Shutterstock

Opinie Joost Derks

Het valutageheim van Zwitserland

1 December 2022

Half december komen in veel landen centrale bankiers bijeen voor het nemen van een rentebesluit. In Zwitserland stijgt de lage rente waarschijnlijk minder snel dan in bijvoorbeeld Europa of de VS. Met de sterke frank heeft het land namelijk al een goed inflatiewapen.

Overal ter wereld zijn centrale banken hard bezig om de hoge inflatie onder controle te krijgen. In dit opzicht wordt de Zwitserse centrale bank (SNB) steeds meer een vreemde eend in de bijt. Terwijl de beleidsrente in veel landen omhoog schiet, stelt de SNB zich de laatste tijd terughoudend op. In juni was de bank er redelijk vroeg bij met een renteverhoging van 0,5%punt. En in september volgde zelfs een verhoging van 0,75%punt. Maar het huidige tarief van 0,5% ligt een stuk lager dan de 2% van de eurozone en de 4% in de Verenigde Staten.

De eigenzinnige koers van SNB
Half december staan vergaderingen gepland van de centrale banken in onder meer Europa, de Verenigde Staten, Zwitserland en Groot-Brittannië. De kans is groot dat de Zwitserse renteverhoging dan kleiner is dan die van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank of de Federal Reserve. De sleutel voor het afwijkende beleid van de SNB moet gezocht worden op de valutamarkt. Daar is de Zwitserse frank sinds begin juni met 5% gestegen ten opzichte van de euro. Ten opzichte van het voorjaar van 2021 komt die winst zelfs uit op meer dan 12%. Een duurdere munt zet automatisch een rem op de inflatie. Alle buitenlandse producten en diensten, worden namelijk goedkoper door de vertaalslag naar de eigen, dure valuta.

Valuta als inflatieremmer
In Europa hebben we een groot deel van het jaar juist last gehad van het omgekeerde effect. Door de prijsstijging van de dollar, liepen ook de kosten op van allerlei importgoederen die verhandeld worden in de Amerikaanse munt. Hierdoor werd het inflatievuur in verder aangewakkerd. Maar terwijl de inflatie in Nederland eerder deze week uitkwam op meer dan 11%, staat de Zwitserse inflatie op minder dan 3%. Eerlijk is eerlijk: die lage inflatie is niet volledig te danken aan de kracht van de frank. Zwitserland is voor ruim 90% van de energievoorziening afhankelijk van waterkracht en kerncentrales. Hierdoor heeft het land relatief weinig last van de sterk gestegen aardgasprijs.

Stapje terug
De laatste tijd heeft de Zwitserse frank echter een stapje terug gedaan. Daarmee lijkt de valutawereld erop voor te sorteren dat de rente in het land minder hard gaat oplopen dan in de eurozone. Het is nog maar de vraag of de SNB zich het inflatiewapen zo makkelijk laat ontfutselen. In het verleden heeft de bank regelmatig ingegrepen op valutamarkten om te voorkomen dat de frank zo duur werd dat de concurrentiepositie van het Zwitserse bedrijfsleven sterk verslechterde. De laatste tijd is de SNB steeds meer geneigd om de munt juist een duwtje in de rug te geven. Aan de andere kant lijkt er juist een belangrijke rugwind achter de frank weg te vallen. De Zwitserse munt geldt als veilige haven in onzekere tijden. De laatste tijd lijkt de lucht op financiële markten juist wat op te klaren. Als die beweging doorzet, wordt het voor de SNB wel heel lastig om de frank overeind te houden.

boerenbusiness.nl

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Waterkonijn-jaar belooft weinig goeds voor China

Podcast Valuta met Joost Derks

Sterker wordende euro heeft rentewind in de zeilen

Opinie Joost Derks

Brexit: in 7 jaar van Breuforie naar Brecessie

Opinie Joost Derks

132 miljard verlies? Geen probleem voor Zwitserland

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox