Column Marjolein Feiken

Verplicht strijden tegen gele sluipmoordenaar

13 Augustus 2015 - Marjolein Feiken - 6 reacties

Elke veehouder weet wel van Jacobskruiskruid en iedereen weet wel dat het een gevaarlijk onkruid is. Maar de praktijk wijst niet uit dat er ook serieus werk van wordt gemaakt. Als ik door de provincies rij, geniet ik van het uitzicht. Maar tegelijkertijd betrap ik mezelf erop dat er continu alarmbellen rinkelen in mijn hoofd als ik mooie geelbloeiende bloemen in de berm zie: het Jacobskruiskruid.

Als ik onwetende mensen hoor praten over de vrolijke bloemen met mooie vlinders, komt in mij de belerende veearts naar boven die wil wijzen op het gevaar van de plant. Ik speur de kanten af of de akkerranden met granen, waarin de gifplanten vrolijk staan te wiegen. En wat te denken van de randen in de maïs en in het natuurhooi van verschralingsgebieden. Of de plant nu moedwillig is uitgebreid via bermmengsels of niet, het is (nog steeds) een ware plaag.

Er rinkelen continu alarmbellen in mijn hoofd als ik mooie geelbloeiende bloemen zie

Misschien goed voor zweefvliegen, bijen en nachtvlinders, maar zeker slecht voor vee. Het Jacobskruiskruid heeft de laatste decennia wel de nodige aandacht gehad, maar zonder resultaat. In 2005 werd in de provincie Groningen een convenant met gedragsregels ondertekend door alle gemeenten. Hierin was onder meer opgenomen dat beheerders maatregelen moesten treffen. Zeker als Jacobskruiskruid binnen 100 meter van percelen bloeiden, die bedoeld zijn voor het weiden van vee of de teelt van een voedergewas. Kennelijk is daar te weinig mee gedaan.

Ergens vond ik een rapport dat niets doen een goede optie was, dan sterft de plant vanzelf uit. Een mooie theorie maar gelet op de gele overdaad lijkt dit niet te kloppen. Hij breidt zich alleen maar verder uit. De plant geeft vooral in onherkenbare vorm problemen, zoals in het hooi, in de gras- of maiskuil of in voerstro. Het gif uit de plant zorgt ervoor dat de lever, de energiecentrale van koe of paard, niet goed meer werkt en geeft vage klachten. Die kunnen door gaan tot maanden nadat het gevoerd is.

De koeien hebben een tegenvallende melkproductie en vermageren. Afhankelijk hoe erg de lever is aangetast, kunnen ze uiteindelijk sterven. De verschijnselen die meestal geleidelijk aan merkbaar worden, maakt het zo lastig om de plant als oorzaak aan te wijzen. Dus voorkomen is absoluut beter dan genezen. Het wordt tijd dat het convenant weer eens uit de kast wordt gehaald en een meer verplichtend karakter krijgt.

Wat er nu gebeurt is, veel te vrijblijvend en leidt kennelijk tot niets. Ik mag hopen dat de landbeheerder zich er wel meer bewust van worden en daar ook echt werk van maken. Voor henzelf of voor de buurman.

Marjolein Feiken
Projectbegeleider Duurzaam Melkvee bij Valacon-Dairy

Marjolein Feiken

Projectbegeleider Duurzaam Melkvee bij Valacon-Dairy
Reacties
6 reacties
Barbara 14 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/marjolein-feiken/column/10865225/Verplicht-strijden-tegen-gele-sluipmoordenaar]Verplicht strijden tegen gele sluipmoordenaar[/url]
Wat is de juiste manier om deze gele sluipmoordenaar te bestrijden? Ik heb ze vorig jaar uit mijn weiland verwijderd door ze uit te steken, maar dit jaar stonden ze er weer en helaas meer dan vorig jaar.
Barbara 14 Augustus 2015
Wat is de juiste manier om deze gele sluipmoordenaar te bestrijden? Ik heb ze vorig jaar uit mijn weiland verwijderd door ze uit te steken, maar dit jaar stonden ze er weer en helaas meer dan vorig jaar.
Esther 14 Augustus 2015
Beetje jammer dit artikel, 2008 Kruiskruid-symposium Den Bosch georganiseerd door de provincie Brabant en LTO.Daar was een werkbare nuance.
Antwoord voor Barbara, misschien heb je een beetje hulp aan dit artikel over de wei en hoe je van Jakobskruiskruid af kunt komen http://www.jakobskruiskruid.com/achtergrondinformatie?id=53 en dit artikel over waarom Jakobskruiskruid graag op bepaalde plekken groeit http://www.jakobskruiskruid.com/achtergrondinformatie?id=54
Verstoorde grond en weidemanegement zijn de sleutels.
Marinus 15 Augustus 2015
Uittrekken de beste manier maar als er veel staan is dat niet te doen dan blijft alleen spuiten over evt pleksgewijs maar ze moeten wel jong zijn anders zijn ze al verhout,als ze jong zijn zien ze er ook heel anders uit in rozet stadium.spuiten kan met Primstar en Mcpa.
geert 13 Mei 2016
In wegbermen en natuurterreinen staan de meeste planten ,er wordt weinig aangedaan vanwege kostenbesparing,de overheid is de grootste kweker en doet bijna niets
schoenmakers1 14 Mei 2016
zou goed bemesten een optie kunnen zijn?
loonwerker 16 Mei 2016
Een hele goeie en simpele en goedkope manier is gewoon flink bemesten met kas 27% eventueel een klein handjevol op de plant aanbrengen na een dag verslakkert de plant en branden de wortels weg.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden