Shutterstock

Opinie Joost Derks

Dollar knalt door kritieke grens, nu dreigt pijn

3 December 2020 - Joost Derks

De wisselkoers euro/dollar hikte al enkele maanden tegen de grens aan van $1,20, om er deze week plotseling doorheen te schieten. Wat gaat er schuil achter de daling van de dollar? En wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse economie?

Sinds woensdagmiddag krijg je voor je euro meer dan $1,20. Daarmee bereikte de Amerikaanse munt het laagste niveau in meer dan 1,5 jaar. Er is een duidelijke link tussen de dollardaling en de goede stemming op financiële markten. De munt is namelijk een goede vluchtplek in periodes van grote onzekerheid.

Toen de coronapaniek in maart van dit jaar toesloeg, schoot de dollar binnen 10 dagen met maar liefst 5% omhoog. De laatste weken wordt de financiële wereld veel meer gedreven door hebzucht dan door angst. In de Verenigde Staten schoot de Dow Jones Index onlangs door de grens van 30.000 punten. Dichter bij huis had de AEX in november een van de beste beursmaanden ooit, met een winst van 14%.

Lekker geld uitgeven
Behalve dat er minder vraag is naar dollars als veilige haven, speelt de factor politiek ook een rol. Tot nu toe levert elke rechtszaak die Donald Trump aanspant om de verkiezingszege van Joe Biden aan te vechten, een nieuwe nederlaag op. De onzekerheid of Biden daadwerkelijk op 20 januari verhuist naar het Witte Huis, neemt daarmee snel af.

Als de Democratische Partij begin 2021 een laatste verkiezingsronde in Georgia wint, heeft hij bovendien een meerderheid in de Senaat. Dan staat de deur wagenwijd open voor Biden om flink te investeren in gezondheidszorg en duurzaamheid. Het vooruitzicht dat de staatsschuld flink gaat oplopen, maakt het minder aantrekkelijk om dollars aan te houden.

De keerzijde van de sterke euro
Ten slotte is de zwakte van de dollar ook deels de kracht van de euro. Onlangs toonde Isabel Schnabel, directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) zich terughoudend over het verder uitbreiden van de stimuleringsmaatregelen. Het vooruitzicht dat er ooit een einde komt aan het extreem ruime ECB-beleid, gaf de euro een duwtje in de rug.

Het klinkt misschien mooi als je een sterke munt hebt. En voor importbedrijven en consumenten is het een meevaller dat buitenlandse goederen wat goedkoper worden. Maar voor de Europese economie is een dure euro vooral nadelig, omdat het de concurrentiepositie van de exportindustrie ondermijnt. En dat geldt dubbel en dwars voor een handelseconomie, zoals die van ons land.

Dubbele pijn
De dollardaling komt bovendien op een heel vervelend moment. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de handelsrelatie van Europa met Groot-Brittannië er na de jaarwisseling uitziet. Als een akkoord uitblijft, dreigt Nederland door de open economie een van de grootste slachtoffers te worden op het Europese vasteland. Het IMF becijferde al dat een no deal-brexit ons land een schadepost van 1% van het bbp oplevert.

Hoe de economie zich in 2021 ontwikkelt, hangt natuurlijk vooral af van de snelheid waarmee de lockdownmaatregelen straks worden opgeheven. Maar voor de langere termijn, is het wel zo fijn als een vrije val van de dollar uitblijft en er toch een brexit-akkoord komt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden