Jakob Berg / Shutterstock.com

Opinie Kasper Walet

Laat boerenprotest groene plannen verdampen?

6 Februari 2024 - Kasper Walet - 9 reacties

De boerenprotesten die deze periode in ons land en de buurlanden plaats vinden, gaan niet alleen over stikstof bij ons of het afbouwen van de subsidie op agrarische diesel in andere landen. Maar vooral ook tegen het klimaat -en natuurbeleid van de EU, dat de boeren keihard in hun bestaanszekerheid raakt.

Wat te denken van het natuurbeleid dat de boeren dwingt 4% van hun akkerland braak te laten liggen of dat de intensieve veehouderij plaats moet maken voor extensieve, onrendabele veeteelt. De intensieve veehouderij zou bijvoorbeeld een grote rol spelen bij de achteruitgang van de biodiversiteit. Ook moet de consument minder vlees en zuivel gaan gebruiken. Aan de andere kant hebben de Nederlandse boeren en hun Europese collega's ook te maken met oneerlijke concurrentie van goedkoop voedsel uit landen zoals Oekraïne, Argentinië en Brazilië. Hier hoeven ze zich niet aan dezelfde strikte klimaat- en natuurregels te houden.

Trekkers verschijnen, groene plannen verdwijnen
Dit alles als gevolg van het door Frans Timmermans in 2020 ingevoerde Europese klimaat en milieubeleid, de zogenaamd 'Green Deal'. Van de torenhoge ambities is vier jaar later echter nog weinig terecht gekomen. Onder het motto: 'de trekkers verschijnen, dus de groene plannen verdwijnen', zijn er allerlei wetten om de EU groener te maken geschrapt of afgezwakt. De wet om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen is gesneuveld, een wet op het verduurzamen van de voedselketen kwam er nooit, en nu is ook eind vorige week de eis opgeschort een stukje land braak te laten liggen voor natuurbeheer.

Dat de Europese politici angstig zijn voor de boze boeren heeft alles te maken met komende Europese verkiezingen die over 4 maanden worden gehouden. In de peilingen staan de rechts-populistische partijen op winst en zij voeren campagne tegen Europa en de groene regeldruk. Een boodschap die bij de boeren en ook veel burgers gretig gehoor vindt.

Een nieuw klimaatdoel voor 2040
In deze situatie presenteert de Commissie deze week een nieuw klimaatdoel voor 2040. Uit een uitgelekt document blijkt dat de CO2 -uitstoot van de EU-landen in 2040 zo'n 90% lager moet liggen dan in 1990. Dat vergt een investering van €1.500 miljard euro. Astronomisch veel geld als je bedenkt dat Europa maar 7% van de wereldwijde emissies veroorzaakt. Volgens het uitgelekte voorstel moeten alle sectoren hun CO2-uitstoot verminderen. Hierbij is volgens de Europese Commissie de transformatie van de landbouwsector cruciaal, net als het veranderen van de voedingskeuzes van de consument en het beter reflecteren van de prijs van landbouwemissies in de prijs van het eindproduct. Uit het voorstel blijkt wel dat de landbouw in vergelijking met andere sectoren zoals energie en transport relatief wordt ontzien. De CO2-uitstoot van de landbouw moet in 2040 ongeveer 30% lager zijn dan in 2015.

Heel begrijpelijk dat de huidige EU-politici als Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en de Franse president Emmanuel Macron bang zijn voor de protesten van de boeren. Al deze maatregelen maken het voor de agrarische sector vrijwel onmogelijk om nog een goede boterham te verdienen en ze hebben terecht het gevoel dat hun boerderij, bedrijf en bestaan kapot gemaakt dreigen te worden. De protesten gaan daarom nog wel even door en we zullen zien hoe sterk de ruggengraat van de politici is.

Kasper Walet

Kasper Walet is voormalig directielid van de agrarische termijnmarkt. Inmiddels is hij onder de naam Maycroft  al jaren werkzaam als onafhankelijk adviseur over energie en klimaat aan overheden en bedrijven van over de gehele wereld.

Meer over

boerenprotest
Reacties
9 reacties
west flanders 6 Februari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10907760/laat-boerenprotest-groene-plannen-verdampen]Laat boerenprotest groene plannen verdampen?[/url]
toch raar dat de hollandse boeren zo tam blijven terwijl hun europese collega's de kastanjes uit het vuur mogen halen
Abonnee
Tijdbom 6 Februari 2024
Ik schreef op dit forum een soortgelijk bericht,maar er waren toch forumleden die liever erbij staan om er naar te kijken. Als ik zie hoe netjes onze omringende landen hiermee om zijn gegaan,en ik denk dat het doorgedrongen is. Zo niet dan zullen ze weer in actie schieten,en dan zal het allemaal wat grimmiger zijn,maar toch binnen de normen. Hier in Nederland een paar ploegjes die een enorme bende maken. Neem voorbeeld aan andere landen,en sta er niet bij om te kijken.
Abonnee
SjefO 6 Februari 2024
Timmermans en zijn groene wolk is een links principe niet of nauwelijks onderbouwd.
Realisme en nog eens realisme ontbreekt in Timmermans visie.
De agrarisch sector kent zijn opdracht werkt er dagelijks aan om steeds duurzamer te worden, en daar past absoluut niet het gedram van Timmermans bij.
Green Deal werkt contra productief, Green Deal werkt demotiverend. Vraag je af waarom heel Europa in brand staat, Timmermans vraagt het onhaalbare, niet uitvoerbare, niet betaalbare kortom totaal niet realistisch.
De vraag is, is het niet strafbaar om met een soort wet gemaakt
door Timmermans waar bv de agrarisch sector onmogelijk aan kan voldoen. Je kan en mag ook van boeren niet het onmogelijke vragen.
Abonnee
Zeewind 6 Februari 2024
Helemaal mee eens. Laat je zien en horen met een toptien bre3kpunten voor onderhandeling bijvoirbeeld inhoudelijk ove4leg aan tafel. Blokjeergeen burgerdoelendirect, maak geen schade dievervolgens zelf weer moeten betalen. Zoek de markt/ pleinen op in je dorp, Geef producten gratis aan burgers onder de slogan …. Nu kan het nog ,morg3n is het telaat…..Franske Timmermans is de vreet boeren vreet piraat!
Abonnee
frog 6 Februari 2024
We kunnen ook dagelijks vredelievend ergens bij Den Haag op een snelweg gaan zitten extension mag dat ook, wel met een bbq en een krat bier erbij natuurlijk anders komt Esther Ouwehand er ook bij zitten en dat kan niet de bedoeling zijn.
Abonnee
Jaap 6 Februari 2024
Ik heb Frans nog niet gehoord, zou tie op vakantie zijn metzijn voetjes in het water in een tuinstoel aan het strand
Abonnee
frog 6 Februari 2024
Jaap schreef:
Ik heb Frans nog niet gehoord, zou tie op vakantie zijn metzijn voetjes in het water in een tuinstoel aan het strand
hij zal wel neushoorns aan het schieten zijn in Afrika
Abonnee
Bio+ 6 Februari 2024
Beste Kasper,
Het neem aan dat je in jouw functie redelijk goed moet kunnen rekenen. Maar niet iedereen die goed kan rekenen doet dat ook altijd. "Dat vergt een investering van €1.500 miljard euro. Astronomisch veel geld als je bedenkt dat Europa maar 7% van de wereldwijde emissies veroorzaakt." Er zijn pakweg 500 miljoen Europeanen. Per persoon dus € 3000 in 15 jaar = € 200 per jaar. Als we daarmee uitkomen op 90% reductie is dat een astronomisch laag bedrag.
Abonnee
Tijdbom 6 Februari 2024
Ben een enorme voorstander van protestacties.Maar puin en ander afval te storten,dat gaat net iets te ver.
Hier verknoeit men het weer mee. Kijk naar de Belgen. Patatkraam erbij etc.Zo kan men het ook lang volhouden zonder ged... met politie en medeweggebruikers.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Boerenprotesten

Het taboe op sancties tegen voedsel uit Rusland is eraf

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Achtergrond Protesten

Boerenprotesten in Europa worden nog niet minder

Nieuws Boerenprotest

Minister Özdemir geeft Duitse boeren 'goedmaker'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden