Shutterstock

Opinie Joost Derks

Ook klimaatverandering op de valutamarkten

11 Augustus 2022 - Joost Derks - 1 reactie

De link tussen weer en economie is soms groter dan je denkt. Via een toe- of afname in de productiviteit binnen landen, kan klimaatverandering bijvoorbeeld ook doorwerken in de valutawereld. Wist je bijvoorbeeld dat aandelenkoersen relatief net iets vaker stijgen op dagen dat de zon schijnt, dan wanneer het bewolkt is? 

Dat weetje is te danken aan wetenschappers David Hirshleifer en Tyler Shumway, die zo'n twintig jaar geleden de weerberichten naast de slotstanden van de index in 26 beurssteden voor in totaal 92.445 handelsdagen. Maar het weer beïnvloedt ook op andere manieren de economie. Je zult bijvoorbeeld de laatste dagen gemerkt hebben dat je met het warme weer net wat minder productief bent. Ook op andere manieren zet de hitte een rem op de economische groei. De lage waterstand brengt bijvoorbeeld het scheepvaartverkeer en de industrie in de problemen.

De impact van klimaatverandering
In het grotere economische plaatje is het effect van een hittegolf nauwelijks terug te zien. Maar het beeld verandert als de temperaturen over langere periodes beduidend hoger liggen dan in het verleden. In de financiële wereld komt er steeds meer aandacht voor de link tussen klimaatverandering en economie. Het Britse fondsenhuis Schroders heeft bijvoorbeeld vorig jaar berekend dat de economische productiviteit in India met meer dan een procent daalt als de gemiddelde temperatuur op onze planeet met drie graden oploopt. In Brazilië is die impact net iets minder dan een procent, terwijl ook Zuid-Afrika tot de groep kwetsbare klimaatlanden behoort.

Problemen voor roepie, real en rand?
Een lagere economische groei werkt ook door in de valutawereld. Wanneer de productie in een land toeneemt, wordt vaak een deel van de extra goederen en diensten verkocht aan het buitenland. Het Internationaal Monetair Fonds heeft in het verleden al de link gelegd tussen economische productiviteit en de reële wisselkoers. In dat opzicht ziet het er niet goed uit voor de Indiase roepie, Braziliaanse real en Zuid-Afrikaanse rand. De drie munten kregen overigens in 2013 al eens de aandacht, toen zakenbank Goldman Sachs in een rapport schreef over de 'fragile five' (het kwetsbare vijftal). Behalve de genoemde munten, behoorden de Turkse lira en Indonesische rupiah ook tot de groep valuta's waarvan de koers sterk onder druk kon komen.

Canadese dollar schiet omhoog
Overigens zijn er ook landen waar de productiviteit juist kan toenemen als gevolg van klimaatverandering. Bijvoorbeeld omdat er meer grond beschikbaar komt voor landbouw, waar het nog te koud is om iets te verbouwen. In Canada kan de productiviteit bijvoorbeeld met een procent toenemen als de gemiddelde temperatuur met drie graden stijgt. De Canadese dollar is dit jaar overigens al met ruim 10% gestegen ten opzichte van de euro. Dat heeft echter niets te maken met de recente hittegolf, maar alles met de hoge olieprijs en de snelheid waarmee de Canadese centrale bank het officiële rentetarief dit jaar met ruim 2 procent heeft verhoogd. Net als in de natuur, laten de effecten van klimaatverandering zich ook in de valutawereld meestal pas op de zeer lange termijn voelen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks
Reacties
1 reactie
Stemvee 21 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10900056/ook-klimaatverandering-op-de-valutamarkten]Ook klimaatverandering op de valutamarkten[/url]
De wereld is per definitie dynamisch dit is de definitie van leven zoals stikstof voor boeren.

De tijdcomponent is vaak al te veel gevraagd van ons hoog opgeleid Nederland.
Wij worden als stemvee gehouden door parasitaire opleidingen die stil staan in de tijd.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden