Nieuws Droogte

Boeren bekeurd voor illegaal beregenen

4 Juli 2018 - 7 reacties

Het Brabantse waterschap De Dommel heeft 6 bedrijven bekeurd voor illegaal beregenen. Het gaat om bedrijven die niet voldoen aan de wet- en regelgeving of die illegaal met oppervlaktewater beregenen. Het waterschap voert extra controles uit bij agrarische bedrijven.

Handhavers van waterschap De Dommel voeren in deze droge periode extra controles uit bij agrarische ondernemers en bedrijven. Tijdens 3 controles in juni zijn 8 bedrijven gecontroleerd en 6 overtredingen vastgesteld. Het waterschap maakt een strafbeschikking op tegen de bedrijven. In het geval van de boeren betekent het dat ze gekort kunnen worden op hun inkomenssteun.

Tussen 11 en 17 uur mag geen grasland worden beregend

Wirwar van regels
In het werkgebied van De Dommel geldt een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater. Daarnaast is er een vergunningplicht voor het onttrekken van meer dan 10m³ grondwater per uur en is er een urenverbod voor het beregenen van grasland. Zo mag tussen 11:00 en 17:00 uur  in beschermde gebieden geen grasland worden beregend. Met een bedrijfswaterplan mag wel uit putten worden beregenen, maar alleen wanneer er een beperkte invloed op Natura 2000-gebieden is.

De 8 gecontroleerde bedrijven gebruiken allemaal grondwater: 2 op bouwland en 5 op grasland en 1 bedrijf beregende een sportveld. In 4 gevallen werd grasland beregend in strijd met het urenverbod. In 2 gevallen werd illegaal grondwater opgepompt, omdat er geen vergunning aanwezig was. In 1 geval werd grondwater opgepompt zonder toestemming van de vergunninghouder. Het waterschap roept daarom vergunninghouders op om op te letten voor ongewenst gebruik.

Extra controles
Het waterschap trof tijdens de controles ook bedrijven aan die beregende met oppervlaktewater, terwijl dit niet is toegestaan. De komende periode blijft het waterschap extra controleren op overtredingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Piet Pel 4 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10879153/boeren-bekeurd-voor-illegaal-beregenen][/url]
Het verbieden van beregenen uit oppervlaktewater kan ik begrijpen maar oppompen van grondwater? Het water word toch opgepompt uit een diepte van meer dan 50 meter? Heerst daar dan ook droogte? En iemand die met een tuinpompje op drie meter zit mag rustig doorgaan het grondwaterpeil te verlagen.
bvb 4 Juli 2018
hoeveel pompjes van 10M mag je hebben?
Jb 4 Juli 2018
Hier in Groningen pompen ze gas uit de grond tja
Jb 5 Juli 2018
Tussen 11 en 17 uur mag grasland geregend worden kunnen ze het overdag eens goed controleren (verdampt er dan niet meer) s avonds is denk beter of niet ?
Bernadette 7 Juli 2018
In een periode waar iedereen al op de toppen van zijn tenen loopt, oververmoeid is doordat men probeert nog iets te redden van zijn vruchten, staat de controleur op het erf om nog wat geld uit de portemonnee te halen!
petatje 7 Juli 2018
Hier kreeg het waterschap het 2 jaar geleden klaar om je een foto met datum en tijd te sturen dat ze je pomp gezien hadden. Zo van Notice: Big Brother Is Watching You!!! Stelletje machtswellustelingen!
Dit alles, terwijl wat de landbouw onttrekt, nog geen 10% is van wat er jaarlijks aan neerslag valt en via boerengrond in het grondwater komt!
Deze zelfde machtswellustelingen gaven niet thuis toen de waterafvoer niet klopte door een totaal fout maaibeleid. Ze waren op vakantie toen de aanhoudende moesson in 2015 grote arealen gewassen vernielde door wanbeleid bij het waterschap!
Ja op zo'n organen kun je echt bouwen!
Narcos 7 Juli 2018
Jazeker, overheids instellingen zorgen er gewoon voor dat ze altijd buiten schot blijven. Wel overal de peilen verhogen voor de natuur vriendjes en ten tijde van behoorlijke regenval zich te beroepen op overmacht.
Abonnee
info 8 Juli 2018
Goed beschreven Petatje Dit is het nieuwe gevaar die meent zich te kunnen opwerpen als bemoeial met allerlei zaken waar zij niet voor zijn opgericht.
Het nieuwe politiekorps. Akkerranden die braak moeten blijven, laatste meters die de boer niet mag bemesten en ga zo maar door . Een lichaam met veel overhead die ons gewoon een prijs oplegt zonder dat wij die moeten betalen er invloed op uit kunnen oefenen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Veehouderij

Brabant wil voorrang met ombouwsteun stallen

Nieuws stikstof

Rechter haalt streep door natuurvergunning Rendac

Podcast Stikstofdialogen

Vreugdenhil: 'Alle emissies stikstof langs dezelfde lat'

Nieuws Noord-Brabant

Geen stalaanpassing afbouwende veehouders

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief