RockerStocker / Shutterstock.com

Ruwvoertour Week 20

Droogte slaat toe in Nederland

11 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het droge weer van de afgelopen maanden heeft ervoor gezorgd dat de grondwaterstanden erg laag zijn. Er zijn enkele regenbuien gevallen, maar deze lijken niet veel geholpen te hebben. Wat is de stand op de percelen?

In een rapport meldt het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dat het neerslagtekort flink oploopt. Uit de actuele cijfers blijkt dat er een neerslag tekort is van 79 millimeter. De grondwaterstanden worden goed in de gaten gehouden, zodra dit erg laag is kunnen hier plaatselijk besluiten voor worden genomen. 

Oost-Zuid Nederland
Bij het Waterschap Aa en Maas gaven ze in februari al aan dat er alvast een maatregel getroffen moest worden, zodat ze in april geen onttrekkingsverbod hoefde op te leggen. Het waterschap zegt nu alleen een 5%-regeling (uitzonderingsregel) in te voeren, wanneer dit echt noodzakelijk is. Deze regeling stellen ze niet voor heel Brabant in, maar voor specifieke gebieden.

Waterschap De Dommel is zo’n specifiek gebied. Hier zijn een permanent verbod, een half jaarverbod en een tijdelijk verbod neergelegd. Onder dit waterschap valt ook het Ruwvoertour-perceel uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant). De deelnemer heeft hier verschillende percelen liggen. De veehouder laat weten toch te kunnen beregenen vanuit een andere bron. In Overloon (Noord-Brabant) geldt hetzelfde. “Iedereen in de buurt beregent uit de beregeningsput.”

Droogte Grondwater Huidige stand 
Doetinchem Normaal/laag 11.824/ 9.022 meter
Overloon (Omgeving) Laag 19.980 meter
Sint-Oedenrode Normaal 9.513 meter
Udenhout Erg laag 7.549 meter

Droogte op percelen Ruwvoertour
In Aartswoud (Noord-Holland) geeft de deelnemer aan dat er nog genoeg water is in hun regio. Er is weinig kans dat hier een onttrekkingsverbod getroffen wordt. “Als ik het vergelijk met de andere deelnemers van de Ruwvoertour 2020, hebben wij veel minder last van de droogte,” aldus de deelnemer.  In Zeewolde (Flevoland) vertelde de deelnemer dat er ook nog nooit een onttrekkingsverbod is geweest, maar dit wel zou kunnen door extreme droogte.



Verwachtingen

De cijfers van het KNMI wijzen er tot nu toe op dat het aankomend jaar nog droger wordt dan de jaren ervoor. Dit kan in veel gebieden consequenties hebben. Het is de komende tijd vooral afwachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden