RockerStocker / Shutterstock.com

Ruwvoertour Week 20

Droogte slaat toe in Nederland

11 Mei 2020

Het droge weer van de afgelopen maanden heeft ervoor gezorgd dat de grondwaterstanden erg laag zijn. Er zijn enkele regenbuien gevallen, maar deze lijken niet veel geholpen te hebben. Wat is de stand op de percelen?

In een rapport meldt het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dat het neerslagtekort flink oploopt. Uit de actuele cijfers blijkt dat er een neerslag tekort is van 79 millimeter. De grondwaterstanden worden goed in de gaten gehouden, zodra dit erg laag is kunnen hier plaatselijk besluiten voor worden genomen. 

Oost-Zuid Nederland
Bij het Waterschap Aa en Maas gaven ze in februari al aan dat er alvast een maatregel getroffen moest worden, zodat ze in april geen onttrekkingsverbod hoefde op te leggen. Het waterschap zegt nu alleen een 5%-regeling (uitzonderingsregel) in te voeren, wanneer dit echt noodzakelijk is. Deze regeling stellen ze niet voor heel Brabant in, maar voor specifieke gebieden.

Waterschap De Dommel is zo’n specifiek gebied. Hier zijn een permanent verbod, een half jaarverbod en een tijdelijk verbod neergelegd. Onder dit waterschap valt ook het Ruwvoertour-perceel uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant). De deelnemer heeft hier verschillende percelen liggen. De veehouder laat weten toch te kunnen beregenen vanuit een andere bron. In Overloon (Noord-Brabant) geldt hetzelfde. “Iedereen in de buurt beregent uit de beregeningsput.”

Droogte Grondwater Huidige stand 
Doetinchem Normaal/laag 11.824/ 9.022 meter
Overloon (Omgeving) Laag 19.980 meter
Sint-Oedenrode Normaal 9.513 meter
Udenhout Erg laag 7.549 meter

Droogte op percelen Ruwvoertour
In Aartswoud (Noord-Holland) geeft de deelnemer aan dat er nog genoeg water is in hun regio. Er is weinig kans dat hier een onttrekkingsverbod getroffen wordt. “Als ik het vergelijk met de andere deelnemers van de Ruwvoertour 2020, hebben wij veel minder last van de droogte,” aldus de deelnemer.  In Zeewolde (Flevoland) vertelde de deelnemer dat er ook nog nooit een onttrekkingsverbod is geweest, maar dit wel zou kunnen door extreme droogte.Verwachtingen

De cijfers van het KNMI wijzen er tot nu toe op dat het aankomend jaar nog droger wordt dan de jaren ervoor. Dit kan in veel gebieden consequenties hebben. Het is de komende tijd vooral afwachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

BB TV Robert de Vries

Na veel wind en plens regen komt even rust in de tent

Nieuws Weer

Van veel te droog naar veel te nat in één ochtend

BB TV Weerupdate Robert de Vries

Tropische storm Daniëlle brengt warmere weer terug

BB TV Robert de Vries

Hittegolf doet Nederland deze week verder uitdrogen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief