effectiviteit van Covid-19-vaccins.

Ook speelt mee dat er steeds meer aanwijzingen komen dat de Amerikaanse president Donald Trump zich neerlegt bij de verkiezingszege van Joe Biden. De koersstijgingen op de aandelenmarkt verbleken echter bij de rally van cryptovaluta's. De bitcoin-koers is binnen een maand tijd bijna met de helft gestegen. Digitale munt ripple is zelfs binnen een week verdubbeld. Wat gaat er schuil achter die waanzinnige stijgingen?

Vertrouwenscrisis
De afgelopen jaren is veel geschreven over cryptomunten als alternatief voor conventionele valuta's. De theorie is dat grote partijen het vertrouwen verliezen in centrale banken en nationale overheden. Die zien door grote begrotingstekorten de schulden steeds verder oplopen. Het is absoluut waar dat de staatsschulden veel sneller oplopen dan iedereen voor de corona-uitbraak had kunnen bedenken.

Maar van een vertrouwenscrisis is totaal geen sprake. Anders hadden beleggers hun geld wel goud gekocht, in plaats van aandelen van bedrijven met inkomsten in euro's en dollar. De voornaamste reden van de cryptorally moet dan ook gezocht worden in schaarste. Er is slechts een beperkt aantal van deze digitale munten in de handel. Dat aantal groeit bovendien steeds trager. Het kost namelijk telkens meer computerkracht om nieuwe cryptovaluta's te creëren ('minen').

Meeliften op bitcoin-rally
Tegenover een klein aanbod, staat een groeiende vraag. Gezien de relatief kleine omvang van de cryptomarkt, leidt dat al snel tot grote verschuivingen. Zelfs na de recente stijging is de totale waarde van alle bitcoins samen iets minder dan € 300 miljard. Vergelijk dat eens met de € 5.000 miljard die elke dag wordt verhandeld op valutamarkten.

Toch wordt de invloed van bitcoin langzaam maar zeker groter. Sinds half november maakt betaaldienst Paypal het voor zijn 300 miljoen gebruikers mogelijk om bitcoins vast te houden. Het is geen wonder dat de stijging van de munt juist op dat moment in een stroomversnelling kwam. In de cryptowereld houden veel handelaren rekening met een verdere stijging.

Pure speculatie
Digitale valuta's staan veel minder in de aandacht dan tijdens de vorige grote rally in 2017. Zodra bitcoin & co weer echt in de schijnwerpers staan en allerlei beleggers willen meeliften op de stijging, kan de koers misschien wel oplopen richting $ 100.000. Voorlopig is dat pure speculatie. De koerscapriolen van cryptovaluta's zijn onmogelijk te voorspellen.

Zolang schaalgrootte en goede regulering ontbreken, zorgt het grillige koersverloop ervoor dat deze munten voorlopig niet de rol overnemen van traditionele valuta's. Toch is er een element van digitale munten dat goede kans maakt om ook de traditionele valutamarkt te veroveren. De Chinese overheid heeft het digitale betalingssysteem DCEP (Digital Currency Electronic Payment) ontwikkeld. Dit systeem maakt gebruik van blockchain: dezelfde technologie waar cryptomunten groot mee zijn geworden

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox