Shutterstock

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

17 April 2024 - Joost Derks

De roepie is onder het bewind van de Indiase minister-president Modi opgeklommen van een breekbare munt tot een van de sterkste valuta's in de opkomende wereld. De Indiase verkiezingen hebben grote invloed op de toekomst van het land én van de roepie.

Bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen is vaak een half uur na het sluiten van de stembussen een eerste uitslag bekend. De afgelopen keren was Schiermonnikoog de gemeente die de eerste eindstand naar buiten bracht. In India werkt dat heel anders. Hoewel komende vrijdag een deel van de bevolking stemt, wordt de uitslag pas op 4 juni verwacht. Met circa 968 miljoen stemgerechtigden is India de grootste democratie ter wereld. Om ervoor te zorgen dat er voldoende personeel is om de stemkantoren te bemannen en de verkiezingen te controleren, zijn er zeven verschillen fases. Het verkiezingscircus verplaatst zich steeds naar een ander gebied, omdat in de Indiase wet is vastgelegd dat niemand meer dan 2 kilometer moet reizen om zijn stem uit te brengen.

Economisch groeiwonder
De zittende premier Narendra Modi is favoriet om straks aan zijn derde termijn te beginnen. Sinds hij in 2014 aan de macht kwam, heeft hij de economische groei in een stroomversnelling gebracht met ambitieuze hervormingen en grote infrastructuurinvesteringen. Met een bbp van naar schatting $4.100 miljard is India dit jaar de vijfde economie ter wereld. In 2014 kwam het land met een bbp van net iets meer dan $2.000 miljard maar net in de economische top 10. Die economische opmars is meteen ook de belangrijkste verklaring van de populariteit van Modi. Volgens de Verenigde Naties leeft nu ruim 12% van de Indiase bevolking boven de armoedegrens. In 2015 kwam dat percentage nog op 25% uit.

Roepie is sterker dan hij lijkt
Op valutamarkten is er op het eerste gezicht niet veel te merken van het Modi-effect. Ten opzichte van de euro heeft de Indiase roepie sinds de zomer van 2014 circa 20% van zijn waarde verloren. Die waardedaling verhult echter dat de munt er in bijna elk opzicht veel sterker voorstaat dan een decennium geleden. Indertijd had zakenbank Morgan Stanley de roepie nog bij de zogeheten fragile five geschaard. Dat was een mandje valuta's van landen met een groot tekort op de lopende rekening en beperkte buitenlandse reserves. Onder meer dankzij een opvallend sterke beurs stroomt er de laatste jaren veel geld naar India. De reserves aan vreemde valuta bereikte op een niveau van $646 miljard begin april het hoogste niveau ooit.

Ambitieus doel voor 2030
De Bank of India gebruikt de grote financiële manoeuvreerruimte om met tactische aan- en verkopen de koersschommelingen van de roepie te dempen. Ten opzichte van de euro is de munt dit jaar met bijna 4% gestegen. En in vergelijking met de dollar daalde de roepie met 0,5%. Die correctie is heel bescheiden in vergelijking met andere valuta's uit de opkomende wereld. Als Modi de verkiezingen wint, zijn de Indiase economie en de roepie goed op weg naar een nog grotere rol op het wereldtoneel. Aan ambitie ontbreekt het in ieder geval niet: het ministerie van Financiën voorspelt dat India met een bbp van $7.000 miljard in 2030 de twee na grootste economie ter wereld is.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Krijgen de Aussie- en Kiwi-dollar vleugels?

Opinie Joost Derks

Is 1 biljoen genoeg voor China?

Opinie Joost Derks

Twee spannende donderdagen voor het pond

Opinie Joost Derks

Dalende valuta’s in opkomende markten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden