Shutterstock

Opinie Joost Derks

Waarom stijgt het pond niet na de brexit-deal?

11 Januari 2021 - Joost Derks

Zelfs een last-minute handelsakkoord met de EU, heeft het Britse pond geen duw in de rug gegeven. Sterker nog: de munt staat behoorlijk onder druk, doordat de economie in Groot-Brittannië goeddeels platligt door de zeer besmettelijke lokale variant van het coronavirus.

Groot-Brittannië wordt buitenproportioneel zwaar geraakt door de corona-pandemie. Omdat de lokale virusvariant zich sneller verspreidt dan in andere regio's, heeft de Britse premier Boris Johnson afgelopen week lockdown-maatregelen aangekondigd waar die van Nederland bij verbleken. Een heel groot deel van het economische leven ligt stil. Naar verwachting komt er pas een einde aan de lockdown als een flink deel van de bevolking is gevaccineerd.

Dit gebeurt op een moment dat het land er al behoorlijk slecht voorstaat. Als gevolg van brexit-onzekerheid en corona, hebben Britten grote uitgaven uitgesteld. De autoverkopen zijn in 2020 bijvoorbeeld met 30% gedaald tot het laagste niveau sinds 1992. Zolang de economie blijft voortsukkelen, staat de Bank of England onder grote druk om de rente extreem laag te houden. Dat gaat ten koste van de aantrekkelijkheid van het pond.

Prettige scheiding
Het is ook een belangrijke reden dat de munt niet opveerde na het brexit-akkoord. Op de valreep van het nieuwe jaar, zijn Europa en Groot-Brittannië namelijk toch met goede handelsafspraken uit elkaar gegaan. Er is sindsdien weliswaar een handjevol Britse reizigers teruggestuurd door Nederland en Duitsland, maar dat zijn uitzonderingen.

Per saldo gaan mensen en vooral goederen een stuk eenvoudiger over de grens in 2021 dan bijna iedereen durfde te hopen. Dat is voor een groot deel te danken aan slimme techniek. Documentcontroles worden bijvoorbeeld voor het overgrote deel digitaal uitgevoerd. Als er iets niet in orde is, krijgt een vrachtwagenchauffeur de opdracht om een aparte route te voeren voor extra controle.

Potje blufpoker
In de eerste dagen van het nieuwe jaar schommelt het pond iets boven een waarde van € 1,10. Ter vergelijking: een jaar geleden was dat nog € 1,18. En voor het brexit-referendum in 2016 kreeg je voor een pond nog meer dan € 1,30. Ondanks alles is het niet verstandig om nu tegen het pond te wedden. Al is het maar omdat ongeveer alle zakenbanken en valutastrategen pessimistisch zijn over de vooruitzichten van de munt.

Als specialisten heel eensgezind zijn, is er vaak maar een kleine meevaller nodig om het sentiment te doen omslaan. Tel daarbij op dat de Britse economie een flinke inhaalslag kan maken als corona onder controle komt en brexit geen grote bron van afleiding meer is. Ondanks de matte jaarstart, kan het pond zomaar één van de valutaverrassingen van 2021 worden. 

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox