Column Krijn J. Poppe

Verbind investerende boeren met spaarders

16 September 2013 - Krijn J. Poppe

Er is veel geld in de wereld beschikbaar, dus we moeten financieringsproblemen niet overschatten. Dit stelde ik onlangs op een seminar dat het ministerie van Economische Zaken organiseerde op Kasteel Groeneveld in Baarn. Een steentje in de vijver, want het ging daar juist over het financieringsprobleem in de landbouw.

Dagelijks suggereert de krant dat er geld tekort is. In ieder geval bij de overheid en bij banken. Banken hebben afgelopen jaren hun hand overspeeld met hun beleggingen en zijn nu uit op het verkorten van hun balans, jargon voor minder uitlenen. Met dus risicomijdend gedrag als gevolg. En overheden hebben banken moeten redden en zijn er door de financiële markt aan herinnerd dat ze ook te zwaar op schulden leunen.

Maar tegelijkertijd hebben centrale banken veel geld in het systeem gestopt. Met lage rentes als gevolg: geld is zelden zo goedkoop geweest. Dat betekent ook dat particulieren met geld meer dan ooit op zoek zijn naar goede investeringsmogelijkheden. Wat misschien ontbreekt zijn goede mogelijkheden om de spaarders en de investerende boeren met elkaar te verbinden.

Verschillende mogelijkheden zijn inmiddels in de praktijk uitgetest. Zo zijn er boeren die werken met crowdfunding en hun investeringsplan aan de man weten te brengen via een website die spaarders en investeerders bij elkaar brengt. Anderen hebben ontdekt dat sommige mensen grote bedragen aan belasting betalen en fors geld terug krijgen als zij in een fiscaal gestimuleerd groen (energie)project investeren. Hun rendement komt dan grotendeels uit de fiscale component. 

Sommige van deze oplossingen roepen natuurlijk vragen op. Banken worden zwaar gereguleerd, moeten consumenten steeds beter voorlichten en bankiers moeten een eed afleggen dat ze voor de klant werken. Tegelijkertijd zoekt de spaarder buiten de banken om het risico op voor wat meer rendement via crowdfunding. De fiscale constructies geven weer eens aan dat het belastingbeleid om hoge inkomens extra te belasten grenzen kent, sommige landen voeren dan ook een simpele flat rate in. Anderzijds worden zo wel innovaties gestimuleerd. 

Dit illustreert niet alleen de beperkte reikwijdte van de overheid, maar betekent ook dat aan sommige van deze mogelijkheden ook wel weer een keer einde komt. Maar op dit moment zijn het interessante financiële innovaties. Daarbij geldt wel dat er een goed businessplan moet zijn, waarin er een goede kans op rendement is. Wie 15 procent rendement maakt, kan vermoedelijk makkelijk private equity aantrekken. Wie nauwelijks rendement maakt, moet ook niet klagen over een financieringsprobleem. Je hebt dan een rendementsprobleem. Dat betekent terug naar de tekentafel om beter na te denken over de business en het rendement van de bijbehorende investeringen.

Krijn J. Poppe
Econoom met een analyserende blik op de landbouw

Krijn J. Poppe

Krijn Poppe werkte bijna 40 jaar als econoom bij het LEI en Wageningen UR en vervult nu een aantal advies- en bestuursfuncties. Voor Boerenbusiness duikt hij in zijn boekenkast en bespreekt actuele ontwikkelingen aan de hand van klassiek geworden studies.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden