Column Pascal Philipsen

Schuinsmarcheerders, zelfs bij Rabobank

4 November 2013 - Pascal Philipsen - 18 reacties

Rabobank was tot voor kort een lichtend baken in agrarische duistere tijden. Een onberispelijk toonbeeld van gezag en solide continuïteit. Een agri-nestor in hart en ziel. Nog in juni van dit jaar tijdens het symposium ‘Nieuwe accenten in de landbouw’ luidde Dirk Duijzer, directeur Coöperatie&Duurzaamheid van Rabobank Nederland, de noodklok. Hij verweet de voedselproductieketen gebrek aan adequaat en proactief toezicht en controle op voedselveiligheid. Het lijstje met voedselschandalen door fraude werd volgens hem te lang. Er werd stevig gewaarschuwd voor een neerwaartse spiraal door snelle winstbejag en korte termijn handelen.

Ironisch genoeg, daar waar Duijzer en Rabo-consorten zich sterk voor maakten, werd henzelf fataal. Grootschalige schaamteloze financiële fraude met Libor-rente, fraude in het kwadraat geëxecuteerd door lieden van dit coöperatieve instituut. Met de wetenschap van nu: ‘De pot verweet in juni de ketel dat hij gitzwart ziet’. Deze opvoering van hebzucht en macht zonder enige vorm van moreel plichtsbesef, past precies in het probleemkader waar Duijzer toen zo witheet van werd.

‘De agrosector en haar voedselverwerkende industrie zijn verplicht voor een goede land- en tuinbouwreputatie en exportgroei om verantwoordelijkheid te nemen inzake adequaat toezicht op voedselveiligheid. Via transparantie en openheid kan de sector haar kwaliteit en geloofwaardigheid behouden.’

Een duidelijke boodschap van Rabobank destijds. En niet geheel onwaar. Maar tegen het licht van de recente onthulling bij de Rabo, boet deze boodschap aan kracht in. Dit ooit zeer gerenommeerd financiële instituut met flinke tentakels in de agrofoodsector kan de rol van ethische agro-waakhond in de nabije toekomst wel vergeten. Met haar stevige en invloedrijke positie binnen de agrarische wereld weet de Rabobank op een positieve manier de aandacht op de agrofoodsector te vestigen. Met de Libor-affaire staan alle lampen gericht op de Rabobank zelf. Er is een gat geslagen tussen Rabobank en haar agrarische volgelingen. Een vertrouwensbreuk dat niet zomaar kan worden gelijmd.

De voedselproductieketen gerelateerde afdelingen van de Rabobank kunnen zich natuurlijk proberen te verschuilen achter het feit dat een andere afdeling binnen Rabobank verantwoordelijk is voor de misstanden. Maar door het geknoei van enkele handelaren is zelfs de gehele bancaire sector geschaad. Minister Dijsselbloem stelt: ‘De Libor-affaire schaadt opnieuw het vertrouwen in de financiële sector. Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank.’

Dirk Duijzer en Rabo-consorten mogen zich best eens inleven hoe boeren en tuinders zich jarenlang voelen. En hoe welwillende voedselverwerkende bedrijven zich voelen. Goedschikse organisaties zijn slachtoffer van fraudeurs en zakkenvullers. Regelgeving is op deze kwaadwillenden geënt en staat verdere ontwikkeling naar een duurzame en transparante bedrijfsvoering in de weg. De goeien zijn altijd de dupe van de kwaaien. Of het nou gaat om het imago van een sector/bedrijf of om de totstandkoming van bureaucratie. Niet echt wat we willen, toch?

Freeriders in de agrofoodketen bepalen het financiële en politieke landschap in Nederland. Dat vervuilende boerenbedrijf dat zijn dieren ruimschoots van preventieve antibiotica voorziet, verziekt het voor de 99 procent van de verbeteringsgezinde agrarische ondernemers. Die criminelen al sjoemelend met paardenvlees, Aflatoxine en wat nog meer zij, verzieken het voor de rest van die 99 procent van de voedselbedrijven.

Dirk Duijzer zet z’n beste beentje voor, maar wordt nu gehinderd door dit nogal vervelende voorval. Hij wordt nu ook afgerekend op excessen van collega’s.  Een wellicht nieuw fenomeen, maar schering en inslag voor menig agrarisch ondernemer en voedselverwerker.

Dirk Duijzer of Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland, mogen in de toekomst best wel weer een zaal vol boeren toespreken. Geen probleem. Maar de boodschap mag nu scherper worden geformuleerd: Niet de agrofoodsector kijkt de andere kant op betreffende voedselfraude: een enkeling handelt de verkeerde kant op. Schuinsmarcheerders heb je overal. Dat zal zelfs Dirk nu wel snappen.

Pascal Philipsen
Boer & Co

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
18 reacties
bas 4 November 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/pascal-philipsen/item/10837994/Schuinsmarcheerders,-zelfs-bij-Rabobank]Schuinsmarcheerders, zelfs bij Rabobank[/url]
nu is het dus duidelijk waar al die (rare)renteschommelingen vandaan komen Er is al jaren geen enkele logica meer in te bespeuren Het zijn dus gewoon zakkenvullers die niet weten hoe snel ze weg moeten rennen als er gedonder van komt.P.s hun bonus vergeten ze uiteraart niet
Wim 4 November 2013
Sterk stuk.
Het imago van de Rabo heeft een deuk opgelopen. Maar wat ik mij afvraag is wat heeft dit gesjoemel de bank opgeleverd. Het kost nu € 774 milj., maar hoeveel zouden ze er aan verdient hebben. Vast lucratief geweest voor de bank. Laten we zeggen eerlijkheid duurt het langst en vertrouwen moet je verdienen, dus dit gaat de bank nog lang achtervolgen.
(witteboorden cri.......)
tinus 4 November 2013
Boeren die het beter weten moet je goed in de gaten houden,dan kan je lachen.Zou dit nu ook gelden voor de pratende maatpakken?

Ben wel benieuwd hoe dat verder afloopt met de amerikaanse claimcultuur
knol 4 November 2013
Heb zelf met de verkoop van mijn boerderij slechte ervaring.
Een opkoper die voor de rabobank werkt en bedrijven opkoopt
als die in financiele problemen verkeerd wou mij in een ruilverkaveling mijn boerderij ruilen met een andere boerderij,
terwijl daar een beslag op lag van bijna 2 miljoen euro.
De provincie, dlg, waterschap, door mij ingeschakelde makelaar,
zeg maar alle instanties wilden mijn kapot maken. Ben net optijd door een kennis optijd gewaarschuwd, anders was ik kapot geweesst.
Blijkbaar is het heel normaal dat de overheid, banken enz. een goed draaiend bedrijf kapot maken.
Het is een waarschuwing naar een ieder.
\Wij zijn net de dans ontsnapt!
nooitgedacht? 4 November 2013
Heren,

Als je aan een bemiddelaar vraagt of zij de prijs willen bepalen, zal die bemiddelaar altijd de meest gunstige voor hem op dat moment te bepalen prijs hanteren. Daarbij zal hij de markt moeten volgen maar kan daarin vertragen of versnellen. De rabo is z'n bemiddelaar en werd hiervoor gevraagd.
Zoals elke makelaar de prijs iets lager wil weg zetten als hij hierdoor een huis snel kan verkopen. elke aardappelhandelaar de prijs iets hoger houd wanneer hij denkt dat de supermarkt nog niet de laatste prijs info heeft.

allemaal opgeblazen. en uiteindelijk kan niemand zeggen dat hij hier meer of minder aan heeft verdient. ze hielden deze korte rentes met tiende procenten even lager of hoger om hun eigen handel door te laten gaan.
Fries 4 November 2013
De klant realiseert zich door het Liborschandaal plots dat ze onderaan staat in de financiële voedselketen. De Rabo is een roofdier, klant slechts prooi.

Het op een schrale steppe jarenlang moeizaam bijeen gesprokkelde (rendement) wordt gewetenloos door bankroofdier verorbert.

Hoedt u RaboKlant, deze heer is geen herder...
M. Fries 4 November 2013
De echte vertrouwensklap komt nog. De Rabo kwam er met de Woekerpolis in 1e instantie handig mee weg. "Individueel oplossen", maar niet heus (!) was een kortzichtige zet (en handig gekopieerd door de Deutsche Bank). Straks komt de meute erachter dat ze het eindbedrag niet halen om de hyptheek af te lossen.
Van hun toekomst beroofd door de Rabo...
poldes 4 November 2013
het is zo gegaan.
het was de manier van doen van de meeste banken.
je deed als bank niets anders als college.
Men heeft dit zolang gedaan, tot het onhoudbaar was.
met resultaat ;de banken vertrouwde elkander niet meer.
cvm 4 November 2013
hallo voor velen gaan misschien nu pas de ogen open ivm ethisch handelen bij RABO-Bank

maar wisten jullie dat tijdens het omvallen van LEHMAN Brothers in de USA,de RABO bank en ROBECO samen met LEHMAN Brothers voor 50% in zeer gewaagde financiele constructies zaten met woekerwinst bejag van 25 % + (oa. insurance-hypotheek constructies)

dus van een ethische solide fair trade RABO bank helemaal geen sprake

eerder een schurkenbank
Sjaak 4 November 2013
Kijk eens even naar de volgende column van Marianne Adema:
Geswapt of gefopt in afsluiten van rentederivaten?

Gisteravond bij Brandpunt was er een uitgebreide reportage over het financieel produkt rentederivaten. Dát gaat pas pijn doen bij tienduizenden ondernemers!
Gerrit 4 November 2013
Bankkiers zijn witte boorden [donkerblauwe pakken ] criminelen die alleen aan de hoogte van hun bonus denken
Ton Westgeest 4 November 2013
En dan heb je het nog niet eens over het besodemieteren met derivaten. Dit ging allemaal vanaf de top van Rabo Nederland.
Dat deze bank niet op de been gehouden is met belastinggeld, zegt niets! Ze lagen aan het infuus van de Fed in Amerika.
Het zou moeten dat ze net als andere bedrijven bij de KvK hun boekhouding in moeten leveren elk jaar! Nu maken ze hun eigen balans op. Dit kan echt niet! Het is beangstigend maar alle banken zijn als ze gaan herwaarderen failliet!
Polderboertje 4 November 2013
Welke bank is nog wel te vertouwen?? In 2004 sloot ik een hypothecaire lening af voor de aankoop van grond. De rente werd afgesproken op basis van de Euribor, met een opslag voor de bank van 0,75%. Elk jaar heeft de bank haar opslag op de Euribor verhoogt, vanwege"veranderde omstandigheden op de geldmarkt en verhoogd risicoprofiel"!! Veranderde omstandigheden op de geldmarkt? Ja, de rente die de bank moet betalen is hard minder geworden!! Verhoogd risico?? Bank is eerste hypotheekhouder, met de huidige grondprijzen is 15% van de oppervlakte voldoende om de hyp. af te lossen!! Dit jaar gaat de opslag van 3.05 naar 4.85%!! Pure diefstal, ben me aan het beraden over stappen. Betreft overigens niet de Rabo.

Grts.
cadzui 4 November 2013
als ik eerlijk ben snap ik helemaal niet waar het in de hele discussie over die libor rente over gaat. Als ik zo de reacties lees op dit forum snapt volgens mij het merendeel het ook niet want ik lees een hoop onzin en ongefundeerd gezwets over de rabo en andere banken. kijk nu toch eens naar die euribor rente die staat deksels laag en al jaren aan een stuk! dat is toch winst. profiteer daarvan! als dit het gevolg is van die "zwendel" heb ik er veel voordeel van gehad. veel lager kan een rente volgens mij niet komen. ik heb al jaren een opslag van 0,8% bij de rabo. nog nooit verhoogt die opslag trouwens. Wie is er nu eigenlijk benadeeld door dat schandaal?? ik weet het niet, maar hoor graag het antwoord. op het acht uur journaal wisten de verslaggevers eigenlijk ook niet wie er nu door benadeeld was. volgens mij is het een storm in een glas water voor de individu. ik geloof gerust dat er iets niet in de haak is t.a.v de handelswijze van de rabo t.a.v die liborrent. maar ik denk dat dit over slechts tienden of honderste van procenten gaat. en dan zowel naar boven als naar beneden. maar dat over vele miljarden kan voordeel voor de bank opleveren, maar bij een langlopende lening van "slechts" een miljoen is dit volgens mij nauwelijks merkbaar, omdat dit dus soms ook in het voordeel van de lener was. bovendien hebben de meeste ondernemers een vast rentetarief afgesproken. volgens mij denken de spaarders ook dat zij "gepakt" zijn door dat libor gebeuren, omdat zij denken dat de rente te laag was.... hoe zit het nu... is de rente te hoog geweest of te laag door die zwendel.


Polderboertje schreef:
Welke bank is nog wel te vertouwen?? In 2004 sloot ik een hypothecaire lening af voor de aankoop van grond. De rente werd afgesproken op basis van de Euribor, met een opslag voor de bank van 0,75%. Elk jaar heeft de bank haar opslag op de Euribor verhoogt, vanwege"veranderde omstandigheden op de geldmarkt en verhoogd risicoprofiel"!! Veranderde omstandigheden op de geldmarkt? Ja, de rente die de bank moet betalen is hard minder geworden!! Verhoogd risico?? Bank is eerste hypotheekhouder, met de huidige grondprijzen is 15% van de oppervlakte voldoende om de hyp. af te lossen!! Dit jaar gaat de opslag van 3.05 naar 4.85%!! Pure diefstal, ben me aan het beraden over stappen. Betreft overigens niet de Rabo.

Grts.
bas 5 November 2013
Hoezo cooperative gedachte . deze is al jaren geleden overboord gezet.DE heer raiffeisen had iets heel anders bedoeld.Samenwerken door de kleine ondernemers om zo een eerlijke prijs voor hun produkten te krijgen en niet afhankelijk van opkopers te zijn .d Deze cooperatie gaat alleen nog voor de hele groten.Die kunnen gebruik maken van euribor etc de gemiddelde ondernemer niet die mag voor de hoofdprijs .
M. Fries 5 November 2013
De klant realiseert zich plots dat ze onderaan staat in de financiële voedselketen. De Rabo is een roofdier, klant slechts prooi.
Het op een schrale steppe jarenlang moeizaam bijeen gesprokkelde (rendement) wordt gewetenloos door bankroofdier verorbert.
Hoedt u RaboKlant, deze heer is geen herder
M. Fries 5 November 2013
De echte klapper komt nog. De Rabo kwam er met de Woekerpolis in 1e instantie handig mee weg. "Individueel oplossen", maar niet heus (!) was een kortzichtige zet (en handig gekopieerd door de Deutsche Bank). Straks komt de meute erachter dat ze het eindbedrag niet halen om de hyptheek af te lossen.
boer met de pet 15 Mei 2014
nu gaan ze extra kritisch kijken naar de boer die een lening wil ,terwijl ze er zelf een potje van hebben gemaakt
geert 10 Mei 2015
Het graaien is niet meer te stoppen,het gebeurt overal
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden