Shutterstock

Opinie Joost Derks

Stoot de renminbi straks de dollar van de troon?

17 November 2022 - Joost Derks

De G20-top is een uitgelezen kans voor de Chinese premier Xi Jinping om na ruim twee jaar van binnenlandse problemen de internationale ambities weer eens af te stoffen. Het land wil meer zaken doen via eigen betaalsystemen en in de eigen munt. Dat speelt de renminbi in de kaart.

Op valutamarkten eist de flinke glijvlucht van de dollar heel veel aandacht op. Na meevallende Amerikaanse inflatiecijfers is de munt ten opzichte van bijna alle andere valuta's hard onderuit gegaan. Dat werd overigens ook wel tijd, want in de voorgaande twaalf maanden was de dollar bijna niet te stoppen. De koerswinst ten opzichte van de euro liep in die periode zelfs op tot meer dan 20%. Met name opkomende landen hadden veel last van de dure dollar. In lokale munten uitgedrukt zijn ze meer kwijt aan alle importgoederen die in de Amerikaanse munt worden verhandeld en aan rentebetalingen en aflossingen van dollarleningen. Onder meer Argentinië, Ethiopië, Ghana en El Salvador zijn hierdoor behoorlijk in de problemen gekomen.

Dollarloos importeren
Die pijn is voor China een uitgelezen kans om de invloedssfeer van de renminbi flink te vergroten. Een aantal jaar geleden was dat zelfs een strategische doelstelling binnen de Chinese communistische partij. Hoewel het land er niet langer naar streeft om de dollar van de troon te stoten, is het onvermijdelijk dat de renminbi een grotere rol gaat spelen op valutamarkten. Volgens de Britse denktank Enodo Economics werkt China toe naar een situatie waarin het alles wat het nodig heeft kan kopen van andere landen, waarbij via eigen betaalsystemen wordt afgerekend in de eigen munt. Momenteel gebeurt dat nog heel vaak in dollars. Maar liefst 85% van alle valutatransacties wereldwijd vindt nog plaats in de Amerikaanse munt.

Liever zaken doen in renminbi
Door de dollarpijn van het afgelopen jaar is de drempel voor opkomende landen om meer zaken te doen in renminbi behoorlijk verlaagd. Daarbij helpt het mee dat China sinds 2013 elk jaar tientallen miljarden investeert in infrastructuurprojecten in onder meer Afrika, Azië en Oost-Europa als onderdeel van de zogeheten Nieuwe Zijderoute. De afgelopen tijd stonden die investeringen overigens op een wat lager pitje. Binnenlandse ontwikkelingen slokten namelijk veel aandacht van Jinping en zijn partij op. Met name het onder controle krijgen van de coronapandemie kostte veel moeite. Als onderdeel van het zero-Covid beleid gelden er nog steeds lockdowns in enkele steden en gebieden. Daarnaast had Jinping zijn handen vol aan het veiligstellen van een nieuwe presidentstermijn op het partijcongres dat in oktober werd gehouden.

Beweegruimte in plaats van kracht
De wijze waarop Jinping de aandacht naar zich toetrekt op de G20-top, wijst erop dat zijn focus nu verschuift naar het internationale toneel. Hij sprak uitgebreid met de Amerikaanse president Joe Biden en berispte Justin Trudeau nadat zijn Canadese collega de inhoud van een onderling gesprek naar de pers had gelekt. China zet het geopolitieke beleid zo met stevige woorden kracht bij. Maar een grotere rol voor de renminbi hoeft overigens niet vormt te krijgen via een krachtigere, duurdere munt. In plaats daarvan is de kans groot dat het land de renminbi juist meer beweegruimte geeft ten opzichte van de dollar. En overigens is er de laatste tijd van kracht weinig te merken: ten opzichte van de euro bereikte de Chinese munt onlangs de laagste koers van het jaar.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden