Opinie Laurens Maartens

Als uitstel leidt tot afstel, is de ramp compleet

30 Augustus 2018

Onderhandelaars schuiven de datum voor een akkoord omtrent de brexit steeds verder naar achteren. Als het nog lang duurt voordat er zicht komt op een regeling, dreigt de daling van het Britse pond om te slaan in een vrije val.

Iedereen heeft weleens een klusje dat hij mogelijk uitstelt en het liefst helemaal niet doet. De Europese Unie (EU) en Groot-Brittannië nemen een vergelijkbare houding aan wat betreft de besprekingen over de brexit. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in juni een akkoord zou liggen. Vervolgens werd die deadline verschoven naar de EU-top op 18 oktober.

Echter, dinsdag 28 augustus berichtte de financiële nieuwsdienst Reuters dat ook die datum waarschijnlijk te vroeg komt. In plaats daarvan zouden de beide partijen nu mikken op half november.

Probleem aan de grens
Het uitstel wijst erop dat de onderhandelingen moeizaam verlopen. Daarbij is 1 van de grootste problemen het vinden van een oplossing voor de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland. Vorig jaar gaf premier Theresa May de garantie dat verkeer van goederen en mensen mogelijk blijft. Op die belofte moest ze onder druk van de conservatieve partijgenoten echter al snel op terugkomen.

De Europese onderhandelaars houden er echter wel aan vast dat het vinden van een oplossing voor de Noord-Ierse grens een voorwaarde is voor het bereiken van een voorlopige brexit-regeling.

Deadline schuift op
Het verschuiven van de deadline wijst erop dat beide kampen niet veel dichter bij elkaar zijn gekomen. Daarbij speelt de grote verdeeldheid in het Britse kamp een grote rol. Begin juli stapten de minister van Buitenlandse Zaken (Boris Johnson) en de brexit-minister (David Davis) nog op omdat May een te milde koers zou kiezen.

Aan de explosieve situatie in de Britse politiek zal voorlopig niets gaan veranderen. De kans is groot dat Johnson begin oktober op het jaarlijkse congres van de conservatieve partij het beleid van May keihard aanvalt.

Pond is het slachtoffer
Het Britse pond is het grootste slachtoffer van de vertraging. Aan het begin van de week kwam de munt voor het eerst in bijna 1 jaar tijd onder de grens van €1,10 terecht. Sinds half april is het pond 5% minder waard geworden. Daarmee kiezen de valutahandelaren positie voor het groeiende risico dat er geen akkoord ligt voor 29 maart. In dat geval zijn de gevolgen niet te overzien.

Als de EU en Groot-Brittannië scheiden zonder goede afspraken, dan wordt het van de ene op de andere dag lastiger om goederen de grens over te krijgen. Sommige partijen waarschuwen dat er een tekort aan medicijnen en geneesmiddelen kan ontstaan. Zelfs als beide partijen er op het laatste moment uitkomen, is er mogelijk te weinig tijd om alle maatregelen door te voeren.

Het ligt voor de hand dat de druk op het Britse pond alleen maar toe gaat nemen, naarmate een akkoord langer op zich laat wachten.

boerenbusiness.nl

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Achtergrond Brexit

100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Inside Aardappelen

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

Nieuws Brexit

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief