Shutterstock

Opinie Joost Derks

Valutahandel gaat gewoon door op Hemelvaartsdag

18 Mei 2023 - Joost Derks

Op Hemelvaartsdag en bijna elke andere feestdag gaat de valutahandel 24 uur per dag gewoon door. Met die handel is bovendien veel meer geld gemoeid dan je zou denken. Toch heeft de valutawereld ook zijn eigenaardigheden, zoals het nachtelijke 'heksenuurtje'.

In de aandelenwereld gaan enorme bedragen rond. Een bedrijf zoals Apple is omgerekend ongeveer €2.500 miljard waard. Op de New York Stock Exchange, Nasdaq en alle andere Amerikaanse beurzen samen wisselt op een handelsdag voor circa €10 miljard aan aandelen van eigenaar. Dat is echter kinderspel bij wat er in de valutawereld gebeurt. Daar werd vorig jaar op een willekeurige handelsdag €7.000 miljard verhandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen, die daar elke drie jaar onderzoek naar doet. In 2019 lag dat bedrag overigens nog €1.000 miljard lager.

Van zondagavond tot zaterdagochtend
Een ander verschil tussen de aandelen- en valutahandel zijn de handelsuren. Op Euronext Amsterdam wordt de bel 's ochtend om precies 9:00 uur geluid, terwijl 's middags om 17:30 uur de balans van de handel wordt opgemaakt. Dat is de overigens nog een vrij lange periode. De officiële handel op de New York Stock Exchange loopt bijvoorbeeld van 9:30 tot 16:00 uur. Daar staat tegenover dat er ook een niet-officiële avondsessie is, die tot 20:00 uur 's avonds kan doorlopen. In de valutawereld bestaat zoiets niet. Daar begint de handel elke week maandagochtend lokale tijd in Sydney. In Nederland is het dan nog zondagavond, terwijl het hier al zaterdagochtend is als de handelsweek in New York wordt afgesloten.

Elke doordeweekse dag een handelsdag
Afgezien van nieuwjaarsdag en eerste kerstdag is elke doordeweekse dag een handelsdag. Want als een of meerdere handelsplatformen gesloten zijn door een nationale of regionale feestdag, kunnen andere beurzen de valutahandel overnemen. Omdat valuta's worden verhandeld op verschillende beursplatformen, gaat de handel 24 uur per dag door. Als de beurzen in Azië sluiten, zijn die in Europa al open. Het drukste moment is tijdens onze middag als kantooruren in Europa en de Verenigde Staten – twee heel belangrijke blokken voor de wereldeconomie en -handel – elkaar overlappen. Er is juist heel weinig handel als de zon aan de hemel staat op een handjevol eilanden in de Stille Zuidzee, terwijl de rest van de wereld net wakker wordt, nog slaapt, of de werkdag al heeft afgesloten.

Het 'heksenuur'
Een rustige handel is echter lang niet altijd een saaie handel. Omdat er maar weinig grote handelspartijen actief zijn, kan een grote transactie of onverwachte gebeurtenis flinke gevolgen hebben. Vooral omdat geautomatiseerde handelsprogramma's die op basis van marktbewegingen bepaalde transacties uitvoeren – ook wel algoritmes genoemd – koersschommelingen kunnen versterken. Dat gebeurde bijvoorbeeld in januari 2016. In de uren tussen het slot van de beurs en New York en de handelsstart in Tokio, ging de Zuid-Afrikaanse rand toen binnen enkele minuten met 9% onderuit. En begin 2019 schoot de Japanse yen juist met 8% omhoog. Door dit soort vreemde koersbewegingen, worden deze rustige handelsuurtjes tijdens onze nacht ook wel het 'heksenuur' genoemd in de valutawereld. Dat klinkt qua impact op de valutamarkt een stuk spannender dan Hemelvaart.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox