Goed klimaat voor lage aardappelprijzen

3 Oktober 2011 - Krijn J. Poppe
Met man en macht wordt gewerkt om de aardappelen binnen te krijgen. Ik kom in het vergadercircuit al lang afgestudeerde Wageningers tegen die zich snel huiswaarts spoeden om toch nog eens een dag per jaar op de trekker te zitten. Zo blijven onderzoek en praktijk nog een beetje met elkaar verbonden.
 
Het zomerse weer helpt enorm. Veel bonken van aardappelen, zo hoor ik: klein tal maar zeer grof en daarmee zeer hoge opbrengsten. In kilo’s althans want de prijs is bedroevend. En dat terwijl bij het begin van de zomer die niet kwam, begin juni, de termijnmarkt nog een kwartje deed.
 
De situatie heeft me aan het denken gezet over klimaatverandering. In de vergadercircuits doen we, boeren en onderzoekers, daar vrij luchtig over. Als het warmer wordt, wordt het droger, en in droge jaren zitten de Nederlandse akkerbouwers relatief goed. De kilo’s liggen wel lager, maar in Frankrijk en Duitsland hebben ze nog meer last van droogte. De markt zorgt dan voor een mooie prijs. Kortom, laat maar komen die klimaatsverandering. Wij boeren passen ons wel aan. Boeren veranderen sneller dan het klimaat, hoorde ik van de week iemand zeggen.
 
Maar de recente klimaatatlas van het KNMI en de klimaatmodellen laten zien dat de klimaatsverandering wel eens typisch het weer van 2011 op kan leveren: vroege, warme en zonnige voorzomers (mooi voor de start van het gewas), en nattere, somberder zomers (goed voor aardappel- en grasgroei). Niks verdroging bij de buren dus, maar hele mooie oogsten. Goed voor de voedselvoorziening en lange frietjes, slecht voor de prijs en de concurrentiepositie.
 
We zullen zien, want die klimaatsverandering duurt volgens de modellen nog even. En we kunnen weinig anders doen dan ons te zijner tijd goed aanpassen in de verkoopstrategie, zodat het risico de keten in wordt geschoven.

Tot slot nog een andere marktwijsheid als disclaimer: let op wanneer mensen gaan beweren dat de prijs nooit meer omhoog gaat, omdat de wereld of het klimaat is veranderd. Ook bij een ander klimaat houden we fluctuaties en jaren met droogte in de zomer en mooie prijzen in de winter. Juist als het areaal is ingekrompen, omdat het nooit meer zo zou worden als vroeger.

Krijn J. Poppe
Econoom met een analyserende blik op de landbouw

Krijn J. Poppe

Krijn Poppe werkte bijna 40 jaar als econoom bij het LEI en Wageningen UR en vervult nu een aantal advies- en bestuursfuncties. Voor Boerenbusiness duikt hij in zijn boekenkast en bespreekt actuele ontwikkelingen aan de hand van klassiek geworden studies.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden