Agrifoto

Gewastour uien - week 19

Zaaiuien dit seizoen bijna maand later gezaaid

11 Mei 2023 - Robert Reijerse

De percelen zaaiuien die meedoen aan de Boerenbusniness Gewastour zijn gemiddeld bijna een maand later gezaaid dan vorig jaar. De gemiddelde zaaidatum komt uit op 24 april. De telers hebben gebruikgemaakt van de spaarzame geschikte momenten om de uien te zaaien. 

Dat de zaaiuien later gezaaid werden dit jaar dan anders was wel duidelijk. Door de natte omstandigheden dit voorjaar ging het zaaien van de uien alles behalve vanzelf. De ondergrond was amper bekwaam genoeg om te zaaien, maar de tijd begon te dringen.

Bijna maand later dan in 2021 en 2022
Vorig seizoen was 28 maart de gemiddelde zaaidatum voor de Gewastour-percelen. In die periode na het zaaien ontstond er korstvorming en moesten de telers beregenen, wiedeggen of met een korstenbreker de korst aanpakken. Ook vergeleken met 2021 is de gemiddelde zaaidatum bijna een maand later. Toen lag die op 31 maart.

In het zaaimoment van dit jaar zitten regionaal ook grote verschillen. De percelen van de Gewastour zijn qua gemiddelde zaaidatum niet volledig representatief voor heel Nederland, maar geven wel een duidelijke indicatie. 

Regio Zaaidata Gemiddelde zaaidatum 2023
Noord 14 april - 4 mei 21 april
Midden 21 april - 4 mei 30 april
Zuid 19 april - 21 april 20 april

Zuiden traditioneel vroeger
Ook dit jaar was het uien zaaien in het zuiden gemiddeld eerder dan in de rest van Nederland, maar wel aanzienlijk later dan normaal. Vaak gaan de uien daar vanaf maart de grond al in, dit keer dus pas na midden april. Het eerst gezaaide Gewastour-perceel was niet in het zuiden maar in Wezup op 14 april op de Drentse zandgrond. De eerste uien op klei in Noord-Nederland werden een week later gezaaid op 19 april in Eenrum (Groningen). Het verschil in Noord- en Zuid-Nederland is dit jaar niet groot. Het midden van Nederland was een stuk later dan de rest van Nederland. 

De laatste percelen die gezaaid werden, waren de percelen in Dronten, Beemte Broekland en Kimswerd, gezaaid op 4 mei. De reden dat het perceel in Kimswerd later werd gezaaid dan het perceel in Eenrum (19 april) is door de vele regenval in het begin van de maand april in Noordwest-Friesland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour weer - week 18

Hevige buien teisteren percelen, schade onzeker

Gewastour Brian Salomé

'Techniek is geweldig, maar ook je verstand gebruiken'

Gewastour uien - week 18

Nat voorjaar stelt geduld uientelers op de proef

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden