Shutterstock

Opinie Joost Derks

Waarom politieke chaos de Japanse yen koud laat

9 September 2021 - Joost Derks

In de aanloop naar nationale verkiezingen is de Japanse premier plotseling opgestapt. Op de aandelenmarkt schieten de koersen omhoog, maar de yen komt opvallend genoeg nauwelijks in beweging.

De Japanse premier Yoshihide Suga maakte onlangs bekend dat hij per eind september opstapt. Dat getuigt van vreemde timing, want in het najaar gaat het land naar de stembus. In de aanloop naar die verkiezingen tekent zich nu een machtsstrijd af binnen zijn LPD-partij over wie Suga opvolgt als partijleider en premier. Toch is de keuze van Suga om juist nu op te stappen minder vreemd dan het lijkt.

Sinds hij op 16 september vorig jaar het stokje overnam van zijn voorganger Shinzo Abe, is de populariteit van Suga stevig gedaald. Dat heeft alles te maken met zijn halfslachtige aanpak van de coronacrisis. Hij hief te snel het reisverbod op en maakte die fout te laat ongedaan. Het gevolg is dat in grote delen van het land al bijna heel 2021 relatief strenge lockdown-maatregelen gelden.  

Vertrekbericht
Op de aandelenmarkt ging de champagne open na het vertrekbericht. De bekende Nikkei 225 Index schoot in de dagen na het nieuws met 4% omhoog. En de Topix Index, waarin ook veel kleinere ondernemingen zijn opgenomen, steeg zelfs tot het hoogste niveau in meer dan 30 jaar. Met een andere leider dan de impopulaire Suga, maakt de marktvriendelijke LPD later dit jaar namelijk een grotere kans om de verkiezingen te winnen. Hij of zij kan de pandemie waarschijnlijk ook beter aanpakken.

In de loop van deze maand wordt duidelijk wie die opvolger precies wordt. De campagnes gaan op 17 september van start. Op 29 september worden de stemmen geteld. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida had zich voor het aftreden van Suga al kandidaat gesteld. Hij wil enorme bedragen vrijmaken voor virusbestrijding en steekt zijn campagne ook in op inkomensongelijkheid. Zijn grootste tegenstander is Taro Kono. Kono is verantwoordelijk voor het vaccinatiebeleid, dat na een stroeve start de afgelopen maanden goed op stoom kwam.

Wakker blijven
Het politieke schaakspel laat de yen echter opvallend koud. Terwijl de Japanse beurskoersen omhoog schoten, beweegt de munt in een nauwe bandbreedte van 109 tot 111 ten opzichte van de dollar. Een belangrijke reden voor die valutarust is dat de economische plannen van de politici binnen LPD niet ver uiteen lopen. Toch kan de yen later dit jaar wel degelijk in woeliger vaarwater terechtkomen.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er signalen komen dat de LPD bij de landelijke verkiezingen geen absolute meerderheid haalt. Naast politieke onzekerheid kan ook financiële onrust de yen stevig doen schommelen. De munt staat namelijk bekend als veilige haven in onzekere tijden. Tijdens de coronapaniek in het voorjaar van 2020, schoot de munt bijvoorbeeld met ruim 8% omhoog ten opzichte van de dollar. Het is dan ook zaak om aan de verleiding te weerstaan om je door de lauwe koersreactie op het Suga-vertrek in slaap te laten wiegen.  

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox