Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hier doet personeelstekort pas echt pijn

26 Augustus 2021 - Joost Derks

In de economische wereld is een lage werkloosheid meestal een gunstig teken. Maar in Groot-Brittannië dreigt een personeelstekort in allerlei sectoren juist een rem te zetten op de economische groei. Dat heeft zijn weerslag op de vooruitzichten van het pond.

Heb jij deze zomer op een terras lang op een drankje moeten wachten? Net als veel andere bedrijfstakken, kampt de horeca met een flink personeelstekort. Volgens het CBS zijn er inmiddels meer vacatures dan werklozen. Het onderzoeksbureau berekende dat er voor elke 100 werkzoekenden maar liefst 106 banen te vinden zijn. In het derde kwartaal van vorig jaar waren er net iets meer dan 50 banen voor elke 100 werkzoekenden. En begin 2014 waren dat er slechts 15. In andere landen zorgt de arbeidsmarkt er zelfs voor dat je op sommige plekken niet eens meer een drankje kunt bestellen.

Gevangenen als hulptroepen
In Engeland, Schotland en Wales was begin deze week geen milkshake te krijgen bij de ruim 1.200 vestigingen van McDonald's. Grote boosdoener is een gebrekkige bevoorrading als gevolg van een tekort aan truckchauffeurs. Ook in andere delen van de economie laat een tekort aan arbeidskrachten zich voelen.

Fastfoodketen Nando heeft bijvoorbeeld tientallen restaurants gesloten omdat het er niet in slaagde om voldoende kip geleverd te krijgen. Afgelopen maandag smeekte de brancheorganisatie van vleesverwerkende bedrijven de regering om meer gevangen op dagverlof te mogen inzetten. Duizenden buitenlandse werknemers hebben er namelijk met het oog op strenge immigratieregels na de Brexit voor gekozen om terug te gaan naar hun thuisland, terwijl er binnen de sector ook veel personeel thuis zit met coronaklachten.

Kerst zonder kalkoen
De voorraden bij winkels zijn al gedaald tot het laagste niveau sinds 1983. En in de Britse kranten verschijnen de laatste weken steeds meer verhalen dat huishoudens mogelijk kerst moeten vieren zonder de traditionele kalkoenmaaltijd.

Maar de valutawereld krijgt juist steeds meer oog voor de economische impact van de problemen op de Britse arbeidsmarkt. De IHS Markit-index die weergeeft hoe optimistisch Britse inkoopmanagers naar de toekomst kijken, daalde in augustus van 59,2 naar 55,3. Dat is een aanwijzing dat de groei in de maakindustrie sneller afkoelt dan waar economen rekening mee houden.

Scherpe tegenstellingen
In de eurozone oogt het economisch herstel juist wat sterker dan het zich liet aanzien. Afgelopen dinsdag werden de groeicijfers voor de Duitse economie over het tweede kwartaal juist iets verhoogd. Bovendien lijkt de coronapandemie in Groot-Brittannië weer wat op te laaien. Sinds begin augustus is het gemiddeld aantal besmettingen per dag opgelopen van 25.000 naar bijna 34.000.

Op het vasteland komt de virusuitbraak juist steeds beter onder controle. In de eerste weken bereikte het pond nog even het hoogste niveau sinds maart 2020. Sindsdien heeft de munt echter een stapje terug gedaan. Aangezien de tegenstellingen op het vlak van zowel economische groei als coronabesmettingen steeds sterker worden, zou het zomaar kunnen dat dit het begin is van een grotere glijvlucht van het pond.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden