Shutterstock

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

7 Augustus 2023 - Kasper Walet - 12 reacties

Nog net voordat het kabinet viel, heeft klimaatminister Rob Jetten via de zogeheten 'Zonnebrief' aan de Tweede Kamer aangegeven te willen stoppen met de aanleg van velden vol zonnepanelen op landbouwgrond en in de natuur. Met deze maatregel wordt de keuzevrijheid van agrarische ondernemers om de toekomst van hun bedrijf zelf te bepalen nog verder beperkt.

In de brief geeft Jetten aan de schaarse ruimte zo efficiënt mogelijk te willen benutten met behoud van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Om dit te realiseren wordt bij de aanvraag van een vergunning voor nieuwe zonneprojecten door de overheid de zogenoemde 'Voorkeursvolgorde Zon" gevolgd. Pas als projecten op daken, gevels en terreinen en objecten binnen bebouwd en landelijk gebied onvoldoende mogelijkheden bieden, komen als uiterste redmiddel locaties op landbouw- en natuurgronden in beeld.

Regels met de zeer Nederlandse strekking
Nederland zou Nederland niet zijn als er hierop, weliswaar onder strikte voorwaarden, geen uitzondering mogelijk is. Kabinet en provincies werken namelijk samen aan regels met de zeer Nederlandse strekking 'nee, tenzij'. Hiertoe wordt een beperkt aantal uitzonderingen geformuleerd, waarvan de voorwaarden 'tijdelijkheid' en 'multifunctioneel gebruik' in ieder geval deel uitmaken. Deze 'nee, tenzij'-voorwaarden worden in de komende maanden verder uitgewerkt en moeten vanaf 1 juli 2024 van kracht worden. De vraag is echter hoe voortvarend dit ter hand wordt genomen met de verkiezingen in november en mogelijk een lange formatie in het vooruitzicht daarna.

De vraag is echter of deze verbodsmaatregel niet te laat komt? In Nederland staan nu zonnepanelen opgesteld op 2.170 hectare van de totale 1,8 miljoen hectare landbouwgrond. Meer dan genoeg ruimte lijkt het om meer zonneparken op te bouwen. Ware het niet dat het financiële plaatje voor het aanleggen van zonneparken op landbouwgrond door de sterk gestegen kosten en afnemende subsidie de afgelopen tijd toch al flink verslechterd is. Waar het eerst in sommige gevallen financieel interessant was als agrarische ondernemer om je land in gebruik te geven aan projectontwikkelaars om er zonneparken neer te zetten (en zo waarde aan je landbouwgrond toe te voegen), is dat nu niet zo'n interessante optie meer.

Troebele vooruitzichten
Wel kunnen natuurlijk de daken van grote schuren worden gebruikt om zonnepanelen op te leggen. Waardoor er geld op de energierekening kan worden bespaard en de ruimte wordt benut die anders ongebruikt ligt, terwijl de landbouwgrond volledig agrarisch blijft. Om de vooruitzichten nog wat troebeler te maken, is ook nog eens de huidige stroominfrastructuur niet in staat is om de enorme toename van het variabele aanbod van wind en zonne-energie te verwerken. De beheerder van ons hoogspanningsnet TenneT en lokale distributiebedrijven als Liander and Enexis waarschuwen nu al voor mogelijke stroomuitval vanaf 2030. Er staan al zo'n 6.000 bedrijven, veelal nieuwe duurzame energie projecten, op de wachtlijst om aangesloten te kunnen worden op ons overvolle stroomnet, dat tot voor kort tot de beste en het betrouwbaarste ter wereld behoorde.

Het kan zo maar zijn dat de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten wordt als nu opgediend. Met de val van het huidige kabinet ontstaat na de verkiezingen waarschijnlijk een nieuwe politieke realiteit. Hierdoor kan het zomaar zijn dat er een andere wind gaat waaien en deze voorgestelde maatregel weer van tafel gaat.    

Kasper Walet

Kasper Walet is voormalig directielid van de agrarische termijnmarkt. Inmiddels is hij onder de naam Maycroft  al jaren werkzaam als onafhankelijk adviseur over energie en klimaat aan overheden en bedrijven van over de gehele wereld.
Reacties
12 reacties
Abonnee
Stroomgebruiker/producent op kleine schaal 7 Augustus 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10905358/stoppen-met-zonnepanelen-op-landbouwgrond]Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?[/url]
Goede zaak dat het stopt, liefst met onmiddellijke ingang. Wanneer je als grootverbruiker (aansluiting zwaarder > 80 A) je stroom aan de straatstenen niet kwijt kunt en op veel momenten straks moet betalen wanneer je panelen op je gebouwen zorgen voor teruglevering, wordt het wel heel snel tijd dat die poppenkast van panelen op landbouwgrond onmiddellijk stopt. Beter nog is ontmanteling van deze velden, want het slaat helemaal nergens op.
Abonnee
zonneveld 7 Augustus 2023
wij hebben een vergunning om een park te bouwen, wil deze best ruilen tegen een goede compensatie. Als het niet nodig is gaan we niet bouwen. De kolencentrales die met subsidie gebouwd werden zijn ook met subsidie weer stilgezet. Dit land is compleet in de war
Abonnee
Zeewind 7 Augustus 2023
Prima om landbouwgrond veilig te stellen voor productie van voedsel voor mens of dier! Er is ruimte genoeg in wegbermen en 40 meter vertikaal op windmolen masten en 10 meter vertikaal op hoogspanningsmasten ( 1 kabeltje erbij en leveren maar!!!! Trouwens voor landbouwbedrijven zouden verticale panelen tot 50 meter hoogte,liefst met 180graden rotatie op zon-inval, een mooi alternatief zijn. Jetten zou Energie maatschappijen moeten verplichten om accu capaciteit voor tijdelijke opslag zonne-energie te plaatsen in probleem regio's. Dat is stukken beter voor klimaat dan pieken tekort met gas- kolen centrsles op te vangen. Daarnaast kan saldering voor particulieren dan gemakkelijk naar 20 cent per Kwh ipv huidige 10 cent
Abonnee
zot 7 Augustus 2023
saldering onmiddellijk afschaffen.
Alleen poduceren als het rendabel is.
Abonnee
Zeewind 8 Augustus 2023
Zot=zot=zat? Afschaffen en afvoeren!
Met deescapades van Poetin is dit de beste investering geweestvoor vele particulieren. Probleem : netbeheerders en energie producenten metgigantisvhereserves zijn te lang op hun handengaan zitten en lopen nu achter . Regionale energie opslag of regionale H2 productie voorrecirculatie E productie ! Klinkt simpel maar vraagt tijdige besluiten!
Abonnee
plantuitje 8 Augustus 2023
als zonnepanelen ongeveer 7500 euro per ha opbrengen zonder risico van weer of regelgeving dan ga je toch niet zitten tobben met akkerbouwgewassen of koeien
Abonnee
Lekker warm 15 Augustus 2023
Salderen is al snel over, want de eerste energieleverancier is begonnen aan een FU heffing voor het hebben van zonnepanelen. Dus niet op het invoeren van stroom bij een negatieve prijs, maar puur berekend op wat je per maand invoert. In principe doe je dan de saldering te niet, en heeft slim verbruiken (boiler aan op piekuren) helemaal geen zin.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vandebron-legt-klanten-met-zonnepanelen-heffing-op-andere-leveranciers-volgen-vermoedelijk~b5c45740/

Dus lekker fijn geregeld. Alle particuliere warmtepomp, zonnepaneelkneusjes die tientallen duizenden euro's geïnvesteerd hebben in de energietransitie gaan zich nu helemaal scheel betalen terwijl er gouden bergen beloofd zijn door de overheid. En geen gas meer terug kunnen nemen of daarvoor hele hoge kosten moeten maken (misschien wel onmogelijk bij nieuwbouw).

De overheid blijkt weer een stel onbetrouwbare honden te zijn.

Ik ga lekker vanavond met mijn snikkel in een heet bad verwarmd door mijn CV ketel. Geen investering hoeven doen niets, geen terugleverboetes, lekker warm. Wie gaat mij tegenhouden?
Abonnee
Buurman 15 Augustus 2023
plantuitje schreef:
als zonnepanelen ongeveer 7500 euro per ha opbrengen zonder risico van weer of regelgeving dan ga je toch niet zitten tobben met akkerbouwgewassen of koeien
Alleen even een vergunning regelen, Japie.
Abonnee
Annick 30 Augustus 2023
Zeewind schreef:
Zot=zot=zat? Afschaffen en afvoeren!
Met deescapades van Poetin is dit de beste investering geweestvoor vele particulieren. Probleem : netbeheerders en energie producenten metgigantisvhereserves zijn te lang op hun handengaan zitten en lopen nu achter . Regionale energie opslag of regionale H2 productie voorrecirculatie E productie ! Klinkt simpel maar vraagt tijdige besluiten!
En zelf een kleine elektrolyser plaatsen, zou dat mogelijk een lange termijn oplossing kunnen zijn?
Abonnee
drent 30 Augustus 2023
plantuitje schreef:
als zonnepanelen ongeveer 7500 euro per ha opbrengen zonder risico van weer of regelgeving dan ga je toch niet zitten tobben met akkerbouwgewassen of koeien
uien 60 ton x 30-40 ct is beter, aardappelen idem, bieten gaan 80 euro doen. Weet nie hoor maar is altijd meer dan 7500 en je bent elk jaar vrij met je grond, als je voor geld gaat kun je het beter nu verkopen voor ton of meer.
Abonnee
plantuitje 31 Augustus 2023
heb jij geen kosten en 30% graan eigen arbeid of reken je als een boer
Abonnee
Zuidwesten 31 Augustus 2023
Als je arbeid gaat rekenen is graan je beste teelt .
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Energie

Gasprijs reageert op hogere Aziatische LNG-prijs

Analyse Energie

Gebroken week drukt elektriciteitsprijs

Opinie Kasper Walet

Energietransitie grootste greenwashing in historie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden