Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wordt Brexit dan toch teruggedraaid?

19 Oktober 2023 - Joost Derks

Op korte termijn wordt de richting van het pond vooral bepaald door de rentebeslissing die de Bank of England (BoE) begin november neemt. Maar op de langere termijn krijgen politieke verschuivingen mogelijk meer vat op de munt dan economische ontwikkelingen.

In de economische wereld loopt de spanning langzaam op richting het besluit dat de BoE op 2 november gaat nemen. Om de oplaaiende inflatie onder controle te krijgen, is de rente aan de overkant van het kanaal binnen twee jaar omhoog geschoten van bijna 0% tot meer dan 5%. Tot nu toe blijft het gewenste effect echter uit. Woensdag werd bekend dat de Britse inflatie in september uitkwam op 6,7%. Dat is weliswaar iets lager dan in het voorjaar, maar hetzelfde niveau als een maand eerder. Een dag eerder bleek dat werknemers in het bedrijfsleven 8% meer verdienen dan een jaar eerder.

Twee jaar geduld aub
De combinatie van een hoog blijvende inflatie en een sterke loongroei zou onder normale omstandigheden aanleiding zijn om de economie nog wat af te koelen. De ervaring leert echter dat het anderhalf tot twee jaar duurt voordat een renteverhoging echt door begint te werken in de economie. Het effect van de maatregelen die de BoE eind 2021 nam, laten zich dus nu pas voelen. De kans is dan ook groot dat gouverneur Andrew Bailey liever afwacht hoe de economie zich de komende maanden ontwikkelt, in plaats van dat hij het risico loopt dat hij het Verenigd Koninkrijk met onnodige renteverhogingen in een recessie stuurt in de loop van 2024. De economische gang van zaken wordt ongetwijfeld een belangrijk thema in de aanloop naar de Lagerhuisverkiezingen, die premier Rishi Sunak volgend jaar gaat uitschrijven.

Politieke aardverschuiving
Zoals het er nu naar uitziet, zit er een politieke aardverschuiving aan te komen. Volgens een peiling van Electoral Calculus verliest de Conservatieve Partij van Sunak meer dan de helft van de zetels. Oppositiepartij Labour ziet het aantal zetels ruimschoots verdubbelen van 203 naar 418. Daarmee krijgt de partij van de vrij onzichtbare Keir Starner in één klap een meerderheid in het Lagerhuis. De bekende gokbedrijven hebben Sunak overigens nog niet helemaal afgeschreven: wie een gokje waagt op een conservatieve meerderheid, kan vijfmaal zijn inleg verdienen. Komend weekend is er een belangrijke Labour-bijeenkomst in Liverpool. Enkele prominente partijleden probeerden de afgelopen dagen al steun te vinden voor een motie om onderhandelingen met de EU aan te knopen over het versoepelen van het persoons- en handelsverkeer.

Na vechtscheiding weer dichter tot elkaar
De kans is echter groot dat de partij zich in de aanloop naar de verkiezingen liever niet aan dit gevoelige onderwerp wil branden. Maar ook de Duitse minister van Financiën riep deze week in een interview met de BBC het Verenigd Koninkrijk op om te komen praten over een verbetering van Brexit-afspraken. Niet iedereen wordt blij van het vooruitzicht dat de Brexit-deal opnieuw hoog op de politieke agenda komt. Valutahandelaren zullen met schrik terugdenken aan de chaotische tijd waarin het Verenigd Koninkrijk zich losweekte van de EU. Maar voor zowel de Britse economie als het pond zou het een goede zaak zijn als beide partijen in de toekomst weer wat dichter bij elkaar komen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox