Shutterstock

Ruwvoertour Week 24

Regenbuien komen als geroepen

18 Juni 2021 - Erik van der Deure

Na een nat en koud voorjaar was het verlangen naar warm weer groot. Dat gevoel is snel omgeslagen na de afgelopen paar dagen. De voorspelde buien die in het vooruitzicht liggen komen dan ook als geroepen.  

Op de droogtegevoelige plekken in Nederland zijn de eerste haspels gespot op de gras- en maïspercelen. Dit geld ook voor de Brabantse melkveehouder Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode. De voorzieningen om te beregen zijn gunstig bij van Nostrum en kan daardoor ook makkelijk en vlot reageren. ''De volledige huiskavel is nu 1 keer beregend met een 25 milimeter'', vult van Nostrum aan.

Voor de andere deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour is dit nog niet van toepassing, maar voor onder andere Hans Schoenmakers uit Udenhout had de droogte ook niet veel langer meer moeten duren. De regenbui van afgelopen nacht (13,5 millimeter) was dan ook meer dan welkom. 

Spreiding regenval groot 
Waar de westkant van het land afgelopen nacht te maken had met mooie buien, blijft het voor het oosten alleen nog maar hopen op een beetje regenval. De oosterlingen kwamen vrijdag niet verder dan een paar druppeltjes en een donkere lucht. 

Neerslagkaart van 18-06-21                                                                   Bron: Sencrop 

Regen komt gunstig voor maïs 
Dat het groeizaam weer is door de warmte, vocht en nutriënten staat als een paal boven water. De maïs bulkt hier en daar dan ook de grond uit. Dit is goed terug te zien aan het maïsperceel bij melkveehouder Silvain Kusters uit Guttecoven (Limburg). De maïsplant veranderd hard in een paar dagen en er zit een gezonde kleur op. De plant is de halve meter nu ruimschoots voorbij en met de regenbuien in het verschiet gaat de vlotte groei alleen nog maar meer toenemen. 

Maïsperceel in Guttecoven - Limburg 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden