Matylda Laurence / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Hier wordt alles pas echt duur

6 Juli 2023 - Joost Derks - 8 reacties

Terwijl inflatie op het Europese vasteland steeds beter onder controle komt, wordt alles in het Verenigd Koninkrijk nog heel snel duurder. Het is de vraag of het driestappenplan van premier Rishi Sunak het komende halfjaar écht een verschil maakt.

Eurostat heeft voor de eurozone een voorlopig inflatiecijfer van 5,5% over juni berekend. Dat ligt net iets lager dan de schattingen van 5,6% en dan de 6,1% die in mei werd gehaald. Het is onder meer te danken aan dalende energieprijzen dat de inflatie onder controle komt. In juni lagen energiekosten van Europeanen gemiddeld meer dan 5% lager dan een jaar eerder. Aan de overkant van het Kanaal ziet het inflatieplaatje er echter heel anders uit. Daar wordt het leven juist nog altijd snel duurder.

Lonen: plus 7,2 procent
Het bestrijden van een te hoge inflatie is in de eerste plaats de taak van een centrale bank. Eind juni verhoogde de Bank of England (BoE) de rente nog van 4,5% naar 5%. Daarmee ligt het tarief een procentpunt hoger dan in Europa, terwijl de Britse bank eind 2021 ook nog eens veel eerder in actie kwam. Een belangrijke reden waarom de inflatie in het Verenigd Koninkrijk halsstarrig hoog blijft, is de grote krapte op de arbeidsmarkt. Onder meer door strengere inreis-regels na Brexit, komen er veel minder seizoenswerkers naar het land. De zoektocht naar personeel zorgde ervoor dat de gemiddelde lonen in juni 7,2% hoger lagen dan een jaar eerder. Die salarissprong is een stuk groter dan de 5% op het vasteland.

Twee beloftes en een maatregel
Premier Rishi Sunak probeerde onlangs een steentje bij te dragen aan het intomen van inflatie. Hij ontvouwde een driestappenplan, dat bestaat uit twee mooie beloftes en één concrete maatregel die bovendien al eerder was aangekondigd. Sunak wil vooral de overheidsschuld niet te ver laten oplopen en de druk wegnemen in segmenten waar prijzen snel stijgen. Investeringen in zonne- en windenergie moeten er bijvoorbeeld toe leiden dat energieprijzen uiteindelijk onder controle komen. Ook voert de regering overleg met supermarkten over de prijsstelling van groente en fruit. De meest voelbare maatregel is een verlaging van het prijsplafond voor energie, waardoor Britse huishoudens per 1 juli weer wat minder kwijt zijn aan aardgas en stroom.

Duurder uitje naar Londen
Daarmee geeft het driestappenplan van Sunak veel Britten op korte termijn wat financiële lucht. Maar op de lange termijn bepaalt het BoE-beleid of inflatie onder controle komt. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de Britse rente in de rest van 2023 oplopen tot 6% of 6,5%. Zo'n hoge rente zet een flinke rem op de economische groei. De kans is groot dat de vrees voor een Britse recessie de komende maanden oplaait, maar valutamarkten kijken vooral naar de renteverschillen. Dat verklaart waarop het pond sinds de jaarwisseling met bijna 4% is gestegen ten opzichte van de euro. Zoals het er nu naar uitziet, wordt een uitje naar Londen de komende maanden alleen maar duurder. Behalve door de hoge Britse inflatie, komt dat ook door het stijgende pond.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks
Reacties
8 reacties
Abonnee
blom 6 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10904983/hier-wordt-alles-pas-echt-duur]Hier wordt alles pas echt duur[/url]
Beste mensen,
De inflatie in de eurozone verbeterd iets.
Maar het is maar net waar je het mee vergelijkt.
Met vorig jaar of de jaren daarvoor.
Ik vrees dat we nog wel een paar jaar aan het vechten zijn om de inflatie
in de buurt van de 2 % te krijgen.
Abonnee
Joop 6 Juli 2023
De nieuwslezer zei op de radio dat de mensen beginnen te wennen aan de hoge rente....
Nou, ik niet!
Abonnee
Kjol 6 Juli 2023
Prietpraat op het nieuws. Rente gaat nog aardig hoger worden, dat proberen ze nu in het nieuws wat te bagataliseren. Alsof iedereen het al normaal vindt.
Abonnee
ikke 6 Juli 2023
hoe zo rente hoog die is historisch gezien nog steeds erg laag.
Abonnee
weg vee 7 Juli 2023
ach joh, binnenkort zijn alle consumenten toch over op kweekeboom kweekbitterballen.
Abonnee
gerard 7 Juli 2023
ach de rente is toch aftrekbaar van de belasting
je moet het wel zelf eerst betalen
rente is bij 5 % erg laag
hoop dat vandaag het kabinet valt dan is er in dit land 1 probleem minder
Abonnee
Tijdbom 7 Juli 2023
Wie hoopt dat niet???????????
Abonnee
melker 7 Juli 2023
Je schuld smelt bij deze hoge inflatie ook als sneeuw voor de zon.
Belastingvrij
De rente is ook stevig hoger,dat wel
Maar dat kun je aftrekken van de winst.
Per saldo nog niet zo gek
Als je maar genoeg geld hebt om de rente te kunnen betalen
En als dan je grond ook nog jaarlijks in waarde stijgt,word je slapend rijker
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox