Eigen foto

Ruwvoertour Maïs- Week 23

Maïspercelen kleuren groen van het onkruid

8 Juni 2021 - Erik van der Deure

Met het warme weer in het verschiet kan het maïsplantje goed bijtrekken. De grond is vochtig en er zijn genoeg nutriënten beschikbaar. Het maïsplantje is alleen niet het enige wat snel groeit, de maïspercelen kleuren namelijk groen van het onkruid. 

Op een aantal plekken in het land zijn de maïspercelen al gespoten en dat gaat de aankomende dagen alleen maar meer worden. Waar de draagkracht van de percelen voldoende is, trekken de spuiten over het veld. ''De vochtige grond is perfect voor de bodemherbicide en dat is dit jaar dan ook een stuk gunstiger dan vorig jaar. Want waar we vorig jaar veel nakiemers zagen na het spuiten, is de verwachting dat het dit jaar een stuk minder is'', aldus Ludwig Oevermans, ruwvoerspecialist Noord-Nederland van Limagrain.

Maïsperceel in Aartswoud - Noord-Holland

Bij de Noord-Hollandse melkveehouder Frank Rooker uit Aartswoud en bij Jan Henk Waterink uit Beerzerveld (Overijssel) is afgelopen vrijdag (week 22) het maïsland gespoten. ''Het is een groene deken van onkruid en het is er dan ook dik aan toe'', vult Rooker aan. De maïs kan worden gespoten vanaf het tweede of derde bladstadium. Met het spuiten is het goed om de onderzaai, die eraan gaat komen vanaf het zesde bladstadium, in het oog te houden. ''Normaal staat de onderzaai rond 15 juni gepland, maar dat gaat dit jaar iets later zijn'', vult Oevermans aan.

In sommige delen van het land staat in plaats van een onderzaai, een overzaai op de planning. Na hevige regenvallen en onderwater staan van percelen, komt de maïs niet meer op. Opnieuw zaaien is dan de enige optie. ''Nu nog maïs zaaien is altijd spannend, in principe kan je maïs zaaien tot 15 juni. Maar zeker hier in het noorden van het land heeft het dan werk om rijp te worden. Ook moet het najaar mee zitten, om het knap van het land te krijgen'', vertelt Oevermans. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden